Strategii de utilizare a textului bogat in cuvinte cheie

Exemplul 1:
Text reprezentand insasi continutul propriuzis al paginii web, conceput in asa fel incat sa ofere un mixaj de cuvinte cheie si in acelasi timp sa pastreze coerenta si impactul asupra vizitatorului:

Hawaii „Bed & Breakfast” Motel & Servicii – agrement, relaxare si comfort pe plaja Oahu’s Waimanalo. Acest extrem de divers serviciu de cazare si agrement este situat pe coasta linistita a insulei Oahu, departe de zonele turistice zgomotoase din Honolulu, de-a lungul celei mai frumoase plaje hawaiene, unde celebrul autor James Michener a scris nuvela „Hawaii”.

 

Exemplul 2:
Umplutura” de cuvinte cheie (spamdexing):

hawaii bed breakfast oahu waimanalo plaja motel servicii agrement hawai bed breakfast oahu waimanalo plaja motel servicii agrement hawai bed breakfast oahu waimanalo plaja motel servicii agrement hawai bed breakfast oahu waimanalo plaja motel servicii agrement

Strategii de utilizare a textului bogat in cuvinte cheie 1Exemplul 1 plaseaza in mod strategic cuvinte cheie special alese intr-o constuctie frazeologica normala. Din perspectiva unui motor de cautare, acesta este un mod general acceptat si benefic de utilizare a cuvintelor cheie. Pe de alta parte, in Exemplul 2 se repta cuvinte cheie strategice intr-o insiruire fara sens dar cu o frecventa extrem de mare. Motoarele de cautare nu agreeaza in general aceasta practica si majoritatea penalizeaza paginile depistate ca o folosesc. In plus, este evident ca interesul utilizatorului uman este captat de o descriere precum cea din Exemplul 1.

Google AdWords

Reprezinta programul google de incluziune cu plata a site-urilor in sectiunea „Linkuri Sponzorizate” afisata pe pagina de rezultate, in partea drapta. Adresa Google AdWords este: www.adwords.google.com.

 

Explicarea notiunii de „proeminenta” a cuvintelor cheie

Este foarte importanta plasarea in codul paginii a celor mai reprezentative cuvinte cheie pe cat posibil inaintea imaginilor, javascript-urilor, flash-urilor, frame-urilor, considerand ca ordinea de succesiune a diferitelor elemente ce compun pagina este ordinea fireasca de parcurgere a codului sursa. Altfel, imaginile plasate la inceputul paginii de cod vor arata intr-adevar frumos in browser, insa nu vor ajuta la imbunatatirea pozitiei in listing a site-ului.

Plasand cu grija „text cheie” la inceputul paginii, inaintea imaginilor (acest lucru putand fi implementat d.p.d.v. tehnic in mai multe moduri – vom vedea pe parcurs), site-ul va putea fi clasat mai repede si mai bine de motoarele care aproape fara exceptie cauta cuvinte cheie in mod special in partea de inceput a paginii.

De aceea, va trebui pregatita o „parte introductiva” cu text strategic (pe care motoarele de cautare sa-l poata recunoaste usor ca relevant in raport cu questiunile tematice vizate) si apoi plasata – ori de cate ori este posibil – in codul sursa inaintea codului aferent imaginilor, javascript-urilor, flash-urilor, frame-urilor de pe pagina, asigurandu-se astfel acestui text cea mai mare proeminenta posibila din corpul documentului.

Unicul scop al efortului de a manipula cuvinte cheie este acela de a putea fi usor de gasit pe Internet prin intermediul unor cautari elocvente cu motoarele de cautare! Proeminenta textului imbogatit cu cuvinte cheie este una din tacticile folosite cu succes in acest sens.

Explicarea notiunii de „densitate” a cuvintelor cheie

Strategii de utilizare a textului bogat in cuvinte cheie 2Un alt concept care trebuie inteles este acela de „densitate” a cuvintelor cheie. Aceta este numarul reprezentand raportul procentual dintre numarul de aparitii al cuvantului cheie in pagina si numarul total de cuvinte din pagina. De exemplu, daca pagina contine un text de doar 2 cuvinte, spre exemplu „Brasov Noaptea”, iar cuvantul cheie luat in calcul este Brasov, atunci densitatea acestui cuvant cheie este de 50%.

Sau daca singurul text este „La masa in cel mai rafinat restaurant din Poiana Brasov”, atunci densitatea cuvantului cheie Brasov va fi de 20% deoarece fiecare cuvant din pagina reprezinta a 5-a parte din intregul text. Motoarele de cautare ignora de regula cuvintele de legatura, precum la, al, din, etc… De aceea, acestea nu au fost incluse in calcule. In engleza, cuvinte precum the, at, of, from nu vor fi incluse in cautare.

Teoretic, o pagina web care spune doar „Brasov Noaptea” versus „La masa la un restaurant din Poiana Brasov” ar capata o pozitionare superioara in listingul motorului de cautare datorita densitatii mai mari de cuvinte cheie. Cu toate ca acesta este doar un exemplu extrem de simplist, importanta este ideea de baza conform careia densitatea de cuvinte cheie joaca un rol important in clasamente .

Ceea ce trebuie inteles de aici este ca atunci cand se proiecteaza o pagina web, se va tinde pe cat posibil catre o densitate mai mare de 2%. Poate fii un avantaj dezvoltarea unei pagini HTML bogate in text, cu densitate optima de cuvinte cheie, corelata cu o structura HTML inteligenta si atent conceputa.

Precautie: A se evita pe cat posibil folosirea asa numitelor „cuvinte de stop” sau „cuvinte moarte” in titluri:

  • Un „cuvant de stop” sau „cuvant mort” este acel cuvant (sau fraza) care a devenit atat de comun pe Internet incat motoarele de cautare il ignora sau, in cel mai bun caz, returneaza cu greu rezultate relevante la folosirea lui in interogari.
  • Cateva exemple ar fi: Homepage sau Home Page, www, web sau web page.
  • Iata alte cateva exemple a caror utilizare in titlu ar trebui redusa la minim (intre tagurile <TITLE> si </ TITLE>): al, acesta, este, si, sau, la, etc… ori echivalente in limba engleza: of, that, is, and, or, to, the, etc…

Trebuie deci tinut cont de faptul ca motoarele de cautare tind sa ignore cuvintele comune care apar in general pe mai toate paginile web, in primul rand pentru a economisi spatiu de stocare petios si in al doilea rand pentru a eficientiza cantitativ si calitativ cautarile. Daca afacerea se gaseste plasata in categoria „cuvintelor moarte”, un sfat general ar fi plasarea cuvintelor cheie sub forma de citate, utilizarea intensa de sinonime scrierea lor si cu majuscule precum si trimiterea la pagini inrudite ca si continut, pentru a face „cuvintele moarte” cat mai reprezentative pentru site in cautarile motoarelor dupa termenii vizati.