Audienta website

Audienta 1Dupa ce aţi stabilit care este scopul sitului trebuie să vedeţi care vor fi utilizatorii acestuia.
Audienţa reprezinta publicul ţintă pentru care ati realizat situl web. Este un element critic deoarece designul sitului si conţinutul acestuia sunt in stransă legătură cu audienţa.

De aceea, căutaţi să realizaţi profilul standard al utilizatorului şi să strangeţi cat mai multe informaţii legate de obiceiurile, interesele, acţiunile, necesitaţile şi în general modul de viaţă, ale tuturor persoanelor care alcătuiesc publicul ţintă.

Stabilirea audientei unui site implica doi pasi:

1.Definirea publicului tinta.

Trebuie sa stabiliti cui se adreseaza site-ul dumneavoastra.

Puteti, de exemplu sa va adresati „persoanelor care studiaza chimia„. Desi este un enunt care defineste intr-o oarecare masura audienta site-ului, este de dorit ca definirea audientei sa fie mai precisa decat atat. Va puteti adresa de pilda, specialistilor in chimie, si atunci informatiile vor avea un inalt grad de specializare si un nivel stiintific ridicat sau va puteti adresa elevilor de liceu interesati de studiul chimiei, sau care vor da examene la aceasta disciplina.

In acest caz, informatiile vor fi de nivel mai general, legate de programa scolara si de tipurile de subiecte cu care elevii se vor confrunta la examene.

Daca, de exemplu, doriti sa creati un site comercial, stabilirea segmentului de piata caruia va adresati este la fel de importanta. Daca intentionati sa vindeti produse cosmetice va veti adresa probabil femeilor. Dar aceasta este o reprezentare mult prea generala a publicului dumneavoastra.

Ati putea sa fiti mai specific, stabilindu-va drept segment de piata femeile cu varsta mai mica de 25 de ani. In aceasta situatie este mai probabil ca vor avea succes produsele de infrumusetare mai indraznete, in vreme ce, daca va adresati femeilor de varsta medie, cele mai bine vandute vor fi produsele de intretinere, cremele anti-rid , etc.

2.Definirea informatiilor necesare care privesc publicul tinta.

Audienta 2Nu toate informatiile despre publicul tinta sunt esentiale in elaborarea site-ului.
Daca intentionati sa va adresati specialistilor in chimie, care anume caracteristici ale acestora sunt importante pentru dumneavoastra? Nivelul de educatie? Aria de specializare? Caracteristici personale, precum inaltimea si greutatea?

Evident, exceptand cazul in care intentionati sa vindeti prin intermediul site-ului echipament de laborator, ultimele informatii sunt inutile. Prin urmare este necesar sa identificati informatiile relevante privitoare la audienta site-ului dumneavoastra.

Exemple:

  • Aşa cum am menţionat, situl www.afaceri.net se adresează acelor persoane care vor să inceapa o afacere online. M-am gandit in primul rand la persoanele cu domiciliul in Romania, care dispun de un calculator (acasă sau la serviciu) şi sunt conectaţi la Internet.

Este adevărat că majoritatea internauţilor romani nu folosesc computere de ultima generatie şi nu toti au acces la Internet prin fibra optica.
Sunt convins insă că într-un timp mai scurt sau mai indelungat toate aceste handicapuri tehnologice vor fi rezolvate. Nu trebuie insă aşteptat pană atunci. Persoanele ambiţioase şi care vor să realizeze un venit suplimentar pot să demareze inca de acum o afacere pe Internet care se va dezvolta in timp.

Profilul standard pe care l-am stabilit pentru utilizatorul acestui sit este următorul :

  • persoană cu domiciliul in Romania
  • studii medii sau superioare
  • varsta : 18 – 40 ani
  • posesorul unui PC cu performanţe medii
  • acces permanent la Internet ( de acasă sau de la serviciu )
  • cunoştinţe modeste despre utilizarea computerului si Internet
  • motivare puternica pentru obţinerea unui venit suplimentar
  • capacitate de asimilare şi punere in practica a unor cunoştinţe sau procedee noi.

In funcţie de acest profil teoretic am stabilit forma şi conţinutul sitului web

 

  • Situl www.terapii-naturiste.com se adreseaza tuturor persoanelor, indiferent de varsta, statut social, nivel de pregatire care vor sa-si imbunatateasca sanatatea folosind terapii, tratamente sau produse naturiste.