Focus grup

 

Focus grup in afaceri 1Acum că aveţi o mostră reală a produsului, este timpul să auziţi ce au oamenii de spus în legătură cu ideea voastră. Aflaţi acest lucru organizând o petrecere neprotocolară pentru un focus grup.

În funcţie de produs, aţi putea dori să alegeţi să faceţi mai multe focus grupuri.

Focus grupul este un grup de oameni care examinează mostra şi apoi oferă părerea lor onestă. Acest pas vă va oferi opinii proaspete, pentru că acum vă mai puteţi îmbunătăţi produsul la costuri minime.

Aşa că ascultaţi participanţii focus grupului, scrieţi ideile lor şi folosiţi-le pe acelea despre care credeţi că vă îmbunătăţesc produsul.

Nu fiţi timizi să-i rugaţi pe prietenii sau colegii voştri să participe la focus grup. Va fi un lucru distractiv şi pentru ei. La urma urmei, crearea unui nou produs este ceva magic şi oamenii adoră să fie implicaţi în proces. Nu pierdeţi nici o oportunitate de a primi un feedback. În cazul în care cineva este timid în oferirea unei anumite opinii în faţa grupului, luaţi în considerare să vă întâlniţi doar cu acea persoană, în afara focus grupului.

Trataţi întâlnirile focus grupului ca pe o reuniune de afaceri.

Focus grup in afaceri 2Folosiţi reclama de 30 de secunde prin care să le împărtăşiţi parti­cipanţilor ideea voastră, arătaţi-le mostra şi cereţi-le un feedback onest. Rugaţi-i să se concentreze numai pe acele atribute care dife­renţiază produsul vostru de cel al competiţiei şi asupra acelora pe care să le puteţi modifica, astfel încât să aibă un succes şi mai mare decât cel preconizat.

Scrieţi orice idee pe care aceste persoane v-o oferă, chiar dacă deja v-aţi gândit la una asemănătoare; lăsaţi ideile să curgă una după cealaltă.

Mai târziu, puteţi analiza în particular ideile pe care oamenii le-au sugerat şi puteţi decide pe care să le folosiţi. Poate că o idee vi s-a părut prostească atunci când a spus-o cineva, dar poate părea acum mai bună.

Important

Transformaţi întâlnirile focus grupului într-un eveniment distractiv, incitant şi veţi reuşi să creaţi o atmosferă propice feedbackului folositor.

În timpul derulării focus grupului, fiţi răbdător şi, cel mai im­portant, încercaţi să aveţi o minte deschisă. Este dificil să nu protestaţi sau să nu vă apăraţi ideea atunci când oamenii o analizează. Cu toate acestea, dacă întrerupeţi procesul, puteţi inhiba creativitatea şi feed-back-ul onest care v-ar putea ajuta să dezvoltaţi un produs mai bun.

Oamenii au încredere în ceea ce văd şi experimentează. Cei care se implică în procesul dezvoltării sunt mai deschişi să vă ajute sau să investească în produsul vostru. Aşa că ar putea fi o idee bună să invitaţi potenţiale surse de împrumut (dentistul, părinţii) la unul dintre focus grupurile voastre (de preferat a doua sau a treia oară).

O petrecere a focus grupului vă asigură oportunitatea de a promova produsul, de a descrie toată munca pe care aţi înfăptuit-o, de a împărtăşi rezultatele dobândite în urma unei alte testări. Umorul ajută în stabilirea relaţiilor. Aşa că, de ce nu, după ce aţi obţinut un răspuns entuziast de la părinţi sau de la alţi investitori, spuneţi: „Nu-i aşa că mai bine folosiţi astfel banii decât să vă cumpăraţi o altă maşină?”

 

Plănuiţi petrecerea focus grupului.

Pentru primul focus grup, ar trebui să vă concentraţi pe obţinerea unor răspunsuri rapide de la prieteni în legătură cu produsul vostru. Întâlnirea nu ar trebui să dureze mai mult de o oră, aşa că plănuirea acesteia este foarte importantă.

Nu contează cât de mulţi prieteni participă la focus grup. Ideea este să obţineţi feedback-ul de care aveţi nevoie asupra în legătură cu produsul.

Ar trebui:

• Să găsiţi un prieten care să filmeze reacţiile şi întrebările oamenilor în timpul focus grupului. Puteţi folosi fie o casetă video, fie una audio pentru a înregistra petrecerea. Acest lucru vă va permite să vă concentraţi toată energia pe prezentarea produsului.

• Să stabiliţi o oră şi o zi pentru ca focus grupul să aibă loc. Selectaţi un anumit interval în care participanţii să fie relaxaţi şi să nu fie grăbiţi. Vorbiţi cu prietenii pentru a verifica dacă ora şi ziua sunt perfecte pentru toată lumea.

• Să creaţi invitaţii. Scrieţi locul, ora şi ziua desfăşurării acti­vităţii. Faceţi invitaţiile să fie haioase.