Prezentarea prototipului pe piata

Prezentati-va prototipul pe piata 1Aţi ajuns deci în stadiul premergător producţiei; v-aţi „cuplat” cu o companie sau v-aţi aventurat la drum pe cont propriu. Oricum, lucrurile abia au început să se mişte. Ideea dumneavoastră este pregătită să fie concretizată la un nivel la care s-ar putea dovedi profitabilă. Sunteţi entuziasmat, incitat, şi aţi stabilit deja culoarea viitorului dumneavoastră Rolls Royce. De asemenea, compania cu care v-aţi asociat, de obicei una de mici dimensiuni, e încrezătoare în succesul produsului.

Şi acum ce-i de făcut? Să fabricaţi rapid câteva mii de bucăţi? Sau poate câteva milioane? „De ce nu?” – aţi putea răspunde. La urma urmei, totul este pregătit. Aţi identificat şi aţi eliminat deficienţele, iar acum toată lumea pare a spune: ,,Dă-i bătaie! Cu viteză înainte!”

Indiferent cine sunt aceia care vă îndeamnă astfel, răspundeţi oferindu-le o premisă şi apoi o posibilitate de alegere.

Premisă: Toate părţile care au investit în ideea dumneavoastră vor ca ea să fie cât mai curând fructificată, astfel încât calea spre profit să se deschidă larg.

Ei bine, dacă asociaţii dumneavoastră sunt de acord cu această premisă, atunci le puteţi propune următorul pas:

Opţiune: Deoarece se presupune că nimeni nu doreşte ca drumul spre profit să fie blocat imediat ce încep vânzările pe scară largă, trebuie să mai faceţi un ultim test.

Asociaţii dumneavoastră s-ar putea simţi iritaţi de îndrăzneala cu care sugeraţi o nouă amânare; la urma urmei, aţi efectuat deja un test privind reacţiile de răspuns, încercând să anticipaţi chiar şi cel mai mic risc.

Totuşi, niciodată nu puteţi şti cum vor reacţiona consumatorii o dată ce încep să folosească un nou produs. Toate verificările şi teoriile elaborate până acum sunt doar modele ce încearcă să prevadă care vor fi reacţiile consumatorilor, chiar dacă unii dintre ei şi-au mărturisit deja convingerea cu privire la succesul incontestabil al ideii dumneavoastră.

Testarea prototipului

Prezentati-va prototipul pe piata 2Dar îşi vor menţine părerea după ce vor cumpăra produsul şi îl vor utiliza? Nu există garanţii în acest sens. Iată de ce, testul final pe care îl vom prezenta se poate dovedi extrem de folositor. Atunci când avem de-a face cu un produs nou, înainte de a-l scoate în mod efectiv la vânzare, noi obişnuim să oferim publicului un număr considerabil de mostre gratuite. Desigur, procedeul este mai greu de aplicat în cazul produselor înalt tehnologizate. Încercaţi totuşi cu un număr mai mic de mostre; avantajele vor fi, cu siguranţă, apreciabile.

Unele teste de acest gen presupun mii de mostre oferite gratuit în diverse regiuni geografice; cei mai mulţi dintre dumneavoastră nu vor fi însă nevoiţi să abordeze o arie atât de extinsă.