Marketingul prin email 1Cum sa faci marketing pe email

Marketingul prin e-mail este un mod eficient din punctul de vedere al costului de a ajunge cu mesaje ţintă la clienţi. Acesta poate fi folosit pentru a realiza cunoaşterea noilor produse şi servicii, pentru a informa clienţii prin buletine de informaţii şi pentru a vinde în cantităţi mari, şi pe o arie mai extinsă, prin furnizarea unor oferte speciale şi prin promoţii.

Într-adevăr, după ce un client a cumpărat un produs de pe un site web, acesta aşteaptă să primească informaţii prin intermediul e-mailului care să îi confirme achiziţionarea şi transportul, şi foloseşte din ce în ce mai mult e-mailul pentru întrebările legate de asistenţă.

E-mailul bazat pe permisiunea clientului poate fi foarte eficient, iar comercianţii pot fie să-şi constituie propriile liste, în cazul în care clienţii optează pentru a primi informaţii, fie să cumpere liste de la terţi. De asemenea, campaniile prin e-mail şi ratele răspunsului pot fi evaluate şi urmărite în mod eficace. În orice caz, consuma­torii tind să aibă o percepţie negativă asupra e-mailurilor nesolicitate, aşadar, aveţi grijă să asiguraţi relevanţă.

Unii furnizori de servicii de Internet asigură funcţionalitatea bulk e-mailurilor pentru a preveni companiile să asalteze consumatorii cu acest tip de e-mail sau spamm. E-mailurile ce conţin anunţuri publicitare sunt trimise într-un fişier separat aflat în căsuţele poştale ale utilizatorilor, din e-mailurile trimise de către persoane individuale, iar acestea sunt adesea lăsate necitite sau pot fi blocate complet de către utilizatorii căsuţei de e-mail.

Prin urmare, este foarte important pentru con­sumator să fie capabil să recunoască identitatea expeditorului e-mailului din titlul acestuia şi să fie asigurat că e-mailul este de la o companie cu care acesta are o relaţie, astfel încât să fie încântat să deschidă e-mailul şi să îi citească conţinutul.

Chiar şi la e-mailul bazat pe permisiunea clientului, consumatorii pot reacţiona negativ, dacă primesc e-mailuri foarte frecvent. Prin urmare, comercianţii ar trebui să adapteze feedbackul clientului pe o frecvenţă corespunzătoare prin care aceştia ar trebui să trimită e-mailuri.

Sfaturi utile:

La fel ca şi marketingul tradiţional bazat pe anunţurile publicitare expediate prin poştă, marketingul prin e-mail depinde de exactitatea detaliilor de contact din listă, iar atunci când consumatorii îşi schimbă jobul sau furnizorul de servicii de Internet, adresele lor de e-mail se schimbă în mod invariabil ca rezultat al acestei situaţii. Aşadar este important ca şi consumatorii să fie încurajaţi în mod activ (de exemplu, prin intermediul formularelor online) pentru a menţine actualizate bazele de date ale companiilor atunci când ei îşi schimbă detaliile de contact.

Marketingul prin e-mail eficient ţine atât de informaţii, cât şi de transmiterea acestora, şi de o bună creativitate. Administrarea datelor din programele complexe de anunţuri publicitare expediate prin poştă, poate fi suficient de complicată, iar când duratele procesului sunt reduse la ore mai degrabă decât la zile sau săptămâni, aceste provocări sunt înzecite.