Înainte de a începe, pune-ți aceste întrebări:

• Care este piaţa/pieţele spre care se merge, aria de produse şi servicii şi nevoile consumatorului, mărimea potenţială a pieţei, identificarea concurenţilor şi a oricăror bariere potenţiale la intrarea pe piaţă?

• Orice factori externi care pot influenţa afacerea, de exemplu, factorii economici?

• Cerinţele financiare pentru a porni afacerea şi pentru funcţionarea ei?

• Deprinderile tehnice şi de management de care va fi nevoie pentru afacere?

Intrebari utile inainte de a incepe o afacere 1• Profitul probabil care va fi produs de afacere?

Primul punct care trebuie explicat este natura afacerii în sine. Ar putea foarte bine ca afacerea să se concentreze pe oferirea numai a unui singur tip de bunuri sau servicii – un pedichiurist, de exemplu, face tratamente medicale la pi­cioarele oamenilor. În orice caz, în unele cazuri, bunurile şi serviciile centrale pot fi însoţite de o linie secundară, de exemplu, unii pedichiurişti pot face şi reflexologie (masaj al picioarelor).

Este important ca activităţile primare şi secundare să fie clar definite în expunerea iniţială, astfel încât cititorul să fie informat imediat despre natura afacerii.

De exemplu: „Intenţionez să pun pe picioare o afacere ca furnizor mobil specializat în nunţi şi petreceri. Pe lângă aprovizionarea cu mâncare şi băutură pentru nunţi, eu mai pot oferi servicii secundare asociate. Acestea includ livrarea de torturi de nuntă, baruri autorizate, maşini cu şofer, discoteci, flori şi fotografii de nuntă, pe care le voi aranja ca parte a unui pachet complet pentru clienţii mei şi pentru care eu voi primi un comision procentual de la furnizori.”

În acest caz, serviciul primar de mâncare şi băutură este clar definit, iar venitul secundar din serviciile suplimentare este, de asemenea, explicat.

Aceasta este o întrebare evidentă, dar ea este importantă şi trebuie găsit un răspuns pentru oricare finanţator potenţial, deoarece răspunsul va ridica invariabil o serie de întrebări suplimentare.

Intrebari utile inainte de a incepe o afacere 2• Este aceasta o afacere nouă pe care vreţi s-o înfiinţaţi? Dacă este aşa, presupunând că v-aţi făcut cercetarea de piaţă şi aţi justificat viabilitatea prospectului, atunci trebuie să identificaţi timpul dintre momentul începerii activităţii şi momentul în care veţi ajunge să aveţi un profit funcţional continuu. Aceasta duce la întrebările: „Ai resurse financiare adecvate pentru a acoperi această perioadă?” sau „Ce ar putea să meargă prost în aşa fel încât să îţi întârzie obţinerea unui profit?” şi „Cum vei face faţă acestei probleme?”. Trebuie de aceea să fiţi în postura de a putea răspunde acestor întrebări dacă ele vă vor fi puse şi, teoretic, planul tău de afaceri ar tre­bui să demonstreze că le-aţi luat în considerare.

Puneţi pe picioare o franciză? Dacă este aşa, ar trebui să fiţi în stare să demonstraţi tipul şi nivelul sprijinului de care dispuneţi în fazele iniţiale din partea francizorilor şi să confirmaţi reputaţia lor în domeniu. Cât de bine cunoscute sunt produsele şi serviciile acestei francize? Aţi vorbit cu alţi oameni din domeniu pentru a investiga experienţa lor în fazele de început? Aveţi drepturi exclusive de a acţiona în anumite arii care să vă protejeze de concurenţii vecini? Sunteţi angajat printr-un contract pe termen lung? Veţi avea de plătit penalităţi dacă întreprinderea eşuează?

Dacă cumpăraţi o afacere deja existentă, sunteţi sigur de viabilitatea ei pe termen lung? Este ea ameninţată în vreun fel de noile dezvoltări în zonă sau de o competiţie care ar apare? Va fi afectată de factori economici sau legislativi? Plătiţi un preţ corect? A fost contractul vostru de cumpărare verificat de un avocat şi registrele financiare examinate de un con­tabil? De ce vrea proprietarul să o vândă şi motivul pe care îl dă este adevărat? Veţi fi în stare să returnaţi capitalul investit?

Pe baza descrierii afacerii propuse, va trebui să luati nişte decizii fundamentale cu privire la forma afacerii, de exemplu, dacă ea va fi condusă de un singur om, de un parteneriat sau va fi o companie cu răspundere limitată.