Promovarea prin retele sociale 1Ce este Marketingul prin intermediul rețelelor sociale

Odată cu apariția și dezvoltarea rețelelor sociale s-a conturat o nouă metodă de promovare – SMM (Marketingul prin intermediul rețelelor sociale).

Utilizatorii de internet petrec tot mai mult timp pe retele sociale, bloguri, site-uri de video sharing, platforme de colaborare. Social media inglobeaza produsele colaborarii dintre membrii si utilizatorii comunitatilor online.

La nivel de social media marketing, ne folosim de experientele utilizatorilor pentru a ii implica si pentru a genera expunere si notorietate pentru produsele si brandurile tale. Cand clientul cauta divertisment si interactiune, brandul tau trebuie sa devina unul interactiv. Toate acestea se vor traduce in fidelizarea clientilor, cresterea vanzarii si, implicit, a businessului.

Pasii promovarii

1. Prima etapă este să alegi reţelele sociale utile pentru tine din lista de mai jos:

a. LinkedIn– profil business;
b. Facebook – profil personal, dar mai profesionist;
d. Twitter – doar pentru comunicare de mesaje scurte;
e. Alte reţele de nişă; Poti să foloseşti această lista http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networking_websites
Sigur, sunt şi alte site-uri care permit interconectarea – YouTube, Trilulilu, Flickr – dar sunt mai degrabă de nişă (video, imagini);

2. Fă-ţi profil pe fiecare dintre ele şi customizează profilul

Ideea de bază atunci când completezi un profil este:
a. Dacă tehnic poţi completa un câmp de date şi nu ai vreo restricţie personală să nu completezi un câmp (de exemplu, poate nu vrei să scrii pe Internet statutul tău marital), ei bine poţi completa acel câmp; Sugestia mea este să completezi cât de mult poţi un profil
b. Nu pune în profil lucruri care se schimbă frecvent (evită să scrii despre ultima carte citita, ultimul film pe care l-ai vazut, dacă faci un profil care vrei să fie online peste 3 ani);
c. Datele despre religie şi apartenenta politică sunt mai sensibile, eu aş evita să le fac publice;
d. Pune o poză cu tine şi, pe cât posibil, foloseşte numele tău real;

3. Interconectează reţelele

Există reţele sociale care îţi permit să le actualizezi cu datele de la alte reţele.
Spre exemplu, dacă pui un link pe Twitter, el poate să fie trimis automat pe Facebook, Cirip, LinkedIn; De asemenea, dacă pui un clip video pe YouTube, o poză pe Trilulilu sau un mesaj pe blog, poţi actualiza Twitter în mod automat şi de pe Twitter să ajungă în toate părţile. Cauta sa legi reţelele la care esti inscris.

Promovarea prin retele sociale 24. Fii activ pe reţele
Ok, ok, le-ai interconectat, dar tot mai ai o sarcină: să postezi ştiri măcar pe Twitter, şi de aici să fie preluate în alte părţi.
Dacă se modifică anumite lucruri la profilul tău (de exemplu, îţi plac alte filme, faci alte sporturi), e bine să actualizezi şi pe Internet aceste date.
Oricum, fiecare reţea socială are particularităţile ei – pe Twitter se comunică mesaje, pe LinkedIn sunt discuţii pe grupuri, Facebook are aplicaţii, etc.Poţi fi activ pe oricare din aceste activităţi, dar e bine să alegi, pentru că efortul pe care il faci se poate disipa rapid.

5. Adaugă prieteni
Pe fiecare dintre reţelele pe care eşti activ ai opţiunea următoare: să imporţi baza de date de adrese de email pe care o foloseşti curent (fie ea din client de email gen Outlook/Thunderbird, fie în aplicaţie web gen Yahoo! Mail sau Gmail).

Practic, poţi informa reţeaua ta socială despre toţi prietenii tăi din adresa de email pe care o foloseşti; Reţeaua socială va “scana” acea bază de date şi îţi va spune:

a. Din X prieteni din baza de date, doar Y sunt deja în reţea; Vrei să îi adaug pe aceştia Y?
b. Din X prieteni din baza de date, doar Y sunt deja în reţea, restul Z nu sunt; Vrei să le trimit la toţi cei Z invitaţia de a se alătura reţelei sociale? Apoi poţi căuta şi tu în baza de date a unei reţele sociale după nume; LinkedIn are chiar opţiunea să îţi sugereze anumite contacte în funcţie de prietenii pe care i-ai adăugat deja;

Facebook are şi el o asemenea funcţie.