Cum optimizezi prima pagina a sitului web?

 

Dacă revizuieşti statisticile website-ului tău (fişierele de logare) vei observa următoarele 4 lucruri ce se întâmplă pe prima pagină:

 • Cel mai mare procent din vizitatorii tăi renunţă să acceseze site-ul în continuare la aproximativ 1 – 8 secunde după „citirea printre rânduri” a primei pagini.
 • Al doilea mare procent din aceştia renunţă după ce realizează că prima pagină nu oferă informaţii relevante sau în legătură cu ceea ce căutau aceştia.
 • Un mic procent din vizitatori încearcă să convertească (să cumpere un produs sau să se folosească de un serviciu oferit) dar eşuează. Unii din aceştia te vor suna, dacă ai furnizat un numai de telefon pe site.
 • Un procent foarte mic din vizitatori converteşte.

Cum sa faci optimizarea primei pagini?

Optimizarea ratei de conversiune este procesul de îmbunătăţire a primei pagini pentru a minimiza rata de abandon.

Câteva idei pentru a creşte vânzările pe site:

 • Dacă unele motoare de căutare au rezultate mult mai bune decât celelalte, optimizează-ţi site-ul pentru acelea şi foloseşte din bugetul de cercetări pe acele platforme
 • Dacă anumite pagini convertesc mai bine decât altele, încearcă să adaugi mai multe link-uri către acestea pe parcursul site-ului şi încearcă să investighezi de ce acele pagini au un succes mai mare
 • Dacă anumite produse convertesc mai bine decât altele, oferă un loc important acestora, scoţându-le în evidenţă; de preferabil ar fi să le amplasezi chiar pe prima pagină.
 • Dacă paginile ce nu conţin produse, de tipul: „Despre noi”, „Date de contact”, „Politicile companiei” au o rată de conversie extrem de scăzută, încearcă să rezumi unele informaţii doar la câteva date extrem de importante, asigură vizitatorii de securitatea datelor ce urmează să le înregistreze, oferă livrare gratuită, iar lista poate continua. Însă cel mai important este să găseşti acel segment din site-ul tău ce converteşte cel mai mult şi să îl explorezi la maximum.

Crearea paginilor principale ce îţi cresc rata de conversiune

Cum optimizezi prima pagina? 1Este să scump să cumperi trafic folosind sistemul pay-per-click (plăteşti pentru fiecare click către pagina ta). Este scump să optimizezi site-ul tău pentru motoarele de căutare. Oricum, în ambele cazuri, ţinta este să converteşti acele click-uri în vânzări. Cel mai simplu este să foloseşti paginile ce sunt accesate în urma unei reclame sau prin intermediul unui motor de căutare pentru a converti.

Paginile tale de acces ar trebui să conţină informaţii clare, să fie exact ceea ce vizitatorii sperau să găsească. Pentru o eficienţă crescută paginile de acces nu ar trebui să coincidă cu prima pagină. O pagină de acces ar trebui creată pentru fiecare reclamă în parte. Pare costisitor, însă trebuie să ţii cont de faptul că cei mai mari în industria internetului de exemplu producătorii folosesc drept pagina de acces pagina de prezentare a produselor, iar cei ce oferă servicii folosesc drept pagină de acces pagina în care aceştia îşi listează serviciile oferite.

O întrebare importantă pe care mulţi dintr voi probabil şi-o pun este accea a principalelor elemente ce trebuie încorporate în pagina de acces.

Răspunsul: orice pagină de acces ar trebui să răspundă următoarelor întrebări:

 • Care este oferta?
 • Cărui gen de public îi este adresat produsul?
 • De ce ar trebui să achiziţionezi acel produs?
 • Care este primul pas ce trebuie făcut pentru a începe cumpărăturile?

Sfaturi despre continut:

 • Pe prima pagina prezintă beneficiile produsului si încearcă să fii convingător.
 • Încearcă să fi concis: foloseşte o singură idee într-un paragraf, şi nu crea un paragraf mai mare de 3 rânduri.
 • Încearcă să păstrezi aceleaşi sintagme cu cele din reclame
 • Scoate în evidenţă preţul şi informaţiile legate de livrare
 • Ai grijă că textul paginii să fie corect din punct de vedere gramatical
 • Asigură credibilitate: adaugă mărturii, parteneri, asociaţii, note acordate produselor şi cel mai important – afişează numărul de telefon!
 • Nu aglomera! Creează o pagină cu un look profesional, cu imagini atent selectate.
 • Ţine cont de cei ce accesează pagina de pe telefonul mobil şi asigură-te că graficele sunt în partea stângă.
 • Creează categorii precum: „Cel mai bine vândut” şi „Cel mai bun preţ”.
 • Creează formulare scurte. Informaţiile solicitate ar trebui să fie doar: numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, seria produsului său tipul de serviciu.
 • Nu uita să mulţumeşti clienţilor după efectuarea tranzacţiei.

 

Mesajul din reclamă:

 

Asigură-te că paginile de acces conţin ceea ce „ai promis” în textul reclamei.
De exemplu dacă în reclamă este specificat faptul că oferi preţuri mici, pe pagina de acces ar trebui sa fie realizate comparaţii cu celelalte preţuri practicate de site-uri. În acest fel vei instala un sentiment de încredere printre vizitatori. Pe măsură ce încrederea creşte vei câştiga clienţi pe termen lung.

