Promovarea online sau marketing online

 

Astăzi, dacă mica ta afacere nu are o strategie de marketing online, ești deja în urma concurenței.

Aici vei gasi cateva idei si multe alte linkuri catre articole, care îți vor pune afacerea înaintea concurenței, acum și pe viitor!

 

  1. Marketing local de căutare.

Nimic nu rivalizează cu o strategie solidă de marketing online de căutare locală pentru micile afaceri. Marketingul de căutare locală constă în revendicarea și optimizarea listărilor online ale firmei tale, astfel încât să apari în căutările locale relevante. Sunt multe de spus despre căutarea locală, dar atunci când este desfășurată corect, îți pune afacerea pe hartă, astfel încât clienții locali să te găsească dacă au nevoie de produsele sau serviciile tale.

Căutarea locală nu este o idee nouă de marketing, dar poate fi totuși complicată și nu este ceva care se întâmplă peste noapte sau pe care o poți face o dată și apoi să uiți de ea. Există și opțiunea să plătești un expert pentru a se ocupa de acest lucru pentru tine.

  1. Optimizează-ți site-ul atât pentru oameni cât și pentru motoarele de căutare.

Site-ul micii tale afaceri arată în continuare ca și cum ar fi din anii ‘90? E timpul să remediezi acest aspect. Astăzi, consumatorii sunt nerăbdători, vor rezultate instantanee și au o durată scurtă de atenție, așa că, dacă site-ul tău web este neatractiv, se încarcă greu, sau nu este prietenos cu utilizatorii, aceștia vor pleca și vor merge la concurență.

Asigură-te că site-ul se încarcă rapid, altfel vizitatorii îl vor abandona. Și asigură-te că este ușor de navigat. Nu uita să adaugi sfaturi clare care să îl îndrume pe client. De exemplu, poți adăuga un buton în antetul paginii principale în care să scrie „Unde ne puteți găsi”, sau „Apelați azi”.

Optimizarea pentru dispozitivele mobile este de asemenea extrem de importantă. Google îți va penaliza site-ul dacă nu este optimizat pentru telefoane și tablete, deci asigură-te să fie!

  1. Linkuri către site-ul tău.

Adăugarea de linkuri care duc la site-ul tău este o modalitate excelentă de a arăta motoarelor de căutare precum Google că site-ul este popular. Creând legături în mod corect, cu linkuri puține și de calitate, mai degrabă decât cu multe spam-uri, vei dovedi motoarelor de căutare că site-ul tău este relevant, astfel încât acesta să apară cât mai sus în pagina de rezultate.

Găsește proprietari de afaceri locale și bloggeri care sunt dispuși să se conecteze cu site-ul tău dacă le întorci favoarea sau le scrii o postare pe blog. Nu uita de site-urile de știri locale care ar putea găzdui un articol care să facă legătura cu site-ul tău dacă ai o promoție sau un eveniment special.

  1. Profită de cuvintele cheie.

Cercetarea cuvintelor cheie este o parte obligatorie a oricărei strategii de marketing online pentru afacerile mici. Poți utiliza cuvintele cheie ale firmei tale pentru atât de multe lucruri! Și este o modalitate excelentă de a afla exact ce termeni utilizează oamenii pentru a căuta produsele și serviciile pe care le oferi.

Utilizează instrumente specializate precum Google AdWords, Google Trends, Keywordtool.io și chiar recomandări de căutare (când Google încearcă să te ajute să finalizezi o căutare) sau caseta „Oamenii caută și” din partea de jos a paginii pentru a găsi cuvinte cheie relevante pentru afacerea ta. Introdu aceste cuvinte cheie în paginile site-ului tău încercând să faci totul să pară natural și nu forțat, astfel încât să aibă sens în conținutul sau în postările de pe blog.

  1. Solicită adrese de e-mail.

Este atât de ușor, cere prospecților și clienților adrese de e-mail! După ce obții adresa de e-mail a clientului, îi poți trimite mesaje care îl vor informa despre noile promoții, despre ofertele speciale și despre produse sau serviciile pe care le comercializezi. De asemenea, poți utiliza aceste e-mailuri pentru a solicita recenzii.

Întrucât recenziile online te pot ajuta să apari în rezultatele de căutare și ar putea chiar determina clienții să cheltuiască mai mulți bani pentru afacerea ta, chiar nu îți poți permite să ignori acest pas simplu. Începe să aduni aceste e-mailuri și să oferi afacerii tale impulsul de care are nevoie pentru a se distinge de concurență.

  1. Ai grijă la reputația ta online.

Gestionarea reputației nu este doar pentru brandurile mari. Întreprinderile mici trebuie să știe ce anume cred clienții lor despre ele. Configurează o alertă Google pentru afacerea ta, astfel încât să știi când sunt postate articole noi în care aceasta este menționată.

Nu uita de instrumentele de monitorizare a rețelelor sociale. Există unul numit Radiate, care ne anunță când oamenii postează public despre noi sau comentează stările noastre. Dacă știi despre ce vorbesc oamenii, poți deveni parte a conversației și rezolva, astfel, problemele care apar, menținând reputația afacerii cât mai curată posibil.

De asemenea, ar trebui să fi conștient de motivele pentru care clienții se plâng de alte firme, astfel încât să poți proteja afacerea ta împotriva reacțiilor nedorite.

  1. Folosește site-uri de networking pentru a construi o rețea mai mare.

LinkedIn este o modalitate excelentă de a te conecta cu potențiali clienți locali, precum și cu alți proprietari de mici afaceri. Nu numai că te poți conecta la nivel personal, dar poți dezvolta mai multă conștientizare pentru afacerea ta prin crearea și gestionarea unei pagini de afaceri.

LinkedIn îți va sugera prieteni ai prietenilor pentru a putea intra în contact cu ei. De asemenea, te poți alătura grupurilor specifice de pe LinkedIn și Facebook pentru a-ți spori prezența locală.

  1. Dezvoltă o strategie de socializare mai bună.

Rețelele de socializare nu mai pot fi evitate de nicio afacere. Toată lumea le folosește și, cel puțin, afacerea ta ar trebui să aibă o pagină de Facebook pe care să o ții la curent cu informații și cu orele de business. De asemenea, ar trebui să postezi în mod regulat (cel puțin de două ori pe săptămână) pentru a-ți menține afacerea proaspătă în mintea consumatorilor.

Trebuie să iei în considerare și Instagram, Twitter, LinkedIn și Pinterest, în funcție de industria din care face parte afacerea și de clientul tipic. Asigură-te că mesajele de pe rețelele sociale sunt adaptate la fiecare platformă în parte, deoarece consumatorii, în special generația Z, doresc să vadă mesaje personalizate pentru platforma pe care o utilizează.

 

In articolele urmatoare vei gasi foarte multe sfaturi, trucuri si tehnici de promovare online

 

Desigur, acestea sunt doar o parte din metodele de promovare care pot fi folosite de internet, insa lista este mereu deschisa.

Ceea ce am enumerat mai sus sunt doar cele esentiale. Promovarea in sine este un domeniu extrem de complex, iar atingerea perfectiunii tine de apanajul unor specialist.

De aceea iti recomand mereu sa lucrezi numai cu profesionisti, pentru ca rezultatele vor aparea numai si numai in acest fel.

Alaturi de SEO, SEM joaca un rol la fel de important pentru vizibilitatea afacerii tale pe net. Si acest aspect trebuie lasat in seama unor specialist in domeniu, astfel incat optimizarea sa dea rezultatele scontate.

Daca bugetul nu iti permite, poti incerca sa deslusesti si singur tainele acestor tehnici de optimizare pe internet. Retine insa ca vei avea nevoie de timp pentru a obtine ceea ce iti doresti.

Foarte important: nu renunta la primul esec! Motoarele de cautare  – Google in special – isi schimba destul de des algoritmii, de aceea vei fi nevoit sa fiu mereu la curent cu cele mai recente informatii din acest domeniu.

Iar pentru asta ai intotdeauna la dispozitie site-ul nostru. Un motiv in plus asadar sa tii acest link in bookmark. OK?