Metode de folosire a stimulilor psihologici online

 

Sunt folosiţi în orice formă de advertising creată vreodată. Dacă nu mă crezi, intră într-un supermarket şi dă ocol.

Vei vedea că cerealele pentru „adulţi” se află pe rafturile superioare, iar cele scumpe, pentru copii, sunt chiar la nivelul orizontului lor vizual.

Trebuie să foloseşti stimuli psihologici în pagina ta web pentru a-ţi convinge clienţii să cumpere, fără însă a-i presa. Asta se face în mai multe feluri, pe care aş vrea să le discutăm. Stimulii psihologici pot fi emoţii, cuvinte, fraze, numere, culori şi forme. Nu voi încerca să-ţi vorbesc despre toţi stimulii de succes pe care i-am folosit, dar ţîi voi aduce la cunoştinţă câţiva dintre cei care au funcţionat în cazul meu. Să vorbim mai întâi despre stimulii de natură emoţională.

Curiozitatea poate fi folosită la începutul paginii tale. De exemplu, poţi folosi în mod repetat pronumele „el” ( pentru obiecte ) în debutul paginii, pentru a te asigura că cititorul se va întreba „Despre ce e vorba?”. Stimulul psihologic ce apare astfel este curiozitatea. Sunt curioşi să afle răspunsul, aşa că ei continuă să citească.
Insuficienţa este disponibilitatea limitată a unei resurse sau a unui item. Probabil că ai întalnit asta de multe ori, dar poate ca nu i-ai acordat atenţie. De exemplu, anumiţi proprietari limitează volumul copiilor produselor pe care le vând la 50, 100 sau 200.

Stimuli psihologici in vanzarile online 1

„Efectul zeigarnik” este sentimentul incompletului. Show-uri populare de televiziune, fac asta în secvenţele lor. Îţi vor arăta câteva secvenţe de două minute ale episodului următor şi te vor lăsa să aştepţi şi să-l urmăreşti. Un mod în care aplic „efectul zeigarnik” în scrisorile de vânzare este folosind punctele de suspensie.

 

De exemplu: „Ştiaţi că 4 din 5 oameni dau greş…

Folosind roşul, caracterele îngroşate în partea superioară a documentelor, asta a funcţionat foarte bine în cazul meu. Asta atrage foarte repede atenţia. Chiar dedesupt, încerc să folosesc în scriere verde sau albastru, pentru că e o abatere de la ceea ce se aşteaptă cititorul tău. După roşu, cei mai mulţi oameni se aşteaptă să vadă mai mult roşu sau negru. Atunci când inserezi verde sau albastru, interesul lor creşte.

Un alt truc pe care l-am descoperit este folosirea unui background negru ( fundal ) şi a unui text luminos. De multe ori e mai uşor de citit un asemenea document de către vizitatorii tăi.

O asemenea strategie ar trebui să fie adoptată atunci când ai o ţintă anume şi cu specificarea vârstei în paranteză ( de exemplu 25 ). Anumite fraze sau cuvinte care au fost de succes în cazul meu sunt „ Începe să faci bani acum!” şi „În 24 de ore”. Orice oferă informaţii scurte referitoare la ideea de timp şi orice indică atingerea unor rezultate, „merge” de minune.

Cititorii tăi sunt interesaţi de obţinerea unor rezultate şi nu sunt dispuşi să aştepte. Dacă produsul tău este disponibil prin downloadare sau printr-un mail expres fără costuri suplimentare, atunci în mod clar foloseşte livrarea rapidă ca pe o strategie de vânzare. Oamenii nu au timp de irosit pe servicii poştale.

Stimuli psihologici in vanzarile online 2Oamenii vor de asemenea să citească despre sume de bani. De exemplu, dacă scrii o pagină pentru o afacere nouă ( ce implică anumite riscuri ) la domiciliu, spune-le cât de mult pot câştiga în prima lună de activitate. Oferă cifre exacte, nu doar „mii”.
Clienţii care citesc 1.385.78 dolari simt că o asemenea sumă poate fi reală. Nu-ţi minţi clienţii, chiar dacă micile modificări în privinţa sumelor nu constituie o problemă. Fii sigur că informaţia pe care o oferi este o posibilitate reală, pentru că sumele extravagante (neplauzibile), îi vor determina pe cei care citesc, să părăsească site-ul.

Forme si imagini

În sfârşit, aş vrea să vorbesc despre forme şi imagini. Clienţii adoră să vadă stele, triunghiuri şi linii drepte. Dacă întrerupi textul, introducând linii orizontale, ei vor putea citi pagina pe fragmente. Mulţi oameni citesc mai bine atunci când fragmentează informaţia. Să citeşti 10 paragrafe o dată este mai puţin provocator decât să citeşti 100. Pune o delimitare de text, folosind un paragraf colorat sau unul animat. Va oferi cititorilor tăi posibilitatea unei pauze şi un reper pentru începutul şi sfârşitul textului.

Steluţele şi triunghiurile plasate la începutul documentului sunt de asemenea eficiente. Oamenii, în mod automat asociază stelele cu succesul, deci e ceva natural.

Documentează-te puţin şi vezi ce „merge” mai bine pe piaţa pe care o urmăreşti. Uită-te pe paginile competitorilor tăi şi vezi cum acţionează ei. Dacă paginile lor ţi-au atras ţie atenţia, probabil că îi vor interesa şi pe clienţii tăi. Foloseşte tehnica lor, dar adu-ţi şi tu aportul şi ar trebui să fii la fel de triumfător.

 

Unde trebuiesc plasate ofertele?

**Dacă pagina web conţine o ofertă foarte lungă, va trebui să plasaţi cererea undeva în pagina a doua de text. Din acest moment aţi captat atenţia vizitatorilor voştri şi le-aţi arătat că site-ul vostru oferă informaţii preţioase.
Ei vor inclina să vă dea adresele de email, din moment ce aţi creat o legătură stransă.

**Dacă pagina voastră NU conţine o ofertă foarte lungă, puteţi plasa formularul chiar la începul paginii. (Aceasta este partea din pagina web cea mai vizibilă vizitatorilor). Ochii vizitatorilor sunt de obicei atraşi în partea stângă-sus a primei pagini, deci acesta este un loc foarte bun pentru plasarea formularului de înregistrare.

**Puteţi crea o ofertă specială care să-i îndrume către o anumită pagină a site-ului vostri.

Stimuli psihologici in vanzarile online 3

Atragerea potenţialilor cumpărători este mai mult decât un proces, este o artă. Trebuie să faceţi acest lucru periodic, constant şi într-o manieră convingătoare.

 

Emailurile cu oferte

Mai important este faptul că, prin adăugarea unor noi stimulente, cu fiecare email trimis, oferta va deveni mult mai interesantă şi mai greu de ignorat.

Dacă unii cumpărători nu au răspuns până la sfârşitul campaniei, puteţi să le trimiteţi un nou email pentru a le furniza informaţii suplimentare.

De exemplu, mesajul final ar putea consta într-o întrebare:

De ce nu au cumpărat?

Sau, puteţi să transformaţi mesajul final într-un chestionar la care oamenii să răspundă .

Sau puteţi să le oferiţi cateva bonusuri gratuite, ca un fel de răsplată pentru timpul pe care vi l-au acordat.