Cum sa scrieti un comunicat media

 

Comunicate media 1Atunci când contactaţi reporterul sau redactorul, descrieţi cercetarea pe care aţi făcut-o.

Spuneţi-le că sunteţi familiar cu temele pe care le-au prezentat în ultimul an şi că articolul vostru explorează, de asemenea, una sau mai multe dintre acele teme şi asigură punctul de interes şi informaţiile utile cititorilor săi.

Întrebaţi reporterul sau redactorul dacă le puteţi trimite o copie a întregului articol pentru recenzie. Dacă nu le place stilul în care povestea voastră este scrisă, dar le place tema, ar putea să vă contacteze şi să găsească o metodă prin care povestea voastră să fie publicată. La urma urmei, treaba lor este să scrie poveşti, iar voi, prin metoda aceasta, le-aţi economisit din timpul pe care l-ar fi alocat.

Aţi putea, de asemenea, să contactaţi un scriitor liber profesionist. Scriitorii liberi-profesionişti au o relaţie specifică cu redactorii şi ştiu ce fel de poveşti caută anumite reviste. Dacă povestea voastră o să le placă, o vor preda mai multor publicaţii. Ţineţi minte, publicaţiile sunt întotdeauna în căutarea unor poveşti grozave sau interesante pentru publicul lor.

Dacă decideţi să contactaţi reporteri, adăugaţi numele lor în Agenda voastră de Priorităţi, pentru a putea urmări mai uşor evoluţia eforturilor voastre. Atunci când vă sunaţi oamenii de presă, prezentaţi-vă şi apoi folosiţi reclama de 30 de secunde pentru a vă descrie produsul.

Discutia cu reporterii

Comunicate media 2Puteţi începe o conversaţie cu un reporter spunând:

Dumneavoastră sunteţi persoana căreia trebuie să îi trimit comunicatul media despre noul produs lansat pe piaţă?”,

iar la sfârşitul conversaţiei întrebaţi:

„Bazându-vă pe discuţia ce tocmai am avut-o, veţi scrie un articol despre povestea mea?”

Dacă răspunsul este nu, aflaţi de ce şi întrebaţi dacă vă poate recomanda un alt reporter care ar putea fi interesat. Pur şi simplu întrebaţi; veţi rămâne surprins de recomandările pe care le veţi primi. Contactul personal cu presa este metoda cea mai bună pentru a vă vedea povestea publicată. Cu toate acestea, în cazul în care nu aveţi timp să contactaţi presa voi înşivă, puteţi folosi un serviciu de distribuţie media.

Aceste servicii vă trimit comunicatele media la un număr de publicaţii destul de mare pentru un comision. Acest lucru vă economiseşte mult timp, dar elimină şi amprenta umană din proces. Numai voi puteţi şti de cât timp dispuneţi, aşa că numai voi trebuie să decideţi dacă merită să plătiţi serviciul de distribuţie media.

Dacă este posibil, contactaţi reporterii prin telefon sau direct în persoană înainte să le trimiteţi comunicatul media. Cu toate acestea, câţiva dintre clienţii mei au avut noroc atunci când au trimis comunicate de presă „oarbe”, adică fără să aibă numele vreunui reporter.

Dacă aveţi de gând să faceţi aşa ceva, trebuie să vă concentraţi pe o secţie specifică a publicaţiei respective adresând un fax, e-mail sau chiar o scrisoare editorului secţiunii. Mai jos sunt nişte sfaturi pentru a vă face afacerea să iasă în evidenţă:

Reclama de 30 de secunde este o unealtă bună de folosit dacă nu vă simţiţi în largul vostru.

  • Chiar dacă persoanele contactate spun că nu sunt interesate, trimiteţi-le elemente de presă. Pe scurt, elementele de presă includ un comunicat media, o scrisoare de prezentare, informaţie de marketing transmisibilă prin fax, o fotografie (o fotografie digitală ar fi perfect) şi orice articol de presă care a fost deja publicat.
  • Dacă produsul vostru nu este scump, oferiţi o mostră.Pentru a afla dacă un reporter este interesat sau nu, majoritatea clienţilor mei trimit o vedere (cu adresa lor pe faţă şi cu un loc pentru adresa reporterului pe spate) pe care reporterul să o poată returna scriind pe ea „Da, trimite-mi o mostră gratuită a acestui produs“.
  • Mulţumiţi reporterilor, recepţioniştilor şi editorilor cu care intraţi în contact. Un simplu mulţumesc sau un e-mail poate face minuni!

