Cum sa dezvolti un produs backend
(produse oferite dupa prima vanzare)

 

Sa ne imaginam ca cineva va viziteaza situl si este interesat de ceea ce oferiti. Dar, inca nu este pregatit sa cumpere. 

In momentul in care se pregateste sa paraseasca situl, apare o fereastra popup oferindu-i un curs gratuit in schimbul adresei de email.

Apoi, timp de cateva saptamani el primeste mesaje continand informatii valoroase in urma carora veti fi privit ca un adevarat expert in domeniu.

Intr-o zi, el se va hotari sa cumpere produsul pe care-l oferiti, devenind client.

Dar nu acesta este scopul final! Nu trebuie sa va opriti aici…

Continuati sa trimiteti mesaje si sa-i recomandati alte produse din oferta dvs.

Deoarece a fost multumit de produsul primit si I-ati castigat increderea, va continua sa cumpere.

Cum sa dezvolti un produs backend 1

Toate produsele pe care le veti vinde aceluiasi client DUPA prima vanzare se numesc PRODUSE BACKEND.

Acest tip de produse sunt neglijate de majoritatea celor care fac afaceri online, deoarece nu sunt constienti de imensul potential care sta in spatele acestui concept de vanzari.

Avantajele produselor backend

Costurile care apar la vanzarea acestor produse sunt neglijabile deoarece ati gasit deja clientii. In plus, deoarece acestia va cunosc, se va stabili o relatie de incredere reciproca.

Statisticile arata ca 30% dintre clienti vor fi dispusi sa cumpere din nou daca vanzatorul a avut grija sa cultive relatia stabilita si da dovada de bunavointa.

Exemple:

Pentru ca lucrurile sa fie si mai clare, sa facem niste calcule:

Sa presupunem ca aveti un produs informational pe care-l vindeti cu 40 RON.
Realizarea lui v-a costat 10 RON iar pentru promovare ati cheltuit 1,500 RON.

Intr-o luna aveti 100 de clienti.

Rezulta:

Profitul brut: 40×100 – 10×100 = 3,000 RON
Profitul net: 3,000 – 1,500 = 1,500 RON/lunar

Asadar, veti obtine un profit net lunar de 1,500 RON. Destul de bine, nu-i asa?

 

Sa vedem ce se intampla daca aplicati strategia cu produsele “backend”.

Aveti deja pregatit un alt produs informational pe care il propuneti celor 100 de clienti.

Acest produs il vindeti cu 30 RON. Sau puteti sa-l vindeti chiar mai scump.

Din cei 100 de clienti, sa presupunem ca numai 30 vor cumpara cel de-al doilea produs.

Inseamna ca din vanzarea celui de-al doilea produs veti obtine un profit net lunar de

30×30 clienti=900 RON

Dar nimeni nu va impiedica sa realizati si alte produse pe care sa le oferiti clientilor dvs., in mod repetat. Unele se vor vinde, altele nu … In acest mod, veniturile obtinute vor creste substantial, cu eforturi minime.

Mituri despre cresterea veniturilor

Cum sa dezvolti un produs backend 2In general, se considera ca o data cu cresterea numarului de clienti vor creste si veniturile. La afacerile online, asa cum am demonstrat, acest lucru este partial adevarat.

Se pot obtine venituri mult mai mari daca promovati alte produse la clientii pe care-I aveti deja.

Acest lucru se intampla deoarece ei au incredere in dvs. si in produsele pe care le comercializati. Considera ca o data ce au incheiat o afacere si lucrurile au mers bine, nu au nici un motiv sa se indoiasca de bunacredinta de care dati dovada.

In plus, nu va costa nimic in plus. Tot ce trebuie sa faceti este sa trimiteti mesaje.

Dar, prin intermediul autoresponderelor, acest lucru se poate face in cateva minute.

Expertii in marketing considera ca activul cel mai important al unei afaceri online il reprezinta baza de date cu clientii.

Un exemplu foarte bun este oferit de Hotmail.

Cum sa dezvolti un produs backend 3Asa cum stiti, produsul principal pe care acestia il promoveaza este contul de webmail pe care il ofera GRATUIT. La prima vedere, s-ar parea ca toata aceasta activitate nu aduce nici-un profit.

Cu toate acestea, acum cativa ani, Microsoft a cumparat Hotmail pentru cateva milioane de dolari!!!

Care este secretul? Microsoft nu a cumparat numai serverele pe care erau gazduite conturile de email. De fapt, a cumparat imensa baza de date continand datele milioanelor de subscrisi la Hotmail.

Tuturor acestor persoane, cei de la Microsoft le-au trimis si continua sa trimita mesaje personalizate care promoveaza diverse produse. Ganditi-va ca daca numai un procent din acesti potential clienti ar cumpara produsele Microsoft si tot s-ar obtine un proft frumusel.

De aceea, baza de date cu clientii este foarte importanta.

Ganditi-va numai cati bani ati cheltuit si cat timp si energie ati consumat pentru a o construi!
Acum aveti numele, adresele de email sau poate si alte informatii legate de profilul fiecarui client.

Cu eforturi si cheltuieli minime, puteti promova si vinde produse si servicii aditionale. Nimeni nu va impiedica sa faceti acest lucru, de cate ori doriti si pe termen nelimitat.

Cum sa dezvoltati sau unde sa gasiti un produs backend

Intr-o afacere online, succesul este determinat de existenta acestor produse.

Inca de la inceput, cand planificati situl web, trebuie sa aveti in vedere dezvoltarea sau gasirea unor produse backend. Este usor sa le gasiti cautand pe Internet. Puteti sa va afiliati la o retea sau sa gasiti o companie care comercializeaza produse din aceeasi categorie.

Intr-o afacere online, succesul este determinat de existenta acestor produse care se pot vinde ulterior unei comenzi.

Inca de la inceput, cand planificati situl web, trebuie sa aveti in vedere dezvoltarea sau gasirea unor produse backend. Este usor sa le gasiti cautand pe Internet. Puteti sa va afiliati la o retea sau sa gasiti o companie care comercializeaza produse din aceeasi categorie.

Sfaturi utile

  • Atentie! De fiecare data, cand oferiti aceste produse va puneti reputatia in joc.
  • Asigurati-va ca ati incercat personal produsele, oferind cea mai buna calitate la cel mai bun pret.
  • recomandarile facute sau vorbiti cu cei care le-au cumparat deja.
  • In nici un caz, nu trebuie sa le dati clientilor un motiv sa inceteze colaborarea cu dvs.

In cazul in care oferiti produse backend printr-un program afiliat, acestea trebuie sa fie in concordanta cu produsele pe care le aveti deja in oferta.

De exemplu, este contraindicat sa oferiti ca produs backend un serviciu de gazduire web atunci cand oferta initiala contine produse de infrumusetare.

Ideal ar fi sa dezvoltati propriul produs backend. In timp, veti avea chiar o gama de produse.

Cum se promoveaza un produs backend

Este evident ca autoresponderul reprezinta calea cea mai utilizata prin care sa promovati aceste produse. Dar mai sunt si alte tehnici:

  1. Cum sa dezvolti un produs backend 4De obicei, la un magazin care vinde aparate foto veti gasi expuse spre vanzare filme, huse pentru aparate, solutii pentru developat, etc. In acest fel, clientii care cumpara un aparat vor fi tentati sa cumpere si unul sau mai multe accesorii. Cautati sa aplicati aceasta tehnica la afacerea online.
    Oferiti produse care au o legatura directa cu ceea ce ati vandut prima data. Prezentati-le chiar pe pagina web in care multumiti pentru vanzarea efectuata.
    In acest moment, clientul este inca sub influenta comenzii pe care tocmai a efectuat-o si va fi mult mai usor de convins sa mai cumpere si altceva.
  2. O a doua sansa o aveti in momentul confirmarii comenzii sau a livrarii produselor. De exemplu, daca vindeti ebooks, plasati oferta pentru una sau doua carti (cu subiecte asemanatoare) pe pagina sau in emailul cu confirmarea comenzii. Sau in pagina unde oferiti legatura pentru downloadarea ebooks.
  3. O categorie aparte o reprezinta persoanele care s-au aratat interesate dar inca nu au cumparat. Este evident ca ele au fost initial atrase de oferta dvs. dar s-au razgandit sau produsul oferit nu le-a satisfacut toate cerintele.
    Ce se poate face in acest caz?
    Le oferim un produs similar (produs backend) de aceeasi calitate si la un pret atractiv. Este posibil sa fie interesati de noua oferta si sa reusiti sa faceti vanzarea propusa. In plus, nu va costa nimic!
    Doar un simplu email.