Procesul în care ideile sunt focalizate
şi transformate în ceva real

Idei de afaceri - Dezvoltare 1Conceptul dumneavoastră a fost deja întors pe toate feţele şi discutat cu toată lumea. Unii prieteni consideră că vă lansaţi într-o aventură interesantă;  alţii cred că nu faceţi altceva decât să vă lăudaţi.

Atitudinea lor se va schimba pe măsură ce ideea dumneavoastră va căpăta substanţă, impulsionată de hotărârea şi de fermitatea cu care acţionaţi. Dar cum să construiţi un model, dacă nu aţi mai încercat niciodată aşa ceva?

Ce faceţi, începeţi cu începutul?
Nu neapărat, dar de undeva tot trebuie să începeţi.

Creaţi modelul iniţial

Nu vă lăsaţi copleşit de crispare şi derută într-o asemenea măsură, încât să vă fie teamă să începeţi. Acum, când ideile prind contur, aruncaţi-le şi dumneavoastră pe pânză, pe hârtie sau pe ce aveţi la îndemână. Probabil că nu veţi fi deloc încântat de primele schiţe. Dar în acest stadiu, a acţiona este mai important decât a te întreba unde ai greşit.

Chiar dacă, la naştere, ideea dumneavoastră pare cam urâţică, nu vă faceţi pro­bleme. La urma urmei, este doar începutul. Primele trei capitole pe care le-am parcurs v-au construit deja un bagaj apreciabil de cunoştinţe. Nu fiţi dezamăgit; acum e momentul să vă arătaţi flexibil.

De mult prea multe ori în activitatea noastră am văzut idei aruncate la coşul de gunoi imediat ce „emitentul! lor considera că un obstacol ivit în cale este prea înalt pentru a fi depăşit. O asemenea senzaţie de neputinţă în faţa greutăţilor reprezintă un lucru firesc. Avantajul dumneavoastră, al celor care deţineţi cartea de faţă, este acela că puteţi insista, puteţi presa, puţin câte puţin dacă trebuie, fără a vă secătui contul din bancă.

Dacă nu încercaţi să vă puneţi ideile în aplicare, ele nu au nici o şansă de a deveni reale.

Trebuie ca dumneavoastră să descoperiţi ceva în stare să urnească roţile producţiei. Nu căutaţi drumurile cele mai scurte şi mai uşoare. Aţi putea să vă adresaţi unui fabricant, să-i spuneţi despre ce este vorba şi, eventual, să-l convingeţi să vă cumpere ideea. Dar majoritatea producătorilor sunt asaltaţi zilnic cu astfel de propuneri.

Experienţa ne-a demonstrat că există alte modalităţi, mai bune, de aplicare în practică a ideilor. Aşa cum am menţionat anterior, este indicat să vă consultaţi cu o seamă de specialişti în domeniu, dar puneţi la punct dumneavoastră înşivă tehnologia generală de lucru. Un model funcţional se va dovedi mult mai util, din punct de vedere financiar, decât o simplă idee.

Doar aţi făcut atâtea eforturi pentru a găsi cea mai bună idee! Sunteţi dispus s-o cedaţi acum pentru câţiva dolari? Aţi putea oare să-i transformaţi pe acei specialişti în consultanţi preţioşi, rămânând totuşi stăpânul proiectului dumneavoastră? Citiţi mai departe şi veţi afla.

Sa nu fii o bariera in calea propriului succes

Există o barieră aici, şi anume propria dumneavoastră persoană. Dacă ni s-ar cere să indicăm pragul critic ce desparte succesul de eşec în acest stadiu, am spune fără ezitare: reţinerea, timiditatea. Prea mulţi oameni, temându-se să nu pară caraghioşi, ridicoli, nu au curajul să se afirme. Trebuie să reţineţi însă că acesta este momentul când vă puteţi permite să mai şi greşiţi. Acum este timpul să învăţaţi, iar ceea ce va urma vă va ajuta s-o faceţi.

Dacă ideea dumneavoastră vizează un produs fizic, realizaţi-l – din argilă, din beţişoare, din lână sau din orice altceva. Bucuraţi-vă de ceea ce faceţi, redeveniţi copil.
Creativitatea este plăcută şi reconfortantă, astfel luând naştere un obiect sau un concept pe care nimeni nu l-a mai realizat înainte la fel ca dumneavoastră.

