Nume de domeniu

este diferit de adresa url

nume de domeniuAsa cum stiti deja, ca sa ajungeti la paginile unui site web trebuie sa cunoasteti adresa la care se afla paginile web. Sau mai bine zis URL-ul respectivelor pagini web. Nu confundati URL-ul cu numele de domeniu intrucat sunt lucruri diferite.

Daca ati fost atent, atunci cand navigati pe internet browser-ul web afisează in permanenţă adresa paginii pe care o vizitaţi (URL).
De cele mai multe ori aceasta este o expresie care arata cam asa:

http://www.nume_de_domeniu.ro/director/nume_de_pagina.ext

Daca ar fi sa analizam aceasta insiruire de litere si semne de punctuatie am putea sa delimitam urmatoarele grupuri:

  1. http:// si www. reprezinta o modalitate de acces la pagina web respectiva. Practic browserului i se indica faptul ca se doreste sa se acceseze o pagina web prin potocolul de comunicatie HTTP (hyper-text-transfer-protocol), adica protocolul utilizat indeosebi pentru accesul la paginile web ale unui site
  2. numele de domeniu reprezinta o adresă “literară” a site-ului web. Aceasta este o combinatie unica de litere, cifre si semne de punctuatie care localizeaza in mod unic un site web. Acesta, împreuna cu tipul de nume de domeniu prezentat la punctul 3) vor fi detaliate in continuare.
  3. Notaţia .ro determina apartenenta numelui de domeniu de mai sus la un anumit grup de resurse web care au de obicei anumite caracteristici comune, cum ar fi limba in care sunt prezentate informatiile (cum este si cazul .ro), sau genul de informatii care sunt prezentate, indiferent de limba (cum este cazul domeniilor .com, .info, .org, .net, .eu, etc)
  4. Numele directoarelor si apoi numele paginii care urmeaza dupa numele de domeniu tin de structura interna a site-ului si nu au mare importanta pentru utilizatori (insa au pentru motoarele de cautare)
  5. .ext reprezinta extensia. Poate fi .html, .php, .swf, etc. in functie de programul folosit pentru crearea paginilor web

In exemplul urmator puteti vedea elementele unei adrese de pagină (URL)

http://terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/remedii_naturiste.htm

http://  este protocolul de comunicatie folosit
terapii-naturiste.com  este numele de domeniu unde sunt memorate paginile
remedii_naturiste  este numele subdirectorului

remedii_naturiste este numele paginii web

.htm este extensia (fisierul a fost creat cu Dreamweaver)

ce este numele de domeniu?

Nume de domeniu 1Asadar, pentru ca situl web să capete o identitate online, va trebui să vă alegeţi un nume de domeniu. Acesta este de fapt o adresă, înregistrată oficial, cu ajutorul căreia surferii pot localiza uşor un anumit sit web. Ceea ce înseamnă că situl respectiv va fi găsit uşor prin simpla introducere in casuţa browserului a numelui de domeniu ales.

Fiind practic un nume format din litere cifre si cateva semne de punctuatie, numele de domeniu este usor de memorat si de folosit de catre operatorii umani. Acesta este rolul sau principal, de a asigura o metoda de acces la o anumita resursa web, in speţă un site web. Trebuie sa stiti ca pentru un calculator, numele de domeniu nu inseamna nimic.
Pentru a va afisa continutul unui site web, calculatorul are nevoie de o adresa formata dintr-o insiruire de numere, cunoscuta sub denumirea de adresa IP.

Cu traducerea numelor de domenii in adrese IP se ocupa niste calculatoare specializate in astfel de “traduceri” numite servere DNS (Domain Name Service).

De fiecare data cand dvs. accesati o pagina web de pe internet, calculatorul dvs. trimite cererea de afisare a paginii catre alt calculator, acesta mai departe la altul, pana cand intr-un final cererea ajunge chiar la serverul unde este gazduit site-ul web respectiv, acesta cauta pagina web ceruta si o transmite inapoi tot printr-un lant de calculatoare inapoi la dvs.

Serverele DNS cunosc unde se afla gazduit numele de domeniu cautat si transmit  mai departe cererea dvs. insotita de adresa IP asociata numelui de domeniu solicitat.

De multe ori numele de domeniu se identifică cu numele unei companii comerciale.
Astfel, dacă cineva vrea să caute pe Internet mai multe informatii referitoare la Firma X, va tasta in mod aproape intuitiv, www.firmaX.com .