Dar asta e secret!

Dar asta e secret! 1Care să fie oare adevărul: teama poate ucide sau, dimpotrivă, teama apără şi conservă o idee? Ce trebuie să faceţi pentru a proteja o idee şi pentru a-i asigura succesul? Dacă vorbiţi despre ea cu prietenii dumneavoastră, există vreun risc să vi-o fure? Marea majoritate a cititorilor şi a clienţilor noştri manifestă asemenea temeri, şi de aceea vom aborda problema în diverse contexte.

Nu uitaţi că ideile, oricât de spectaculoase ar fi, constituie doar începutul. De fapt, pieţele libere, concurenţiale, sunt caracterizate totdeauna de produse similare competitive. Chiar dacă două idei se aseamănă aproape perfect, fiecare va avea posibilitatea de a cuceri un segment aparte de piaţă. în plus, nu există două concepte, chiar identice fiind, care să percuteze piaţa în acelaşi mod.

Dar pentru a nu vă limita creativitatea şi potenţialul din cauza temerilor, vă sugerăm să gândiţi în  termenii diplomelor obţinute. Dacă sunteţi sudor calificat, sau licenţiat în psihologie, sau constructor experimentat, certificatele care vă atestă această pregătire sunt numai şi numai ale dumneavoastră. Chiar dacă un hoţ vi le fură, el nu va pune mâna decât pe hârtiile respective, fără a dobândi şi esenţa. Pentru asta, ar trebui să vă fure şi creierul!

Personalizarea ideii

În consecinţă, cel mai eficient mod de a vă proteja ideile este acela de a le conferi o notă personală cât mai puternică, astfel încât nimeni să nu le poată despărţi de dumneavoastră înşivă. Apoi intervine problema rapidităţii de mişcare. Suntem convinşi că veţi folosi cartea noastră pentru a deveni cel mai rapid şi agresiv operator de pe piaţa respectivă, aceasta fiind în realitate cea mai eficientă modalitate de a vă proteja ideile: cucerirea unui segment de piaţă care să vă aparţină în exclusivitate.

Există, pe de altă parte, diverse aspecte legate de brevetare, drepturi de autor, mărci înregistrate. Nu exageraţi cu precauţiile, riscând ca teama paranoică să vă înăbuşe. Trebuie să puteţi avea încredere în câteva persoane; căutaţi-le şi le veţi găsi. Şi nu uitaţi, fiţi agresiv pe piaţă.

Lumea este plină de idei strălucite, dar ele îşi pierd orice valoare deoarece nimeni nu-i cunoaşte pe cei care ştiu cum să le transforme în realitate. Dumneavoastră, însă, continuaţi să visaţi fără teamă.

Un timp al alegerilor

În acest moment aţi atins probabil unul dintre următoarele două stadii: fie aveţi o sumedenie de piese ale dominoului sub forma notiţelor din carneţel, fie aţi adăugat noi dimensiuni unei idei mai vechi, ştiind deja încotro să o direcţionaţi. Oricare ar fi cazul, a venit vremea să înşiraţi piesele pe masă şi să vedeţi ce anume se potriveşte şi ce nu. Care fragmente pot alcătui împreună cea mai bună idee, cea mai potrivită pentru dumneavoastră? Nu încercaţi să vă concentraţi deocamdată asupra volumului de muncă sau de bani necesar pentru a vă dezvolta ideea; esenţială în acest moment este găsirea punctului de plecare corect.

Prin urmare, când consideraţi că aţi încheiat strângerea notiţelor sau când credeţi că aţi identificat direcţia în care doriţi să vă îndreptaţi, înşiraţi totul pe masă şi începeţi să asamblaţi piesele. Curaj, soluţia nu va apărea instantaneu, ca din senin! Trebuie să procedaţi asemenea unui detectiv, să înaintaţi pas cu pas, până ce vă veţi putea confrunta ideile şi supoziţiile cu datele concrete ale realităţii.

Eşecurile nu sunt altceva decât nişte ocolişuri temporare pe drumul către succes, componente esenţiale ale reuşitei. Purtaţi-vă eşecurile şi greşelile ca pe nişte decoraţii . Dacă înţelegeţi unde aţi greşit şi dacă ştiţi cum să remediaţi eroarea, puteţi merge mai departe pe drumul ales.

Scopul oricărei afaceri este acela de a oferi rezolvare unei probleme anume; altfel spus, de a transforma problema respectivă într-o oportunitate şi, prin urmare, de a profita de pe urma ei. Vedeţi cât de importante pot fi eşecurile?!

Planifica, testeaza si dezvolta

Dar asta e secret! 2Deci, acum sunteţi suficient de încrezător în ideea dumneavoastră, încât puteţi continua. Ajunsă în acest punct, ce credeţi că ar face o mare agenţie publicitară sau o companie de marketing? Dacă ideea i se pare interesantă, ea va cheltui mii de dolari, cel puţin, pentru a testa conceptul, apoi pentru a-l proiecta, dezvolta, promova şi, în cele din urmă, pentru a-1 lansa pe piaţă.

Multe idei pier pe drum, dispariţia unora costând foarte scump, dar nu totdeauna din pricina calităţii lor slabe. Dezvoltarea cu succes a unui produs sau serviciu este condiţionată de aptitudinile tehnice şi creative ale celui care se ocupă de el.

Planificarea defectuoasă, reacţiile de răspuns deficitare şi, mai cu seamă, neatenţia riscă să provoace pierderi financiare mari. Neatenţia poate distruge o navă spaţială sau poate topi un reactor nuclear. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă spre a evita un asemenea deznodământ, indiferent dacă lucrăm pentru o companie sau pentru noi înşine.

În primul rând, încercaţi să aflaţi cine va mai beneficia de pe urma ideii dumneavoastră. Dacă vă grăbiţi să răspundeţi: „Numai utilizatorul”, mai gândiţi-vă puţin. Ce ziceţi despre distribuitori sau despre toate persoanele implicate în procesul de fabricaţie?

Experimentarea unor idei şi activităţi noi implică totdeauna şi un oarecare grad de explorare a universului interior, fapt ce poate părea puţin înspăimântător sau, pur şi simplu, neplăcut. Mulţi dintre clienţii noştri, având o anumită experienţă profesională, nu-l consideră dificil. Alţii însă nu pot spune cu certitudine cine sunt şi ce posibilităţi au. Interesant este faptul că, de obicei, din cea de-a doua categorie fac parte persoane cu un ridicat potenţial creator, care nu au fost excesiv rigidizate sau marcate de anumite limite impuse ori deprinse.

Ţinem să vă reamintim faptul că, în viaţă, orice situaţie poate fi privită din două unghiuri de vedere: ca fiind copleşitoare, lipsită de speranţă şi deprimantă, sau, dimpotrivă, ca abundând în posibilităţi, promisiuni de viitor şi aventuri incitante, indiferent de persoana în cauză sau de situaţia ei din acel moment. Descoperiţi partea interesantă a vieţii, aventura, sau mai bine spus,creaţi dumneavoastră înşivă aventura şi frumuseţea. De aici înainte, orice moment poate constitui punctul de plecare.

Sperând că v-am deschis gustul pentru „producerea” ideilor, să abordăm în continuare cel mai incitant aspect al profilului dumneavoastră ideatic – o activitate extrem de interesantă prin faptul că veţi imagina o sumedenie de noi posibilităţi, învăţând în acelaşi timp şi câte ceva despre dumneavoastră înşivă