Primii pasi pe piata

 

Procesul de dezvoltare

Constituie cea de-a doua fază a evaluării, momentul în care ideile sunt focalizate şi transformate în ceva real. Conceptul dumneavoastră a fost deja întors pe toate feţele şi discutat cu toată lumea. Unii prieteni consideră că vă lansaţi într-o aventură interesantă; alţii cred că nu faceţi altceva decât să vă lăudaţi. Atitudinea lor se va schimba pe măsură ce ideea dumneavoastră va căpăta substanţă, impulsionată de hotărârea şi de fermitatea cu care acţionaţi. Dar cum să construiţi un model, dacă nu aţi mai încercat niciodată aşa ceva? Ce faceţi, începeţi cu începutul? Nu neapărat, darPrimii pasi pe piata 1

de undeva tot trebuie să începeţi.

Nu vă lăsaţi copleşit de crispare şi derută într-o asemenea măsură, încât să vă fie teamă să începeţi. Acum, când ideile prind contur, aruncaţi-le şi dumneavoastră pe pânză, pe hârtie sau pe ce aveţi la îndemână. Probabil că nu veţi fi deloc încântat de primele schiţe. Dar în acest stadiu, a acţiona este mai important decât a te întreba unde ai greşit.

Dacă nu încercaţi să vă puneţi ideile în aplicare, ele nu au nici o şansă de a deveni reale. Trebuie ca dumneavoastră să descoperiţi ceva în stare să urnească roţile producţiei. Nu căutaţi drumurile cele mai scurte şi mai uşoare. Aţi putea să vă adresaţi unui producator, să-i spuneţi despre ce este vorba şi, eventual, să-l convingeţi să vă cumpere ideea. Dar majoritatea producătorilor sunt asaltaţi zilnic cu astfel de propuneri.

Doar aţi făcut atâtea eforturi pentru a găsi cea mai bună idee! Sunteţi dispus s-o cedaţi acum pentru câţiva dolari? Aţi putea oare să-i transformaţi pe acei specialişti în consultanţi preţioşi, rămânând totuşi stăpânul proiectului dumneavoastră? Citiţi mai departe şi veţi afla.

Există o barieră aici, şi anume propria dumneavoastră persoană. Dacă ni s-ar cere să indicăm pragul critic ce desparte succesul de eşec în acest stadiu, am spune fără ezitare: reţinerea, timiditatea. Prea mulţi oameni, temându-se să nu pară caraghioşi, ridicoli, nu au curajul să se afirme. Trebuie să reţineţi însă că acesta este momentul când vă puteţi permite să mai şi greşiţi. Acum este timpul să învăţaţi, iar ceea ce va urma vă va ajuta s-o faceţi.

Consulta experti

Primii pasi pe piata 2Având în vedere cunoştinţele şi cercetările dumneavoastră anterioare, ajunşi în acest punct, probabil că vă aflaţi în căutarea experţilor dispuşi să vă ofere sfaturile şi opiniile lor. Nu ar fi nerealist să vă aşteptaţi la anumite ofense în cursul întâlnirilor cu unii dintre ei; într-adevăr, ideea în discuţie este parte din fiinţa dumneavoastră, dar trebuie să suportaţi acum critici aspre, decât să pierdeţi mai târziu sume considerabile de bani.

Alcătuiţi-vă o listă de întrebări „dure“ şi lăsaţi-le să vă sfâşie ideea în bucăţi. Până la urmă ar putea avea acelaşi efect şi asupra dumneavoastră. Dar este la fel de posibil ca respectivii experţi să sfârşească prin a vă face o ofertă. Oricare ar fi deznodământul, dacă sunteţi dispus să ascultaţi spusele lor cu un orgoliu cât mai potolit, nu veţi avea decât de câştigat.

Indiferent de ceea ce vi se spune, nu luaţi acum nici o decizie. Poate că vă simţiţi îndemnat să lăsaţi totul baltă sau, dimpotrivă, sunteţi nerăbdător să acceptaţi prima ofertă. Nu hotărâţi însă nimic în acest moment; duceţi-vă acasă sau la birou, şi timp de câteva zile, nu vă mai gândiţi deloc la afacere, mulţumindu-vă să „digeraţi” încetul cu încetul opiniile auzite.

Abordaţi întregul proces cu inima şi cu mintea destinse, am văzut oameni cu cele mai variate grade de inteligenţă pierzând astfel sume astronomice, prin urmare, nu are nici o importanţă în ce stadiu vă aflaţi (şi probabil că mulţi iintre dumneavoastră aţi suferit deja unele regrese).

Nu contează decât cunoştinţele acumulate şi gradul ridicat de conştientizare cu privire la ideea dumneavoastră. micile eşecuri nu fac decât să paveze drumul către succes. Indiferent dacă sunteţi tînăr sau bătrân, nu aveţi timp să plângeţi şi să regretaţi greşelile comise. învăţaţi din ele şi mergeţi mai departe. Nu uitaţi: regretând, nu faceţi decât să vă irosiţi forţele!