Strategia nr. 10: Secretul „pixelului fantoma”

Vom aborda unul dintre cele mai ingenioase trucuri intalnite in paginile web optimizate. Am numit acest truc „pixelul fantoma”.

Sa presupunem ca avem o imagine atat de mica incat nu poate fi vazuta pe ecran. E cazul pozei de 1 pixel, perfect transparenta, care nu numai ca va ocupa extrem de putin spatiu pe disc dar va fi si invizibila ochiului uman. O astfel de imagine poate fi saturata de cuvinte cheie prin intermediul atributului ALT sau chiar utilizata ca link catre alta pagina in cadrul site-ului.

Care este ideea? 

O astfel de imagine se va incarca mult mai repede, va ocupa un spatiu neglijabil pe server si in bufferul de pe discul utilizatorului, va fi invizibila ochiului si va putea oferi motorului de cautare o abundenta de informatii favorabile despre pagina si chiar despre intregul site. Concret:

In primul rand, plasand text cheie strategic in tagul <IMG ALT> proiectantul va putea furniza motorului de cautare mai multa informatie despre tematica si oferta site-ului. Chiar daca vizitatorul nu va vedea imaginea, motorul de cautare va sesiza continutul atributului ALT din tagul IMG si il va indexa favorabil de cele mai multe ori.

IStrategii de pagina-Pixel fantoma 1n al doilea rand, pixelul fantoma poate fi folosit si ca link cu trimitere catre alte pagini ale site-ului. Proiectantii de pagini web optimizate au folosit aceasta strategie in trecut pentru a determina robotul de indexare aferent fiecarui motor sa ia in evidenta nu una, nu cateva, ci toate paginile unui site web. Robotul este aplicatia software special conceputa pentru a scotoci prin muntii de date ai Internetului, inregistrand si clasand pagini.

Strategia de indexare a paginilor de catre roboti consta pe de o parte in inspectarea paginilor subscrise manual de fiecare proiectant in parte din formularul de tip AddURL aferent fiecarui motor (de ex. Google are ca pagina de inscriere a site-urilor pe de alta parte in inspectarea paginilor de catre robot pe cont propriu, mergand pe linkurile existente de la o pagina la alta, pornind de la pagini deja indexate si inregistrand pe firul linkurilor tot ceea ce nu e prezent in index pana la momentul respectiv.

Deoarece motoarele tind sa agreeze mai mult a doua metoda de indexare, este cu atat mai mult de dorit utilizarea imaginilor pixel din punct de vedere al numarului de legaturi (linkuri) catre acele pagini spre care, din punct de vedere al utilizatorului uman, nu se justifica prezenta unui link.

Plasarea strategica de linkuri in si catre paginile importante ale site-ului in ideea ca motoarele de cautare vor indexa aceste pagini in marea lor majoritate, constituie o strategie solida de optimizare. „Pixelul fantoma”, combinand atat strategia linkurilor cat si a cuvintelor cheie invizibile, este o modalitate atestata ca avand o finalitate favorabila in munca de optimizare pentru domeniile competitive ale webului.

Precautie: A nu se pierde din vedere faptul ca intotdeauna motoarele de cautare dezaproba afluxul de cuvinte cheie, stuffing-ul / spamdexing-ul, asadar un sfat bun este evitarea pe cat posibil a repetarii cuvintelor cheie in tagul <IMG ALT> (si in orice alt tag HTML de altfel). De remarcat suplimentar ca echipele umane care se ocupa cu indexarea in directoare nu vor agrea linkurile ascunse.

Remarca: Este de asemenea de notorietate faptul ca motoarele de cautare tind sa acorde o valoare mai mare linkurilor pe text decat celor pe imagini. Asadar, desi pixelul fantoma poate contribui la indexarea favorabila cu ajutorul linkurilor suplimentare aduse in mod artificial in pagini, aceasta strategie nu este neaparat intotdeauna cea mai buna. In timp ce linkurile pe imagini spun motorului ca o pagina inrudita tematic cu alta (mai mult sau mai putin) exista, linkurile text releva in plus despre ce este voba in pagina destinatie a legaturii, motoarele actuale fiind in primul rand interesate de continutul paginilor indexate si de respectarea liniei tematice generale.

 

Din punct de vedere tehnic, ar trebui tinut cont de urmatoarele:

  1. Imaginea pixel folosita sa aiba atributul BORDER setat la valoarea 0. Altfel, imaginea pixel va fi incercuita de un chenar albastru foarte vizibil si care va trada astfel existenta unui link in zona, marind de altfel si suprafata activa de link si vizibila totodata.
  2. Este de asemenea importanta eliminarea oricaror semne sau spatii dintre marcajele de tag „>” si „<” (reprezentand in acest caz marcajele delimitatoare intre tagul de link si tagul de imagine), altfel proiectantul risca sa lase la vedere o linie albastra indicand prezenta linkului in pagina. Iata in acest sens un exemplu corect:

<A HREF=”http://www.server.com/index.html”><IMG SRC=”img_pixel.gif” BORDER=”0”></A>

Strategii de pagina-Pixel fantoma 2Cu riscul repetitiei, recomandam din nou sa nu se foloseasca niciodata ca mijloc de generare in pagina a imaginii de 1 pixel atributele WIDTH si HEIGH la valoarea 1 ( pentru a condensa – micsora impus – o poza initiala mai mare la o poza de 1 pixel).

Acest lucru deoarece motoarele de cautare penalizeaza paginile cu imagini pixel, pe care le pot detecta in cazul in care aceste imagini au fost obtinute setand din codul HTML atributele WIDTH si HEIGH ale unei poze initiale la valoarea 1 (WIDTH=”1”, respectiv HEIGH=”1”).

In schimb, folosirea unor imagini pixel obtinute dinainte ca atare, cu ajutorul unui soft grafic, nu va constitui o problema.

Cateva cuvinte despre linkuri si popularitate: 

Un factor de care multe motoare tin cont in clasamente este popularitatea site-ului, bazata pe numarul linkurilor externe paginilor, care fac trimitere catre fiecare pagina in parte. Utilizand in fiecare pagina a site-ului cate un link catre fiecare din toate celelalte pagini ale site-ului si considerand ca dispunem de un site de 20 de pagini spre exemplu, atunci fiecare pagina va beneficia in cadrul sit-ului din care face parte de cel putin 19 linkuri din exteriorul ei.

In eventualitatea in care site-ul este extrem de vast si aceasta strategie nu se poate dovedi practica, o alternativa ar fi aceea de a construi o pagina Cuprins sau Harta a site-ului, continand cate un link spre fiecare pagina pe care se doreste ca motoarele sa o indexeze. Apoi, pe fiecare dintre aceste pagini se va plasa un link ascuns catre pagina Harta (Cuprins), asigurand astfel o indexare favorabila a acesteia, de la care pornind, motorul va indexa toate paginille (catre care aceasta face trimitere), impreuna cu legaturile dintre ele.

 

Strategia nr. 11: Tehnica „Ademeneste si Comuta”

Probabil ca unii dintre noi am avut ocazia sa intalnim pana acum cel putin o pagina clasificata extrem de bine in listingul rezultatelor unei cautari si, examinand cu atentie codul HTML, sa nu reusim sa gasim nici cel mai mic motiv pentru care pagina a obtinut o pozitionare atat de buna pentru expresia cheie cautata. Exista cateva explicatii plauzibile, insa una dintre cele mai simple si mai comune este pur si simplu inlocuirea unei pagini puternic optimizate cu alta doar extrem de agreabila vizitatorului uman, odata ce motorul de cautare a indexat-o pe cea optimizata. Proiectantii de pagini web optimizate numesc aceasta strategie „ademeneste si comuta”.

Strategii de pagina-Pixel fantoma 3Dupa cum probabil s-a inteles deja, „ademeneste si comuta” consta in inscrierea in indexul motorului a unei pagini optimizate, apoi, odata aceasta indexata, ea va fi pur si simplu inlocuita de proiectant cu o pagina conceputa special pentru vizitator, putand include de data aceasta multa grafica, efecte speciale flash sau javascript, etc…

Strategia functioneaza doar in cazul acelor motoare de cautare care nu-si actualizeaza indexul in mod constant si frecvent. Acele motoare care isi revizuiesc adesea paginile indexate, o vor reindexa dupa o perioada de timp in acord cu noii parametri si o vor clasifica in mod corespunzator.

Asadar, punctul slab al tehnicii „ademenste si comuta” este lipsa atributului „persistenta” si, din acest motiv, multe motoare de cautare profesionale tind sa functioneze favorabil pe ideea aceasta doar in cazul abordarii strategiei inrudite numita generic CLOACKING sau IP DELIVERY, prezentate in cele ce urmeaza