Venituri si Cheltuieli 

Haideti sa presupunem urmatoarea situatie : Avem nevoie de un laptop si avem 2 optiuni – un HP si un Macbook.

Totusi poate te intrebi care este legatura intre laptop si tema articolului? Este vorba despre utilizarea banilor nostri.
Fie ca ai putini, fie ca ai multi, conteaza ce faci cu ei.

Tot ce cheltuim reprezinta o multitudine de decizii, acele decizii luate chiar si in achizitii „banale”,  arata cata educatie financiara avem sau cat de inteligenti financiar suntem. 

Vreti sa stiti de ce este important sa utilizam bine 700 sau 1000 de euro?

O  suma mica de bani pentru unii, dar totusi daca nu stim cum sa folosim putinul pe care-l avem,  atunci cum sa putem utiliza 10,000 de euro, 100.000 de euro sau 1 milion?

 Majoritatea oamenilor se gandesc ca atunci „Cand voi avea mai multi bani voi stii ce sa fac cu ei”. Intrebarea urmatoare este logica: Cum ai sa sti ce sa faci cu ei? 

Probabil ati auzit de destui oameni care utilizeaza banii bine si au ajuns milionari insa nu stiu daca puteti ramane mult timp milionari daca nu stiti ce sa faceti cu banii dumneavoastra, oricat de multi ar fi.

Venituri

Venituri si cheltuieli

Sunt 2 surse de venituri: Active si Pasive.

 

Va invit sa raspundeti la urmatoarele trei intrebari:

  1. Care este sursa banilor dumneavoastra?
  2. Cat timp investiti acum in a obtine suma de bani?
  3. Cat castigati pe ora de munca?
    (imparte suma de bani la numarul de ore lucrate intr-o luna)

Surse de Venit ACTIV. Sunt acele surse de venit in care dumneavoastra sunteti implicat cu energia, timpul si sau bani. Exemple de venituri active:

  • locul de munca
  • freelancing, liber profesionisti
  • venituri dintr-o retea MLM
  • detinerea unei afaceri – manager
  • parteneriate   

 Surse de Venit PASIV. Sunt acele surse de venit care nu implica un timp indelungat, cel mult 1-2 ore, va implicati mai mult cu banii. Exemple de venituri pasive:

  • inchiriere imobile: apartamente, spatii birouri, cladiri
  • inchirieri auto, utilaje: masini, utilaje sau poate echipamente
  • procente dintr-o afacere in care nu esti activ
  • actiuni la bursa, titluri de propietate
  • drepturi de autor

Cheltuieli

Bun, odata lamurite sursele de venit, cum folosim banii?
Folosind bani, apar cheltuielile.

Acestea sunt de 2 feluri :

  1. Cheltuieli Bune si
  2. Cheltuieli Proaste.

Care sunt cheltuielile bune si care sunt cheltuielile proaste?

Va invit  sa raspundeti la 2 intrebari care va vor ajuta sa va raspundeti singuri la aceasta intrebare:

  1. Care sunt tipurile de cheltuieli pe care le aveti de facut intr-o luna pentru intretinerea dumneavoastra si a familiei?
  2. Care este suma necesara acoperirii nevoilor dumneavoastra si ale familiei? (mancare, locuinta, autoturism, sanatate, necesitati primare)

Cheltuieli bune – sunt acele cheltuieli care ne asigura ciclul vietii, ne asigura bunastarea sau chiar ne cresc nivelul de trai. Adica faptul ca va cheltuiti banii pe mancare sanatoasa, pe un echipament IT care va creste productivitatea sau chiar ca mergeti intr-un concediu, toate acestea sunt considerate cheltuieli bune.

Cheltuieli proaste –sunt aceleasi cheltuieli, numai ca alegeti mancarea nesanatoasa, sau va cumparati un echipament IT, insa unul care prea scump sau ca mergeti intr-un concediu pe care nu vi-l puteti permite sau pe bautura, tutun si alte vicii, lucruri nocive pentru sanatatea dumneavoastra.

Aici recomand sa nu cheltuiti bani pe care nu ii aveti si sa nu cheltuiti pe luna mai mult decat castigati,pentru ca acest lucru o sa limiteze din ce in ce mai mult pana in punctul in care veti observa ca nu mai aveti din ce sa cheltuiti mai mult decat castigati, adica veti deveni “broke”.(=faliti,fara bani)

 

„Managementul banilor este mai important decat suma lor.”