Strategia nr. 12: IP Delivery alias Cloacking

 

IP Delivery numita adeseori Cloacking este probabil cea mai controversata ca de asemenea si cea mai eficienta si spectaculoasa strategie de marketing utilizata in prezent. In opinia generala, marea controversa rezida in proasta intelegere atat a mijloacelor cat si a scopurilor, conducand inevitabil la un anumit grad de abuz de ceea ce altfel se constituie intr-o unealta excelenta de lucru.

Mai inainte de toate, sa examinam cu atentie in ce consta metoda generic numita IP Delivery si cum functioneaza. Apoi vom discuta despre modul in care este ea utilizata in prezent.

 

Ce este si cum functioneaza 

Atunci cand un vizitator apeleaza o pagina din INTERNET, el isi anunta prezenta utilizand un numar de protocol Internet (IP number). Numerele IP sunt unice si imposibil de falsificat (cel mult e posibil sa fie ascunse). Daca un utilizator foloseste pentru conectare la reteaua Internet un serviciu dial-up, atunci el se va identifica in mod unic printr-un numar IP alocat de distribuitorul local de servicii Internet = ISP (Internet Service Provider).

Acest numar, in cazul conexiunii dial-up este in mod temporar si dinamic atribuit calculatorului utilizatorului, altul de la o sesiune Internet la alta. Practic acest numar IP se va aloca in mod aleator, dintr-o multime limitata de IP-uri disponibile la ISP in momentul realizarii conexiunii. Pe de alta parte, daca utilizatorul poseda o linie dedicata, atunci calculatorul sau se va identifica in permanenta pe Internet printr-un acelasi IP, indiferent de durata si momentul realizarii conexiunii.

Ca si utilizatorii de rand, si robotii de indexare ai motoarelor de cautare, au de asemenea asociate adrese (numere) IP. Diferenta insa dintre un robot si o persoana reala rezida in insasi scopul vizitei. Robotul acceseaza pagina pentru a o inregistra corespunzator in baza de date, in timp ce persoana reala (vizitatorul) este acolo pentru a examina informatii si oferte comerciale si, posibil, pentru a cumpara.

Strategii de pagina-IP Delivery 1Cativa proiectanti de pagini web au avut la un moment dat o ideea extrem de inspirata si anume aceea de a colectiona si actualiza in permanenta toate adresele IP ale robotilor aferenti majoritatii motoarelor de cautare de pe web. Ei au facut acest lucru in ideea de a putea diferentia un vizitator real de un robot de indexare, ori de cate ori pagina este accesata.

Aici incepe cea mai interesanta parte. Proiectantii profesionisti de pagini web optimizate au realizat ca a construi o pagina armonioasa imbinand impactul asupra vizitatorului cu optimizarea destinata robotului de indexare si algoritmilor de clasificare, aduce in discutie 2 potentiale probleme:

  1. Motoarele de cautare tind sa favorizeze paginile orientate in mod special pe text, fara cadre, fara tabele prea multe, fara grafica, fara javascript, fara elemnte flash, shockwave, etc… Motoarele „adora” paginile pe care multi vizitatori – potentiali consumatori de servicii si produse oferite online – le-ar considera inestetice, neprofesionale, probabil chiar respingatoare. Regula aplicabila in cazul motoarelor de cautare este astazi mai mult decat oricand „Content Is King”. Din nefericire, tot ce tine de infumusetare doar incurca robotul, determinandu-l cateodata sa paraseasca pagina fara sa fi terminat treaba.
  2. A doua problema rezida in aceea ca, in general, competitorii pot incerca sa acceseze codul sursa al paginii, insusindu-si rezultatele a ore, zile sau chiar luni de munca grea de optimizare a proiectantului. Proiectantii-autori de pagini web inteleg foarte bine ca, de indata ce au utilizat cu succes un cod strategic de imbunatatire a clasamentului, se va gasi intotdeauna cineva care sa-si insuseasca respectivul cod sursa al paginii optimizate si succesul lor totodata. De multe ori codul sursa este furat chiar la putin timp de la lansarea paginii, mai ales in cazul unei competitii acerbe vizavi de anumite categorii de cuvinte cheie.

Ei bine, tehnica IP Delivery rezolva ambele probleme in mod elegant, realizand acest lucru dinamic. Mecanismul este urmatorul:

Toate adresele IP ale robotilor de cautare sunt stocate pe un suport fizic (memorie locala), iar serverul pe care functioneaza tehnologia IP Delivery este programat sa observe diferenta dintre un robot si vizitatorul uman pe baza acestor adrese. Faptul in sine permite proiectantilor de pagini web sa construiasca 2 tipuri de pagini: unele optimizate pentru motorul de cautare, altele orientate catre vizitatorul uman.

Ori de cate ori soseste o vizita, un script compara adresa IP a cererii cu adresele IP din lista celor cunoscute ca apartinand robotilor. Daca gaseste respectivul IP in lista, va afla de la ce motor de cautare a sosit cererea de livrare a paginii si va servi la indexare o pagina special optimizata pentru algoritmii acelui motor de la care provine robotul. Pe de alta parte, daca adresa IP nu se gaseste in lista, scriptul va asimila vizita ca provenind de la o persoana reala si va livra pagina special optimizata pentru utilizator / consumator.

Acest sistem nu numai ca va ajuta site-ul sa obtina un scor net superior in listingurile motoarelor de cautare, dar va spori si interesul vizitatorilor, imbunatatind totodata traficul paginii din punct de vedere al vizitelor efectuate in mod repetat de unii vizitatori si de asemenea va face practic imposibil pentru competitie vizualizarea pretiosului cod optimizat, care de data aceasta va fi izolat intr-o pagina separata, livrabila doar la cererea unui motor de cautare. Intr-un cuvant, IP Delivery ii poate oferi proiectantului de pagini web optimizate relevanta foarte buna, protectia codului sursa si un aflux marit de vizitatori prin eliminarea restictiilor estetice si de complexitate in implementare.

Controversa:

Strategii de pagina-IP Delivery 2Exista (ca intotdeauna) un grup de indivizi neinspirati care mai au inca de invatat ca, atragand trafic din rezultate irelevante, nu numai ca nu-si maresc volumul vanzarilor, ci din contra, nu vor face decat sa enerveze lumea si sa consume nejustificat latimea de banda, atragnd implicit o reactie combativa din partea motoarelor de cautare vizavi de practica IP Delivery. In general, in comunitatile Internet se asociaza comportamentului lor ofensator imaginea betivului de la volanul unei masini. Nu masina in sine este problema. Betivul insusi este inamicul public, masina este doar o unealta pe care o foloseste o lume intreaga pentru a se deplasa dintr-un loc in altul si, ca mai toate uneltele, ea poate fi utilizata corespunzator sau in mod abuziv.

Nimeni insa pana acum nu a venit cu vreo propunere de genul „sa retragem masinile din circulatie pentru a eradica accidentele datorate soferilor betivi”. Tehnologia IP Delivery poate fi privita in aceeasi lumina. Este o unealta eficienta si legitima in pofida faptului ca anumite persoane abuzeaza de ea. In opinia lor, proiectantii de pagini web optimizate considera ca au tot dreptul sa-si protejeze codul sursa ca pe orice alta opera de creatie. Chiar mai important, ei doresc sa proiecteze pagini prietenoase ochiului vizitatorului, interactive si intuitive, care sa contina tabele, cadre, flash, shockwave, etc… fara a fi penalizati de motoarele de cautare incapabile la ora actuala sa aprecieze aceasta latura a proiectarii paginilor web.

Credem ca oricine se ascunde in spatele avantajelor tehnologiei cloacking-ului pentru a abuza de facilitatile oferite prin furnizarea de rezultate false, neavenite, de prost gust sau mizand pe inducerea in eroare a utilizatorului / consumatorului (impingand in topuri oferte obscure asemanatoare ca prezentare – pana la confuzie – cu oferte consacrate si de cea mai buna calitate de pe piata internationala), ar trebui indepartat ca prezenta de pe Internet si actionat in justitie pentru frauda, asemenea betivului care trebuie indepartat de la volanul masinii si apoi incriminat penal.

 

Detalii 

Strategii de pagina-IP Delivery 3Un sistem eficace IP Delivery cere un script performant care sa manipuleze in siguranta toate adresele IP aferente motoarelor de cautare. Aceste cerinte nu sunt la indemana oricui, in primul rand pentru ca cer o actualizare permananta sub o multime de aspecte. Din 1997 majoritatea companiilor cu prezenta intensa pe web utilizau serviciile unei firme specializate care actualiza in mod corespunzator toata informatia necesara si manipula la standarde tehnologia IP Delivery.

Este util si de dorit ca proiectantul de pagini web sa fie avizat asupra existentei pe piata a unor softuri depasite sau pur si simplu neperformante din domeniul tehnologiei IP Delivery, care fie ca nu dispun de liste actualizate de adrese IP, fie ca nu poseda un script sigur si performant de identificare a vizitelor. Acest lucru este capita, mai ales in contextul in care exista persoane care stiu cum sa pacaleasca aceste scripturi reusind sa simuleze vizita unui robot, cand de fapt vizita e a competitorului in domeniu straduindu-se sa acceada la codul sursa al paginilor optimizate.

De asemenea va trebui ca inainte de a folosi o astfel de tehnologie, proiectantul profesionist sa ii cunoasca cel putin fundamentele (teoretice si practice). In mod cert, IP Delivery este un domeniu care cere asistenta profesionala deoarece, odata utilizata aceasta strategie, motoarele de cautare vor privi site-ul in cazuza ca pe unul la cele mai inalte standarde si vor deveni suspicioase si neiertatoare la cele mai mici semne ca in spatele profesionalismului se ascunde o strategie de eludare a modului consacrat de indexare, clasare si accesare.