Hosting sau Găzduire web

 

Hosting sau Gazduire web 1După ce aţi ales furnizorul de servicii Internet care va asigura legătura calculatorului propriu cu Internetul si v-ati decis asupra numelui de domeniu, va trebui să găsiţi o companie care să se ocupe de găzduirea site-ului pe Internet.  Această companie vă va oferi tehnologia necesară pentru ca situl să fie funcţional.

Fişierele componente ale unui sit web trebuiesc stocate pe un server cu o legătura directă la Internet, pentru ca situl să fie accesibil oricui si oricand.

Acest server poate fi al unui furnizor de servicii Internet sau poate să aparţină unei firme care oferă un serviciu specializat de găzduire pagini web ( web hosting ). În acest caz, aveţi de ales între obţinerea unei gazde web gratuite sau o găzduire contracost, în schimbul unor facilităţi suplimentare.

 

Ce reprezinta o gazda web?   

Înainte de a începe procesul de selectare a unei gazde pentru Internet, trebuie mai întâi să înţelegeţi câte ceva despre serviciul de găzduire sau despre furnizorul de Internet.

Un serviciu de găzduire pe Internet este echivalentul electronic al cumpărării de terenuri. El vă ofera spaţiu vitual pe anumite servere care sunt conectate tot timpul la reţeaua Internet şi care sunt echipate cu programe speciale care permit ca paginile voastre să fie vizibile tuturor utilizatorilor care se conectează la ele printr-un browser.

Gazda web ( host web ) reprezintă, de obicei, o companie care dispune de un server sau o grupare de mai multe servere şi care vă pune la dispoziţie suficient spaţiu pe harddisk pentru a transfera fişierele componente ale unui sit web. Există mii de astfel de servicii pe Internet. Unele sunt gratuite iar altele ofera gazduire si asistenţă contra cost .

 

 

Găzduire web gratuită sau plătită?

Exista mai multe motive pentru care unele companii oferă găzduire web gratuită ( free hosting ) :

 • construiesc o întreagă comunitate şi interesul lor este de a atrage un public cat mai numeros
 • îşi promoveaza produsele şi/sau serviciile lor
 • doresc să afişaţi banerul lor sau să folosiţi domeniul lor în propria adresă web

Nu trebuie să fiţi specialişti în reţele sau în configurarea unui sever pentru a vă înscrie la un astfel de serviciu şi apoi să rezervaţi un spaţiu de găzduire gratuită pentru situl web pe care l-aţi creat. Este suficient să accesaţi unul din siturile prezentate mai jos şi sa urmăriţi instrucţiunile pe care le oferă firma respectivă.

Va trebui să citiţi cu atenţie condiţiile pe care le oferă serviciul respectiv pentru a vedea daca acestea satisfac cerinţele pe care le aveţi.
Pentru a face o ofertă cat mai atractivă, există şi firme care înscriu situl în diverse motoare de căutare sau asigură diverse statistici deosebit de utile. 

Dezavantajele utilizării unui serviciu de găzduire gratuită sunt următoarele:

 • Hosting sau Gazduire web 2în denumirea adresei web va intra şi adresa sitului firmei care susţine acest serviciu, ceea ce înseamnă ca numele de domeni pe care-l veti primi reprezintă un subdirector al domeniului principal. Exemplu: numele_ales.freeservers.com
 • limitarea spaţiului pus la dispoziţie pe serverul firmei, spatiu care se poate dovedi insuficient , odata cu cresterea volumului de informatii sau de imagini folosite
 • limitarea dimensiunii maxime a fişierelor transferate
 • limitarea numărului de utilizatori într-o perioadă determinată
 • posibilitatea falimentului firmei care oferă astfel de servicii sau trecerea la servicii plătite, după o anumită perioadă
 • afişarea de banere publicitare în paginile sitului web

Găzduirea gratuită se poate dovedi o soluţie facilă şi necostisitoare pentru persoanele care nu dispun de posibilitatea şi cunoştinţele necesare configurării unui server web şi nici nu dispun de banii necesari cumpărării de spaţiu web.

Pe Internet există foarte multe firme care vă pun la dispoziţie spaţiu pentru găzduire web şi vă permit să vă alegeţi un subdomeniu gratuit.

Atunci cand vine vorba de alegerea serviciului de găzduire web, căutarea şi analizarea a cat mai multor oferte reprezintă o etapă critică pentru afacerea voastră. Recomandarea mea este să începeţi cu un serviciu de găzduire gratuit pană veţi căpăta experienţă şi eventual veţi obţine un anumit profit dintr-o afacere online. După aceea nu este suficient numai să cumpăraţi un domeniu propriu şi va trebui să folosiţi un serviciu de gazduire profesional.

Doi dintre cei mai importanţi factori pentru succesul online sunt:

 1. felul în care este proiectat situl web
 2. locul unde este găzduit

Aceşti factori determină uşurinţa cu care puteţi să creaţi şi să actualizaţi paginile web, ce caracteristici deosebite puteţi include în site-ul vostru, cum va arăta acesta, cât de accesibil este el vizitatorilor şi cât de profesional este aspectul său.

Nu are rost să cheltuiţi mulţi bani pentru ca site-ul vostru să fie perfect proiectat şi întreţinut, dacă vă zgârciţi atunci când vine vorba de găzduirea lui.

Fiabilitatea şi calitatea serviciilor de găzduire web  sunt determinante pentru succesul unei afaceri online.

De ce fac această afirmaţie? Pentru că durata medie de atragere a unui vizitator pe Internet este de numai 20 de secunde, iar concurenţa se află la doar un click departare.

Alte linkuri utile: