Aflati adevarul inainte de a fi preA tarziu

Aflati adevarul inainte de a fi prea tarziu 1Acum, în etapa testărilor, e ultima dată când vă mai puteţi permite să greşiţi. Consecinţele micilor rateuri în această fază sunt o nimica toată comparativ cu efectul aceloraşi erori săvârşite ulterior, după lansarea deplină pe piaţă. Prin urmare…

protejaţi-vă!

Şi este oare cazul să riscaţi? Desigur! Altfel nu veţi câştiga. Dar dacă nu vă asiguraţi protecţia necesară la fiecare pas, nici nu veţi putea progresa.

Aţi auzit probabil expresia: „Pregăteşte-te pentru ce e mai rău.” Dacă se întâmplă cumva ca o năbădăioasă problemă financiară să vă transforme cel mai bun prieten într-un duşman înverşunat’? Dacă testele nu sunt conduse cum trebuie? Cine este răspunzător? Dumneavoastră? Asociaţii?

Credeţi în succes şi luptaţi pentru el, dar nu neglijaţi din acest motiv măsurile de protecţie. Şi nu uitaţi să menţineţi o relaţie amicală cu avocatul dumneavoastră. Chiar dacă aţi trecut prea uşor peste o mulţime de detalii, el îşi poate da seama rapid de eventualele neclarităţi sau deficienţe.

Testeaza piata

Menţinerea unor relaţii de afaceri strânse, amicale, se dovedeşte adesea esenţială. Dacă ideea dumneavoastră nu dă rezultatele dorite chiar de la început, nu vă descotorosiţi totuşi de asociaţii iniţiali; poate că sunt dispuşi să mai încerce o dată, dacă le-a plăcut felul în care v-aţi prezentat şi v-aţi susţinut conceptul. La urma urmei, cine ştie mai bine decât dumneavoastră cum anume trebuie procedat?

Aflati adevarul inainte de a fi prea tarziu 2În consecinţă, haideţi să aflăm cât de eficient puteţi observa, anticipa şi corecta eventualele greşeli. Distribuiţi produsul sau serviciul dumneavoastră, gratuit dacă este posibil, unui număr oarecare de potenţiali consumatori; lăsaţi-i să-l folosească timp de câteva săptămâni sau chiar mai mult.

Încurajaţi-vă subiecţii să utilizeze din plin produsul, fără menajamente, dar între nişte limite prestabilite. La sfârşitul intervalului convenit, solicitaţi-le opinia, rugându-i să fie cât mai duri cu putinţă. Dacă produsul le-a plăcut şi nu au nimic de criticat, insistaţi până când îi determinaţi să „iasă la rampă” şi cu vreo obiecţie.

Asiguraţi-vă că sunteţi într-o stare de spirit potrivită atunci când urmează să aflaţi rezultatele testului dumneavoastră de piaţă. Notaţi-le sau înregistraţi-le pe bandă audio, apoi mulţumiţi subiecţilor. Nu îi contraziceţi şi nu vă certaţi cu ei. Chiar dacă vă iubiţi mult produsul, lăsaţi deocamdată mândria la o parte. Reveniţi la biroul dumneavoastră şi încercaţi să separaţi observaţiile realiste, pertinente, de cele vagi sau prea exagerate.

Dacă veţi evalua corect datele acumulate, în cele din urmă orgoliul dumneavoastră va fi satisfăcut şi veţi triumfa. În cazul în care opiniile critice predomină, nu ezitaţi să retrageţi toate produsele distribuite şi să vă întoarceţi pentru o bucată de vreme la planşeta de proiectare.

Dacă aţi oferit mostre gratuite unui număr de o sută de subiecţi aleşi la întâmplare, iar răspunsurile lor au fost în general favorabile, înseamnă că totul merge foarte bine. Dacă unele persoane refuză cu încăpăţânare să vă restituie produsul, situaţia este chiar mai fericită, aşa cum vom vedea, de altfel, în capitolul următor.

Incercati din nou

Chiar şi o săpuneală serioasă vă poate prinde bine uneori. Luaţi-o de la capăt şi, cu răbdare, operaţi modificările necesare. Nu uitaţi să mulţumiţi stelei dumneavoastră norocoase pentru această oportunitate, căci astfel aţi salvat toate părţile interesate de la un adevărat dezastru financiar. Dacă v-a venit vreodată în minte proverbul: „E mult mai uşor să previi decât să vindeci”, acum este cazul să-1 rostiţi cu voce tare.

NU VĂ GRĂBIŢI

Poate că nu sunteţi totuşi gata să vă prezentaţi ideea; în acest stadiu, nu-i de mirare că aveţi ezitări. Dar pentru cei care se simt pregătiţi pentru prima întâlnire cu potenţialii clienţi, a sosit clipa cea mare.