Web Analytics constă în analizarea informaţiilor privind fiecare vizitator al site-ului tău şi a acţiunilor săvârşite de acesta în timpul vizitei sale; şi folosindu–te de aceste date să poţi îmbunătăţi afacerea ta pe internet. În timp ce Search Engine Optimization (Optimizarea Pentru Motoarele de Căutare) se ocupă mai mult de partea „mecanică” a website-ului tău, Web Analytics aduce în prim plan interacţiunea ta cu vizitatorii.

În comparaţie cu SEO a cărui ţinta este cantitatea vizitatorilor către un site, şi nu calitatea lor, Web Analytics se ocupă cu redefinirea şi conversiunea traficului deja redirecţionat către site-ul tău. Să ajungi pe piaţa de marketing este un proces ce se datorează în principiu capacităţii de a analiza un trafic web deja format.

Atât timp cât succesul companiilor pe internet depinde de „comportamentul” vizitatorilor website-ului, analiza traficului reprezintă un proces vital. Cu alte cuvinte, vei putea testa eficienţa paginilor tale şi a link-urilor prin examinarea statisticilor traficului.

Există două căi pentru a repera datele fiecărui vizitator al website-ului. Prima o reprezintă citirea serverelor de logare a vizitatorilor, iar a doua reprezintă utilizarea unui sistem de depistare a vizitatorilor în timp real. Să aruncăm o privire asupra acestor două metode de analiză a traficului pentru a vedea diferenţele şi avantajele!

Analiza logării

Analiza traficului web 1Această metodă este în strânsă legătură cu analiza serverelor de acces. Serverul conţine arhiva tuturor ce au accesat o pagină web. Această cerere de acces este aşezată în ordinea intrării vizitatorilor pe site. Desigur, acest server de acces conţine multe alte informaţii deosebit de folositoare. Multe programe, denumite „Analizatoare de logare” au capacitatea de examina serverele de logare şi de a afişa conţinutul acestora într-o formă uşor de accesat.

Însă există şi anumite dezavantaje în folosirea acestei metode de analiza, deoarece dintr-un motiv sau altul serverele de logare nu furnizează întotdeauna informaţii cu precizia dorită. Dacă site-ul este vizitat de mai multe ori de către aceeaşi persoană, însă aceasta foloseşte o adresă IP dinamica (de exemplu accesul la Internet via dial-up), arhiva va arăta acest lucru drept vizite ale unor persoane diferite. Dacă mai mulţi vizitatori, utilizatori ai aceleiaşi reţele de internet, cu aceeaşi adresă IP externă vizitează site-ul, în arhivă va apărea un singur vizitator. Dacă pagina are o întârziere sau o eroare în motorul de căutare, iar o persoană a încercat să o vizualizeze însă nu a reuşit, această încercare este afişată drept vizită în arhiva de logare.

Aceste erori sunt rezolvate de către un alt tip de analiză a traficului, numită depistarea în timp real a vizitatorilor. Această metodă reprezintă un sistem optimizat de depistare a vizitatorilor unui site. Există programe speciale pentru a simplifica aceste tehnici de analiză. Dacă îţi doreşti ca site-ul tău să dispună de un program de depistare a vizitatorilor în timp real, atunci nu există un program mai potrivit decât Hitlens. Folosindu-se de anumite opţiuni ale motorului de căutare, cum ar fi raportarea diverselor pagini accesate de pe site, acest program este o excelentă unealtă pentru realizarea unor statistici de marketing.

Depistarea în timp real a vizitatorilor

Majoritatea browserelor web (de exemplu Internet Explorer) au capacitatea de a realiza anumite “matriţe”. Atunci când creezi o pagină web, se înserează un anumit cod care pe lângă faptul că îţi afişează pagina statică pe monitor, are de asemenea şi alte opţiuni.

Aceste “matriţe” sunt folosite de obicei pentru a crea animaţii, însă sunt utilizate şi pentru a procesa datele introduse de un utilizator într-un formular sau chestionar.

Acest tip de monitorizare a traficului furnizează mult mai multe informaţii decât simplele analize ale logării, deoarece datele sunt percepute şi colectate în timpul exact al introducerii lor. Din acest motiv se numeşte depistare „în timp real”.

Este evident. Monitorizarea în timp real cu ajutorul „matriţelor” poate reprezenta un mod mult mai precis şi valoros de a colecta informaţii privind piaţa de marketing, faţă de analiza serverelor logării. Îndată de alegi una din aceste două modalităţi de reperare a informaţiilor privind acţiunile vizitatorilor unui website, putem începe analiza traficului web. Sunt mulţi factori ce necesită revizuiri şi reglementări. De exemplu, pentru a testa eficienţa paginilor tale web acordă atenţie timpului petrecut de vizitatori pe site-ul tău. Acesta poate fi controlat prin diferite metode cum ar fi: folosirea cuvintelor cheie în articolele tale, realizare de campanii, link-uri atractive şi alte lucruri ce îi pot capta atenţia unui vizitator.