Testaţi-vă reclama şi organizaţi un focus grup.

Comunicate media 3Creaţi câteva reclame şi rugaţi-i pe oameni să le comenteze. ASCULTAŢI-LE răspunsurile. Câteva întrebări pe care trebuie să le folosiţi:

Inspiraţie

Nu uitaţi să ascultaţi răspunsurile oamenilor la testele în ceea ce priveşte reclamele. S-ar putea gândi la variante noi şi moderne în care să vă expuneţi reclama.

  • Reclama le-a atras imediat atenţia?
  • Reclama îi îndeamnă să cumpere produsul?
  • Înţeleg ce este produsul?
  • Cum ar face reclama mai eficientă?
  • Care reclamă le-a plăcut mai mult şi de ce?

Folosiţi orice schimbări care vă îmbunătăţesc reclama.

Întrebaţi-vă dacă nu cumva unele dintre aceste idei vă îmbunătăţesc reclama. Dacă da, schimbaţi reclama. Dacă nu, nu faceţi nici o schimbare – voi sunteţi cei care decid.

Dacă faceţi schimbări semnificative, puteţi folosi un alt focus grup pentru a vă testa din nou reclama. După câteva întâlniri cu un designer, aţi putea pierde perspectiva eficienţei pe care reclama voastră o are.

Veţi cheltui foarte mulţi bani dacă veţi decide să folosiţi reclama plătită – aşa că profitaţi cât de mult puteţi pentru a face reclama perfectă.

Testaţi-vă reclama şi evaluaţi răspunsul clienţilor

 

Comunicate media 4Puteţi face legătura între achiziţionarea unui produs şi reclamă punând un anumit cod în reclamă.

De exemplu: „Sunaţi acum! Spuneţi codul  pentru 10% reducere

Sau, puneţi un cod pe reclamă şi spuneţi-le clienţilor: „Arătaţi această reclamă pentru o reducere de 10%”.

Notaţi codul atunci când adăugaţi o metodă de a vă face reclamă, pentru a vă putea urmări eficient rezultatele.

O metodă bună de a vă testa reclama este să o plasaţi gratuit sau foarte ieftin într-un spaţiu care vizează publicul ţintă, timp de câteva săptămâni. Dacă reclama generează rezultate satisfăcătoare, continuaţi.

Dacă nu, revizuiţi-vă strategia şi cereţi ajutor. Aţi putea să luaţi în considerare schimbarea unor aspecte din reclamă, cum ar fi titlul.

Expuneţi reclama prin metodele pe care le-aţi ales şi vindeţi, vindeţi, vindeţi!

Reînnoiţi-vă comunicatul media pe măsură ce afacerea se dezvoltă

Ţineţi-vă comunicatul media în pas cu noile tendinţe. Schimbaţi-l atunci când descoperiţi noi utilizări ale produsului vostru sau când vă alăturaţi unei alte organizaţii, sau obţineţi poveşti interesante de la clienţi. Continuaţi să vă trimiteţi comunicatul media reporterilor pe măsură ce îl descoperiţi.

Dacă există vreo schimbare semnificativă în afacerea voastră (de exemplu, aţi descoperit noi beneficii ale produsului vostru de care se bucură numai un anumit grup de persoane), vă puteţi trimite noile comunicate media reporterilor pe care i-aţi contactat în trecut. Reporterii sunt oameni ocupaţi; poate că au trecut cu vederea comunicatul vostru media prima oară sau poate că povestea voastră nu se integrează în tipul de subiecte pe care le acoperă aceştia.

Întotdeauna ţineţi legătura cu reporterul sau redactorul vostru. Nu trimiteţi numai povestea sau o scrisoare – întotdeauna verificaţi dacă le-a plăcut povestea voastră şi dacă ar dori să audă şi alte idei pe care le mai aveţi.

Nu vă opriţi numai la o singură publicaţie. Căutaţi şi alte publicaţii, chiar şi cele online, care acoperă teme similare. Acum că aveţi povestea scrisă, va fi uşor de modificat pentru a putea fi preluată şi de alte publicaţii.