Idei de afaceri - Dezvoltare 2

Consulta-i pe altii

În momentul în care aveţi o idee cât de cât limpede cu privire la ceea ce vreţi să obţineţi, luaţi-vă boţul de argilă şi faceţi o vizită unui sculptor sau chiar unui stu­dent la Arte Plastice.

Explicaţi-i ce anume încercaţi să realizaţi, stabiliţi un preţ rezo­nabil şi un termen-limită adecvat (de una până la patru săptămâni, în funcţie de com­plexitatea produsului final). Avertizaţi-l că s-ar putea să reveniţi o dată sau de două ori pentru câteva modificări mărunte. Trebuie să vă cunoaşteţi precis ţelul, dar la fel de important este ca artistul să dea dovadă de suficientă flexibilitate. De aceea, stabiliţi un raport de lucru clar de la bun început.

Dacă proiectul necesită scheme, diagrame sau un plan, faceţi pentru început ce puteţi dumneavoastră şi apoi urmaţi recomandările de mai sus.

Prezentările scrise pot părea dificile şi stresante, dar trebuie să priviţi lucrurile altfel: imaginaţi-vă că scrieţi o scrisoare celui mai bun prieten sau unei persoane care ştiţi că vă înţelege. Dacă şi acest lucru constituie o problemă, luaţi un dictafon şi înregistraţi-vă, sau folosiţi computerul, în cazul în care aveţi.

Dacă prezentarea dumneavoastră nu reuşeşte să vă exprime intenţiile cu claritatea dorită, apelaţi la un profesor de literatură de la cel mai apropiat liceu, care va fi dispus probabil, pe gratis sau contra unui onorariu modest, să aducă îmbunătăţiri textului. Nu uitaţi: totdeauna există o modalitate de a face un lucru anume, şi chiar de a-l face bine. Aşadar, nu căutaţi scuze şi pretexte pentru a renunţa atât de uşor.

Câteva săptămâni mai târziu veţi recepţiona primele semnale încurajatoare. Steaua pe care aţi căutat-o încă de la primii paşi începe brusc să strălucească, adu­când frumoase promisiuni de viitor.

Contempla rezultatul si gaseste cai pentru a-l imbunatati

O dată ce aţi pus mâna pe prototipul produsului dumneavoastră, priviţi-l atent, pipăiţi-l, dormiţi cu el în pat, faceţi observaţii şi scrieţi câteva rânduri despre el. Tre­buie să vă intre pur şi simplu în sânge. Veţi vedea cum valoarea ideii dumneavoastră creşte cu fiecare zi. Nu vă felicitaţi acum că nu aţi dat fuga cu ea la cel mai apropiat fabricant?

În acest moment vă aflaţi simultan în două faze: dezvoltare şi evaluare. Pe măsură ce lucrurile evoluează, faceţi aprecieri, evaluări şi diverse modificări ce vă vor permite să avansaţi. Lăsaţi, deci, la o parte gândul de a recurge la sprijinul unui fabricant şi haideţi să creăm un model funcţional. Deocamdată nu ne interesează cât de corect va opera; totul este să opereze, să dea dovadă că poate face exact ce doriţi dumneavoastră să facă.

Priviţi produsul realizat până acum. Desigur că nu e perfect, dar e ceva real, care începe să vă confirme visul, nu-i aşa? În acest moment, mulţi dintre dumneavoastră sunt, probabil, atât de entuziasmaţi, încât ar fi gata să alerge la cel mai apropiat fabricant sau distribuitor pentru a câştiga faima dorită sau o sumă frumoasă de bani în schimbul lui.

Sunt convins ca, odată ajuns aici, nu mai doriţi decât să vă lansaţi produsul pe piaţă.

Totuşi, încă nu sunteţi gata pentru a face pasul.
Dacă începeţi să colaboraţi cu un fabricant în acest moment nepotrivit, ce se va întâmpla oare cu credibilitatea, cu elanul şi valoarea dumneavoastră?

Mai sunt cativa pasi de facut:

         Cum protejez ideea mea?

Protectia de baza a ideii de afaceri

Cum protejez ideea sau produsul pe care-l dezvolt?

         La final, cum evaluez rezultatele? 

               Teste de evaluare a ideii de afaceri