Ce este Utilizabilitatea sitului (usability)

Utilizabilitatea sitului 1Utilizabilitatea e determinata de satisfacerea vizitatorului, uşurinţa în a învăţa navigarea pe site, abilitatea de a reveni şi de a retine structura şi funcţionalitatea site-ului şi eficienţa în raport cu vizitatorul.

Accesibilitatea şi utilizabilitatea sunt într-o relatie stransa, pentru ca ambele imbunatatesc satisfactia şi eficienta in utilizare a vizitatorilor. Dar în timp ce accesibilitate tinde spre a face un produs sau serviciu accesibil vizitatorilor, utilizabilitatea tinteste spre a multumi o anumita categorie de vizitatori ce folosesc un produs sau serviciu.

 

Un site eficient din punctul de vedere al utilizabilităţii…

castiga atentia utilizatorului, îl orienteaza spre produsul sau serviciul pe care îl cauta şi în acelaşi timp permite utilizatorului să execute actiuni în cel mai simplu mod şi în cel mai scurt timp.

De exemplu, Amazon reuseste să fie cel mai bun site din punct de vedere al calitatii pe care o asigura utilizatorilor în a gaşi informaţia şi a comanda online în “numai trei click-uri“.
Pentru că ne aflăm în acest punct, să discutăm puţin despre denumirea paginilor web:

 

Titlurile paginilor

Căutaţi să stabiliţi un nume fiecărei pagini, care să o descrie scurt şi cat se poate de sugestiv.  Atentie! Titlul nu este un antet.
El este o etichetă care apare la inceputul unui document HTML.
Stabilirea unor nume sugestive pentru paginile unui site web este importantă din mai multe motive:

  1. În primul rând, deoarece majoritatea browserelor afişează titlul documentului în partea de sus a ecranului. Acest lucru îi va ajuta pe cei care navighează online să îşi dea seama mai uşor unde se află şi ce vor găsi în această pagină.
  2. Dacă aceştia vor dori să însemneze pagina pentru a se putea întoarce mai uşor data viitoare, titlul paginii va apărea în lista lor cu pagini favorite (bookmark file). Dacă nu este un nume pe care îl vor recunoaşte sau ceva care să-i atragă, s-ar putea ca aceştia să şteargă această însemnare – şi astfel va dispărea definitiv posibilitatea de a fi vizitaţi din nou.
  3. Dar, cel mai important motiv ca să stabiliţi un nume sugestiv pentru fiecare pagină este acela că motoarele de căutare pun un mare accent pe cuvintele din titlu. Stabilirea unor nume scurte (5 – 10 cuvinte) va mări puterea acestor cuvinte cheie şi paginile respective vor fi mult mai uşor de găsit. (Poziţionarea unor cuvinte cheie la începutul titlului paginii va oferi o relevanţă crescută.)

 

Numele fişierelor

Alături de folosirea unor nume descriptive (titluri) pentru fiecare pagină, va trebui să folosiţi şi referinţe (URL-uri). Acestea sunt de fapt nume de fişiere (care ce se termină în “.html” sau ”.htm”). Folosirea unor nume potrivite pentru fiecare fişier vă oferă o anumită consistenţă atunci când veţi dori să realizaţi legături între ele.

Numele fişierelor trebuie să fie descriptive, deoarece ele vor acţiona ca nişte adevărate semne de carte. De asemenea, dacă vă creaţi şi vă actualizaţi singuri pagina de Internet, este indicat să folosiţi nume de fişiere familiare. Astfel, va fi mai uşor să identificaţi pagina care vă interesează atunci când doriţi să adăugaţi sau să schimbaţi ceva.

Alegeţi un termen foarte simplu şi descriptiv cum ar fi:  despre-companie.htm sau nume-produs.htm

Exemple

Pentru pagina .html
http://www.terapii-naturiste.com/calivita/produse-naturiste-performanta-fizica.htm
am folosit titlul:
Performanta fizica prin utilizarea produselor naturiste Calivita

Iar numele fisierului este:
produse-naturiste-performanta-fizica.htm
Daca dau o cautare pe Google dupa fraza “performanta fizica Calivita”

va apare urmatorul rezultat (pe locul 1 din din 5,300 de rezultate)

Performanta fizica prin utilizarea produselor naturiste CaliVita

Utilizarea preparatelor naturale CaliVita pentru sustinere fizica (munca fizica, intretinere corporala, sport de performanta)
www.terapii-naturiste.com/calivita/produse-naturiste-performantafizica.htm – Audienta

Dupa cum se observa, Google scoate in evidenta cuvintele cheie folosite la cautare.
Astfel, cititorului ii va fi extrem de usor sa-si dea seama care ar fi continutul paginii web si ii va fi util cand va cauta aceasta pagina in Bookmarks.
Iata si alte sugestii pentru a va imbunatati site-ul:

  • Utilizabilitatea sitului 2Asigurati facilitati de cautare, sortare, comparare a produselor pentru site-urile cu mai multe pagini
  • Folositi fonturi sufficient de mari 
  • Text concis, usor de parcurs
  • Plasati link-urile şi conţinutul cel mai important în prima jumatate a ecranului

 

Ce puteţi obtine imbunatatind un site din punct de vedere usability?

  • Creşterea vanzarilor (in unele cazuri chiar cu mai mult de 80%)
  • Marirea loialitatii şi a satisfactiei utilizatorilor (vizitatorii revin)
  • Rata crescuta de conversie a vizitatorilor în cumparatori
  • Reducerea numărului de apeluri telefonice pentru asistenta şi deci a costurilor.

 

Topul celor mai frecvente erori de usability include:

  1. timp mare de încarcare a paginilor
  2. lipsa unui conţinut relevant sau frecvent actualizat
  3. navigare confuza
  4. texte greu de citit

Pentru a sti dacă un site raspunde criteriilor de baza este util să testati site-ul cu cativa utilizatori din segmentul tinta dorit, să ii urmariti în incercarile de a indeplini anumite scenarii şi să analizati cat de repede poate un utilizator care nu a vazut niciodata site-ul să invete să execute cateva sarcini de baza.
Iar un utilizator care a mai vazut site-ul, cat de usor işi aminteste cum a realizat anumite operatiuni, cat de mult ii place să foloseasca site-ul, cata incredere ii inspira.

 

Alte linkuri utile: