25 de ponturi pentru idei inovatoare

O sa iti prezint in continuare cateva sfaturi utile pentru a scoate la iveala cele mai bune idei de afaceri pe Internet.

 • Fii foarte transant si analizeaza bine lucrurile care iti displac. Incearca sa fii tu insuti primul tau client, stabileste exact ceea ce te-ar nemultumi la un produs sau serviciu si apoi incearca sa gasesti solutiile potrivite.
 • Fii critic si pune totul sub semnul “de ce-ului”. Analizeaza mediul din jurul tau intr-un mod inteligent si gandeste-te cum ai putea sa-l imbunatatesti. Insuseste-ti lectiile invatate, cu toate aspectele lor, pozitive si negative
 • Asculta-ti clientii si cititorii sitului sau blogului. Nemultumirile lor sunt un mod rapid de a descoperi partile negative ale unui produs sau serviciu si care necesita gasirea unei solutii.
 • Vorbeste cu prietenii si familia si afla ceea ce ii nemultumeste atunci cand decid sa aleaga la un produs sau serviciu.
  Ce probleme intampina? Se intampla sa spuna des lucruri de felul: “ce bine ar fi sa gasesc un produs/ serviciu de felul…”
 • Concentreaza-te asupra problemelor, si nu pe solutii. Inainte de a te gandi la solutiile existente, intoarce-te la cauza problemelor.
 • Stai conectat atat in viata reala cat si online. Asculta persoane care au acelasi domeniu de interes cu al tau. Care sunt problemele comune pe care si le-ar dori rezolvate?
 • Priveste sau asculta stirile. Informeaza-te si fii la curent cu legislatia si noile regulamente Orice lege noua implica un proces de schimbare, iar un proces de schimbare inseamna o noua oportunitate pentru crearea unei afaceri.
 • Citeste cat mai mult. Orice gen de material iti poate da idei foarte bune, cu conditia sa iti placa ceea ce citesti.
 • Citeste frecvent forumurile de interes comun. Acestea au de obicei rubrici dedicate celor mai frecvente intrebari, iar aceasta este o sursa de unde poti imprumuta idei bune.
 • Identifica lipsurile  produselor, serviciilor sau articolelor, care stau intre tine si competitie
 • Fa munca voluntara. Integrarea in grupuri de oameni care provin din medii diferite te va ajuta sa adopti si alte puncte de vedere.
  Iti poti face prieteni noi si poti descoperi idei la care nu te gandeai in mod obisnuit. In plus poti sa ajuti pe cineva!
 • Analizeaza oamenii din jur. Elibereaza spionul din tine! Priveste oamenii angrenati in activitatile lor de zi cu zi. Ce fac? Cum fac? Poti identifica problemele cu care se confrunta? Fiecare poveste pe care o auzi sau stire pe cares o vezi este o potentiala sursa de idei pentru situl tau web. Daca publicul este interesat de acel subiect, inseamna ca aceea poate fi piata ta.
 • Discuta ideile tale cu un prieten sau partener de afaceri. Daca exista cineva cu care simti ca poti lucra foarte bine, incercati sa analizati ideile impreuna. Doua minti diferite pot scoate la iveala idei nebanuite, pe masura ce va alimentati gandurile reciproc.
 • Cere feedback. Intreaba clientii, cititorii si colegii ce cred despre ceea ce faci tu. Cere pareri despre ce ai putea sa faci sa-ti imbunatatesti ideea. Asculta feedbackul lor, bun sau rau.
 • Analizeaza-ti propriile produse si servicii. Selecteaza ofertele tale curente si identifica punctele forte si punctele slabe ale acestora. Stabileste ce imbunatatiri poti face. Identifica diverse piete care ar putea fi interesate de produsele tale. De asemenea, analizeaza produsele si serviciile competitoare.
 • Cerceteaza si identifica idei similare cu ale tale. Fa o evaluare a competitiei si noteaza rezultatele. Utilizeaza motoarele de cautare si identifica idei, afaceri sau produse similare cu ale tale, si noteaza rezultatele
 • Viziteaza situri care iti ofera informatii despre cum se vinde sau se cumpara un website pentru a vedea exact modul in care proprietarii afacerii fac bani din asta.
 • Reorganizeaza si regandeste serviciile, produsele sau conceptele care sunt prea complexe. De multe ori, o simpla ajustare a unei solutii deja existente poate atrage dupa sine alte idei bune.
 • Intocmeste grafice sau diagrame care sa reprezinte cuvinte, idei, sarcini de lucru, etc, si aranjeaza-le in jurul unui cuvant sau idei centrale. Aceasta tehnica este folosita pentru a genera, vizualiza, structura si clasifica idei si mai complex, la oraganizarea, rezolvarea de probleme sau luarea de decizii.
 • Sintetizeaza ideile, pune doua sau mai multe idei diferite laolalta. Poti face acest lucru cu echipa, prin brainstorming. Vei obtine rezultate foarte bune daca ai un spectru mai larg de idei care pot fi combinate.
 • Invata din greseli. Atunci cand ceva nu iti iese, incearca sa identifici greseala. Ai fi putut limita efectul acestei greseli? Ai fi putut face ceva pentru a preveni aceasta greseala?
 • Pastreaza un caiet de notite la indemana tot timpul. Inspiratia iti poate veni oricand, dar la fel de repede poti uita o idee buna daca nu o notezi. De asemenea, revizuieste costant notitele pentru a-ti improspata memoria.

Procedand astfel, o sa descoperi o varietate imensa de idei de afaceri, precum si de afaceri online existente, care pot fi imbunatatite sau dezvoltate.

Nu este deloc usor sa-ti construiesti o afacere pe internet care sa-ti aduca profituri semnificative. Va trebui sa petreci mult timp invatand, cercetand, muncind si implemenatand idei si tehnici noi.
Nu te astepta sa castigi bani rapid, si nici nu te amagi cu gandul ca poti gasi o oportunitate de afaceri si apoi sa stai linstit pe margine si astepti sa curga banii.

Asta nu se va intampla niciodata!

Multe alte informatii utile poti gasi in paginile urmatoare:

Am Intentia sa incep o afacere online – Ce trebuie sa fac?

          Intentia Interioara – Pentru ce doresc sa am propria afacere?

          Intentia Exterioara – Cum pot aduce beneficii celorlalti?

          Documentarea – De ce am nevoie pentru a incepe?

          Tehnica S.C.A.M.P.E.R.

Am o Idee Geniala

Cum descriu ideea mea?

         Cum o dezvolt?

Cum confer ideii mele o forma concreta?

         Cum o protejez?

Protectia de baza a ideii de afaceri

Cum protejez ideea sau produsul pe care-l dezvolt?

        Cum o implementez?

         La final, cum evaluez rezultatele? 

               Teste de evaluare a ideii de afaceri