Testarea paginilor tale de acces:

Testează-ţi aceste pagini într-un mod strategic. Aminteşte-ţi că tipul de conversie poate fi diferit în funcţie de campania de marketing sau de grupurile către care ţinteşti. G

Cum optimizezi prima pagina? 2

Gândeşte-te că pagina de acces îţi poate aduce foarte multi clienţi, însă te poate şi falimenta dacă nu este realizată corespunzător. Există mai multe unelte de testare profesionale printre care şi unul gratuit: Google Website Optimizer. Lucruri pe care nu trebuie să le uiţi atunci când testezi:

 • Oferă o dată limită pentru a comanda. Anunţă faptul că se apropie măriri de preţ sau faptul că o reducere se apropie de final.
 • Oferă un cadou sau accesorii ale unui produs gratis.
 • Specifică faptul că această ofertă există exclusiv pe website-ul tău.
 • Asigură-te că posibili clienţi sunt conştienţi că intimitatea lor este protejată.

 

Strategii la nivel de pagina

In continuare, vom prezenta ceea ce numim „trucuri si strategii” privind optimizarea site-urilor web la nivel de pagina – tehnici menite sa maximizeze orice posibilitate de utilizare a unor elemente de text si cod la nivel de pagina pentru a aduce o imbunatatire substantiala in pozitionarea site-ului clasamentele de rezultate afisate de motoare in cautarile tematice.

Se vor prezenta asadar in detaliu in cele ce urmeaza, pe cat posibil toate trucurile si strategiile cunoscute azi legate de optimizarea paginilor web pentru motoarele de cautare. Am considerat ca, pana cand cineva nu va aduce toate aceste informatii in fata tinerilor proiectanti de pagini web prezentandu-le totodata intr-un mod cat se poate de riguros, acestia nu vor ramane decat cu incercarile empirice de a gasi raspunsuri la intrebari extrem de importante pentru prezentul si viitorul unei afaceri online, cum ar fi de pilda:

„De ce pagina X este cotata in mod constant foarte bine pentru expresia cheie Y in Google iar pagina Z, continand o oferta profesionala in acelasi domeniu nu apare listata nici macar in primele 100 de rezultate ale cautarii efectuate cu acelasi motor – Google – dupa aceeasi expresie cheie?”.

Ori, chiar mai mult, se vor ocoli situatii extrem de neplacute in care la un moment dat un proiectant nefericit va trebui sa accepte (fara nici un fel de logica aparenta) realitatea unei penalizari sau chiar excluderi din index a propriei pagini.

Acestea fiind spuse, sa incepem…

Strategia nr. 1 – Afluxul de cuvinte cheie, stuffing-ul si spamdexing-ul

Acesta este literalmente cel mai vechi truc si motoarele de cautare il combat cu fermitate.

Afluxul de cuvinte cheie sau stuffing-ul consta in repetarea cuvintelor cheie din nou si din nou in cadrul unui text deobicei plasat la inceputul sau la sfarsitul paginii si tastat cu litere foarte mici (<font size=1> sau headline <h6>), confundand-se de cele mai multe ori la culoare cu fundalul .

Cum optimizezi prima pagina? 3Spamdexing-ul reprezinta in mare acelasi lucru numai ca se aplica in cadrul metatagurilor, pe care, pentru ca un utilizator sa le poata vedea, trebuie accesat codul HTML al paginii web (am spus anterior ca metatagurile nu sunt afisate in pagina propriuzisa, pe care o vede utilizatorul in browser).

Un exemplu de aflux de cuvinte cheie sau de spamdexing ar fi urmatorul:

accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii …

Functioneaza?

Mai mult ca sigur, nu. Exista indoieli asupra faptului ca se vor putea gasi in paginile (eventual de top) ale competitiei astfel de aparitii, fie ca sunt abil camuflate, fie ca pur si simplu nu exista. Chiar daca se va gasi asa ceva, nu trebuie acordata vreo importanta practica acestei tehnici. In cazul paginilor continand astfel de secvente repetitive de cuvinte cheie si care se gasesc in fruntea clasamentului la categoria lor, mai mult ca sigur ca exista alti factori mult mai importanti care asigura si sustin acest clasament. Si asta pe de-o parte pentru ca aceste trucuri sunt mult prea simple si la indemana oricui, pe de alta parte pentru ca nu aduc nici un surpuls real de relevanta paginilor web.

In trecut, unii proiectanti de pagini au folosit aceasta strategie pentru a putea include in pagina cuvinte cheie totalmente irelevante, in efortul disperat de a aparea in rezultatele oricarei cautari, indiferent de subiect. Este un lucru mai mult decat „prost gandit”! Si nu a functionat pentru multa vreme. De fapt, a „flooda” propriile pagini cu o gramada de cuvinte cheie irelevante nu va avea in cele din urma decat un singur deznodamant: banarea (blocarea) domeniului de la afisarea in cele mai multe motoare de cautare.

In schimb, o tehnica masiv acceptata in ziua de azi care merge pe ideea afluxului de cuvinte cheie se numeste mixarea densitatii de cuvinte si implica introducerea masiva a acestora pe cat posibil in propozitii si fraze obisnuite (se vor discuta ceva mai tarziu aceste aspecte).