Accesibilitate pagina web

Accesibilitate 1Accesibilitatea web se refera la accesul persoanelor cu dizabilităţi la continutul web.

Mai clar, accesibilitatea web înseamnă un design web care va permite persoanelor cu dizabilităţi sa perceapa, inteleaga, navigheze si sa interactioneze cu paginile web in mod eficient.

Exista milioane de oameni cu dizabilităţi care afectează modul in care ei folosesc web-ul. In momentul de faţă majoritatea site-urilor web au bariere de accesibilitate care fac accesul persoanelor cu dizabilităţi la site dificil sau chiar imposibil. Totusi, dacă site-urile web si software-ul web ar fi accesibile, persoanele cu dizabilităţi ar putea folosi web-ul într-un mod eficient.

Accesibilitatea web tine cont de toate tipurile de dizabilităţi, inclusiv vizuale, auditive, fizice, de vorbire, cognitive si neurologice. De accesibilitatea web beneficiaza şi persoanele fără dizabilităţi. Spre exemplu, un principiu cheie al accesibilităţii web este flexibilitatea.

Flexibilite cu privire la diferite nevoi, situaţii sau preferinte. De flexibilitate beneficiază toate persoanele care folosesc web-ul, inclusiv persoane fără dizabilităţi in anumite situaţii (spre exemplu o conexiune proasta la internet), persoane cu dizabilităţi temporare (spre exemplu o persoana cu mana rupta), şi unele persoane in varsta.

In dezvoltarea sau redesignul unui site, evaluarea accesibilităţii din timp, şi pe tot parcursul dezvoltarii, permite descoperirea problemelor de accesibilitate cand sunt usor de rezolvat; e posibil ca la sfarsitul proiectului aceste probleme sa nu mai fie asa usor de rezolvat.  Nu trebuie să proiectaţi un sit web pentru un browser specific sau pentru o anumită rezoluţie a monitorului.

Cautaţi să evitaţi inserarea în pagina principală a unor anunţuri de forma:

Acest sit se vede cel mai bine cu Internet Explorer

sau

Folosiţi o rezoluţie de 768 x 1024

In acest fel nu faceţi decat să indepărtaţi cititorii care folosesc un alt browser sau o altă rezoluţie. Este puţin probabil ca aceştia să incarce un alt browser sau să schimbe rezoluţia monitorului numai pentru a vedea în cele mai bune condiţii paginile dvs.

accesibilitate fata de motoarele de cautare

Prin accesibilitate se inţelege şi oferirea unor informaţii necesare unui alt tip de vizitatori ai siturilor web. Aceştia sunt roboţii motoarelor de cautare.

Pentru ei trebuie să completaţi cu atenţie etichetele META corespunzătoare (TITLE, DESCRIPTION, KEYWORDS , etc. ).

CSS, scripturile, appleturile Java şi tehnologia Flash trebuiesc folosite cu maximă atenţie deoarece nu toate browserele le pot suporta, iar unii utilizatori au dezactivate opţiunile respective. Realizarea unui sit accesibil unor categorii cat mai largi de utilizatori implică imaginaţie şi multă muncă, dar rezultatele vor fi pe măsura efortului depus.

 

Tehnologii de accesibilitate

  • Accesibilitate 2Recunoaşterea vocii/vorbirii.Recunoaşterea vocii se face prîntr-un program ce foloseşte o aplicatie voce – text ce recunoaste cuvintele vorbite/spuse dupa dictare. Cuvintele sint procesate de program şi identificate in dictionare spre a darui un rezultat cat mai apropiat de cel real.
  • Mouse pentru navigare prin axe/coordonate.Cei ce folosesc programe de recunoaştere a vocii detin multe programe cu comanda vocala in scopul de a interactiona cu un site sau altul.
  • Sistemul de citire monitor este un program ce “citeşte” şi reproduce prin voce sintetizata textul de pe pagini cat şi tastele apăsate. Această tehnologie de citire a monitorului nu recunoaste elementele grafice precum butoane sau alte elemente imagine fără a avea text asociat conform atributelor “alt” şi “title“.
  • Afişarea de link-uri.In momentul accesării paginilor, unele tehnologii adaptate sau browsere Web au rolul de a separa paginile cu link-uri şi de a le prezenta separat in pagini de browser, fiind prezentate ca o lista de link-uri. Descrierile link-urilor (title) devin foarte importante in acest caz, ajutand vizitatorii sa se poata orienta dupa preferinţă pe paginile site-ului.

Accesibilitatea este o parte integranta a utilizabilităţii, datorata necesitatii persoanelor cu deficiente sa foloseasca un produs, un program sau un serviciu.

Alte linkuri utile: