protejarea ideii de afacere

 

Protejarea ideii 1ai grija de ideea ta

Prevederile legale urmăresc să stabilească şi să dovedească faptul că dumneavoastră aţi fost primul care a emis ideea respectivă. Dar simplul act de stabilire a întâietăţii nu vă garantează că altcineva nu va încerca să vă fure proiectele, culegând roadele inteligenţei dumneavoastră. într-un astfel de caz, va trebui să deschideţi o acţiune penală, dar nu puteţi fi sigur că veţi avea câştig de cauză.

Din păcate, aceasta este situaţia în ziua de azi; altfel nu ar mai exista atâţia producători de computere, atâtea mărci de automobile etc. Întregul sistem pare a fi în opoziţie cu el însuşi, dacă nu ţinem seama de bazele liberei iniţiative: concurenţă şi marketing, marketing, marketing! Marile corporaţii şi o sumedenie de întreprinzători bogaţi cheltuiesc sume considerabile pentru a-şi proteja cele mai valoroase idei, fapt care determină adesea o relaxare tehnologică în respectivele cercuri.

Acest lucru ar trebui să vă încurajeze deoarece, dacă v-aţi dovedit primul într-un domeniu şi un gigant industrial vă fură ideea, numeroşi avocaţi se vor arăta dispuşi să vă reprezinte, în schimbul unui onorariu rezonabil. Prin urmare, corporaţiile ar trebui să fie deosebit de atente pentru a nu prelua, în cunoştinţă de cauză, ideile altora. După cum veţi vedea, multe corporaţii aplică, în scop de protecţie, proceduri specifice de prezentare ce necesită obţinerea anumitor autorizaţii.

idei bune si incurajante

Protejarea ideii 2De asemenea, ar trebui să vă simţiţi încurajat de milioanele de idei ce apar zi de zi, ca şi de miile de noi proiecte ce se concretizează sub diverse forme în fiecare săptămână. Repet: în marea lor majoritate, aceste idei nu sunt patentate, dar beneficiază de un factor de siguranţă crucial: entuziasmul şi hotărârea celor care le-au dat naştere. Toţi aceşti visători, creatori, inventatori, fabricanţi şi distribuitori îşi prelucrează ideile, dezvoltându-le şi obţinând astfel, în urma eforturilor depuse, o felie mare din tortul succesului.

Dat fiind faptul că ne-am stabilit scopul de a maximiza rezultatele reducând la minimum cheltuielile, cu ajutorul nostru veţi putea economisi o sumă considerabilă de bani; totodată, şansele de reuşită a ideii dumneavoastră vor deveni mult mai substanţiale. Niciodată însă, în îndelunga experienţă acumulată, nu am făcut minuni şi nu am găsit calea de a obţine instantaneu câştiguri uşoare. Am imaginat însă, iar apoi le-am împărtăşit şi celorlalţi modalităţi mai eficiente de a lucra, fiindcă nimic nu se poate obţine fără muncă, fără efort. Entuziasmul – cea mai bună apărare de care dispuneţi – este totodată principala armă ofensivă pe care trebuie să o folosiţi. Nu uitaţi acest lucru atunci când vom discuta diversele forme de protecţie necesare la început.

Ceea ce aţi învăţat până în momentul de faţă v-a ajutat să porniţi la drum, dar acesta e doar începutul, primii paşi ai unei noi idile. Abia acum urmează căsătoria. V-aţi adus ideea aproape de perfecţiune şi sunteţi nerăbdător să ieşiţi cu ea la rampă. Vă închipuiţi, probabil, că următoarea noastră recomandare vizează exact acest lucru. Nimic mai greşit. Aţi început cu o idee, cu o noţiune abstractă pe care aţi transformat-o în ceva tangibil – un produs sau un serviciu. Aţi pornit la drum ca un visător timid şi, încetul cu încetul, v-aţi preschimbat într-un cercetător, într-un inventator, în proiectant, şi mai apoi în realizator.

Aţi devenit, cu alte cuvinte, o companie întreagă. Am lucrat împreună din greu, în dorinţa de a spori valoarea dumneavoastră personală şi pe aceea a companiei care aţi devenit. Acum vă puteţi adresa, în fine, unui fabricant sau unui distribuitor pentru a colabora. Dumneavoastră sunteţi cel care trebuie să aleagă calea potrivită, iar după acest capitol, veţi avea posibilitatea de a o face în deplină cunoştinţă de cauză.

Avertisment pentru cei care vor să vândă

Dacă vă gândiţi să vindeţi acum, reţineţi totuşi faptul că multe idei nu sunt niciodată puse în aplicare. Se întâmplă adesea ca o companie să cumpere un proiect competitiv numai pentru a elimina din start orice concurenţă. De aceea, dacă doriţi să vindeţi, aveţi două posibilităţi: 1)  Încheiaţi un acord în care să fie stipulat că veţi reintra în posesia drepturilor de autor asupra ideii dumneavoastră după o perioadă de timp specificată, dacă achizitorul nu o produce sau nu o vinde la rândul lui; 2) Obţineţi o sumă de bani GENEROASĂ. Aşa cum aţi remarcat, probabil, multe idei pier pur şi simplu din cauza unei orientări greşite. Alegeţi drumul adecvat şi, în tot cazul, nu renunţaţi la o idee pentru un preţ oarecare. Totdeauna este loc pentru mai bine, iar ideea dumneavoastră ar putea aduce o schimbare pozitivă.

