Utilizabilitate site web
(ce este, avantaje, etc)
Ați intrat vreodată pe un site web și ați simțit că ați nimerit într-un labirint?
Butoane ascunse, meniuri stufoase, informații imposibil de găsit…
V-ați gândit atunci: “Ce haos!”?
Ei bine, nu sunteți singuri.
Și ghiciți ce?
Această experiență frustrantă are un nume: utilizabilitate proastă.
Dar nu vă faceți griji! Astăzi vom explora împreună ce înseamnă utilizabilitatea site-ului web și cum puteți transforma site-ul vostru dintr-un labirint într-o autostradă lină și ușor de navigat.
Ce este utilizabilitatea site-ului web?
Gândiți-vă la site-ul vostru ca la o casă. Vreți ca oaspeții voștri (adică vizitatorii) să se simtă bineveniți, să găsească ușor ce caută și să se bucure de timpul petrecut acolo.
Utilizabilitatea se referă la cât de ușor este pentru vizitatori să folosească site-ul vostru pentru a-și atinge scopul. Fie că vor să cumpere un produs, să citească un articol sau să se aboneze la newsletter-ul vostru, experiența lor trebuie să fie cât mai simplă și plăcută.
De ce este importantă utilizabilitatea?
Imaginați-vă că intrați într-un magazin și nu găsiți produsele pe rafturi, prețurile sunt ascunse, iar vânzătorii sunt de negăsit. Ați mai cumpăra ceva de acolo? Probabil că nu.
Același lucru se întâmplă și online. Dacă vizitatorii nu își pot da seama cum să folosească site-ul vostru, vor pleca și vor căuta în altă parte. Iar asta înseamnă pierderi pentru voi, nu-i așa?
Cum puteți îmbunătăți utilizabilitatea site-ului vostru?
Vestea bună e că nu trebuie să fiți experți în design web ca să aveți un site ușor de folosit. Iată câteva sfaturi simple pe care le puteți aplica chiar acum:
-
Navigație intuitivă: Gândiți-vă la site-ul vostru ca la o hartă. Meniul principal trebuie să fie vizibil și ușor de înțeles, iar fiecare pagină trebuie să aibă o cale clară de întoarcere la “acasă”.
-
Design curat și ordonat: Evitați să aglomerați paginile cu prea mult text sau prea multe imagini. Lăsați spațiu alb pentru a “respira” și folosiți fonturi ușor de citit.
-
Conținut relevant și ușor de găsit: Organizați informațiile în categorii logice și folosiți titluri descriptive. Nu îi faceți pe vizitatori să caute cu lupa ceea ce au nevoie.
-
Viteză de încărcare rapidă: Nimănui nu-i place să aștepte. Asigurați-vă că site-ul vostru se încarcă rapid, altfel vizitatorii vor pleca înainte să apuce să vadă ce aveți de oferit.
-
Testare, testare, testare: Rugați prieteni sau colegi să vă testeze site-ul și să vă spună ce părere au. Observați cum interacționează cu site-ul și luați notițe despre ce ar putea fi îmbunătățit.
Un site eficient din punctul de vedere al utilizabilităţii…
castiga atentia utilizatorului, îl orienteaza spre produsul sau serviciul pe care îl cauta şi în acelaşi timp permite utilizatorului să execute actiuni în cel mai simplu mod şi în cel mai scurt timp.
De exemplu, Amazon reuseste să fie cel mai bun site din punct de vedere al calitatii pe care o asigura utilizatorilor în a gaşi informaţia şi a comanda online în “numai trei click-uri“.
Pentru că ne aflăm în acest punct, să discutăm puţin despre denumirea paginilor web:
Titlurile paginilor
Căutaţi să stabiliţi un nume fiecărei pagini, care să o descrie scurt şi cat se poate de sugestiv. Atentie! Titlul nu este un antet.
El este o etichetă care apare la inceputul unui document HTML.
Stabilirea unor nume sugestive pentru paginile unui site web este importantă din mai multe motive:
- În primul rând, deoarece majoritatea browserelor afişează titlul documentului în partea de sus a ecranului. Acest lucru îi va ajuta pe cei care navighează online să îşi dea seama mai uşor unde se află şi ce vor găsi în această pagină.
- Dacă aceştia vor dori să însemneze pagina pentru a se putea întoarce mai uşor data viitoare, titlul paginii va apărea în lista lor cu pagini favorite (bookmark file). Dacă nu este un nume pe care îl vor recunoaşte sau ceva care să-i atragă, s-ar putea ca aceştia să şteargă această însemnare – şi astfel va dispărea definitiv posibilitatea de a fi vizitaţi din nou.
- Dar, cel mai important motiv ca să stabiliţi un nume sugestiv pentru fiecare pagină este acela că motoarele de căutare pun un mare accent pe cuvintele din titlu. Stabilirea unor nume scurte (5 – 10 cuvinte) va mări puterea acestor cuvinte cheie şi paginile respective vor fi mult mai uşor de găsit. (Poziţionarea unor cuvinte cheie la începutul titlului paginii va oferi o relevanţă crescută.)
Numele fişierelor
Alături de folosirea unor nume descriptive (titluri) pentru fiecare pagină, va trebui să folosiţi şi referinţe (URL-uri). Acestea sunt de fapt nume de fişiere (care ce se termină în “.html” sau ”.htm”). Folosirea unor nume potrivite pentru fiecare fişier vă oferă o anumită consistenţă atunci când veţi dori să realizaţi legături între ele.
Numele fişierelor trebuie să fie descriptive, deoarece ele vor acţiona ca nişte adevărate semne de carte. De asemenea, dacă vă creaţi şi vă actualizaţi singuri pagina de Internet, este indicat să folosiţi nume de fişiere familiare. Astfel, va fi mai uşor să identificaţi pagina care vă interesează atunci când doriţi să adăugaţi sau să schimbaţi ceva.
Alegeţi un termen foarte simplu şi descriptiv cum ar fi: despre-companie.htm sau nume-produs.htm
Ce puteţi obtine imbunatatind un site din punct de vedere usability?
- Creşterea vanzarilor (in unele cazuri chiar cu mai mult de 80%)
- Marirea loialitatii şi a satisfactiei utilizatorilor (vizitatorii revin)
- Rata crescuta de conversie a vizitatorilor în cumparatori
- Reducerea numărului de apeluri telefonice pentru asistenta şi deci a costurilor.
Topul celor mai frecvente erori de usability include:
- timp mare de încarcare a paginilor
- lipsa unui conţinut relevant sau frecvent actualizat
- navigare confuza
- texte greu de citit
Pentru a sti dacă un site raspunde criteriilor de baza este util să testati site-ul cu cativa utilizatori din segmentul tinta dorit, să ii urmariti în incercarile de a indeplini anumite scenarii şi să analizati cat de repede poate un utilizator care nu a vazut niciodata site-ul să invete să execute cateva sarcini de baza.
Iar un utilizator care a mai vazut site-ul, cat de usor işi aminteste cum a realizat anumite operatiuni, cat de mult ii place să foloseasca site-ul, cata incredere ii inspira.
Concluzie:
Utilizabilitatea e determinata de satisfacerea vizitatorului, uşurinţa în a învăţa navigarea pe site, abilitatea de a reveni şi de a retine structura şi funcţionalitatea site-ului şi eficienţa în raport cu vizitatorul.
Accesibilitatea şi utilizabilitatea sunt într-o relatie stransa, pentru ca ambele imbunatatesc satisfactia şi eficienta in utilizare a vizitatorilor. Dar în timp ce accesibilitate tinde spre a face un produs sau serviciu accesibil vizitatorilor, utilizabilitatea tinteste spre a multumi o anumita categorie de vizitatori ce folosesc un produs sau serviciu.
Alte linkuri utile:
- Definirea audientei
- Gasirea obiectivelor
- Cumpararea unui nume de domeniu
- Cum sa alegi un nume de domeniu pentru afacerea ta
- Unde sa gazduiesti site-ul pe care l-ai facut