Descrieţi-vă ideea

Protejarea ideii 3Iată următoarea sarcină: scrieţi trei paragrafe în care să descrieţi trăsăturile şi avantajele ideii dumneavoastră:

  • Reprezintă un concept nou? Afirmaţi acest lucru în mod explicit şi arătaţi prin ce anume este superior produselor concurente. Nu adăugaţi însă prea multe amănunte şi nu intraţi în detalii tehnice. De asemenea, nu uitaţi să menţionaţi adresa şi numărul de telefon la care puteţi fi contactat.
  • Specificaţi faptul că distribuirea poate începe imediat şi că acceptaţi (dacă este cazul) o coparticipare. Acest lucru va conferi credibilitate întreprinderii dumnea­voastră. Orice ar fi însă, NU EXAGERAŢI ŞI NU MINŢIŢI în legătură cu produsul oferit. A face publicitate în mod autentic înseamnă a spune adevărul într-o manieră atrăgătoare şi incitantă.
  • Aţi observat probabil că, în general, produselor de calitate inferioară li se face reclama cea mai exagerată, cea mai deşănţată. Cu cât cineva depune eforturi mai insistente de a-mi vinde un lucru, cu atât devin mai precaut şi mai bănuitor. Nu promiteţi luna de pe cer; mărginiţi-vă să accentuaţi calităţile şi avantajele produsului dumneavoastră, comparativ cu cele ale concurenţei. Nu scrieţi ceva ce nu puteţi crede nici dumneavoastră. Arătaţi apoi unor prieteni descrierea făcută. Nu căutaţi formulări teribiliste; dacă nu este utilizat în mod inteligent, teribilismul riscă să devină periculos; limitaţi-vă la date concrete şi la fapte „crude”.

Aveţi capacitatea de a întocmi o prezentare inteligibilă? Cititorul îşi poate face o idee cu privire la produsul dumneavoastră din simpla parcurgere a textului? Aţi reuşit să îi stârniţi curiozitatea? Rezervaţi-vă – dacă este necesar – chiar şi o săptămână întreagă pentru scris, dar nu mai mult decât atât. Noi redactăm în mod obişnuit astfel de descrieri, ce apar în fiecare an în sute de ziare şi reviste. Dat fiind faptul că avem o vechime considerabilă în această activitate, conceperea unui asemenea text nu durează mai mult de o oră. În cele din urmă veţi ajunge şi dumneavoastră la o astfel de performanţă; vă veţi putea comunica ideile la fel de repede, atât în scris, cât şi oral.

trimite prezentarea

Acum, dacă sunteţi gata, este timpul să faceţi în aşa fel încât mesajul dumnea­voastră să ajungă la cine trebuie. Ideile pier atunci când autorul lor nu mai ştie ce trebuie făcut în continuare, lucru care se întâmplă adesea. Ignoranţa şi lipsa de încredere sunt principalele cauze de „deces” în lumea ideilor promiţătoare. Uneori, profesioniştilor le e jenă să recunoască faptul că anumite întârzieri sunt provocate de lipsa unor cunoştinţe de ordin procedural, încercând în schimb să inventeze tot felul de scuze.

Orgoliul exagerat sau teama pentru siguranţa locului de muncă naşte ignoranţă, victima fiind însăşi ideea dumneavoastră. Sănătatea oricărei afaceri este condiţionată de progresele realizate, fie ele cât de mici. Chiar şi atunci când fac eforturi istovitoare în acest sens, persoanele care se dedică în întregime dezvoltării produsului lor nu sunt în pericol să-şi piardă entuziasmul.

persevereaza

Nu vă opriţi din drum! Dacă nu ştiţi ceva, întrebaţi, învăţaţi; totdeauna există o modalitate economică eficientă de rezolvare a unei probleme. In  cazul în care vă împotmoliţi, există cu siguranţă o modalitate de a vă despotmoli. Găsiţi-o! Dacă sunteţi gata de atac, daţi-i drumul! Veţi avea de-a face cu o sumedenie de personaje din cauza cărora veţi risca să deveniţi hipertensiv şi să căpătaţi insomnii. Intenţia noastră este aceea de a vă ajuta să evitaţi astfel de situaţii. Vedeţi dumneavoastră, nu are importanţă cu ce fel de persoane veţi colabora; noi vă vom învăţa cum să le abordaţi, indiferent de caracterul lor, păstrând controlul întregii situaţii.

Oricum, cineva tot îşi va pierde somnul, dar de ce să fiţi dumnea­voastră acela? Să nu vă fie teamă de nimeni, căci jocul vă aparţine, dumneavoastră fiind singurul care îi stabileşte regulile. Probabil că nu aţi citit nici o carte de tip „cum să…”, iar dacă aţi citit, poate că nu v-a fost de folos. De fiecare dată aţi început un proiect cu cele mai bune intenţii, plin de speranţă, dar teama de eşec a revenit iar şi iar, astfel că v-aţi simţit ca un biet fluture captiv într-un pahar, rotindu-se întruna, până la epuizare. Acum însă puteţi sparge hotărât cercul vicios. Conştientizaţi acest lucru, aveţi încredere şi porniţi la treabă!