Totul despre contextul online de promovare-Prezentarea in detaliu a indicativului PageRank

Ce este de fapt PageRank

Page Rank este pe scurt mecanismul prin care Google masoara (sau contorizeaza) importanta paginii. Cand toti ceilalti factori (dintre cei pana acum discutati) au fost luati in considerare, Google foloseste conceptul PageRank pentru a face o ultima ajustare inainte de clasificarea finala. Astfel, site-urile considerate mai importante vor urca in clasamenul de rezultate, in timp ce acelea mai putin importante vor ceda locul celor din prima categorie.

Practic, Google claseaza paginile ca rezultate ale unei cautari, parcurgand urmatorii pasi:

  1. Extrage din baza de date tematica toate paginile corespunzatoare tematicii desemnate de cuvintele cheie folosite de utilizator in interogare (cautare).
  2. Stabileste un clasament provizoriu in acord cu elementele de pagina prezentate in Capitolele 2 si 3.
  3. Estimeaza Popularitatea si Reputatia linkurilor (despre care s-a vorbit pe larg in Capitolul 4).
  4. Ajusteaza rezultatele in acord cu indicativul PageRank.

In realitate procesul este mult mai complex decat pare, dar in mare, acestea sunt etapele esentiale parcurse. Indicativul PageRank este un multiplicator, nu doar o valoare adaugata la alta valoare. Asadar, daca o pagina are valoarea indicativului PageRank = 0, exceptand cazurile speciale, se va clasa inevitabil spre sfarsitul listingului de rezultate (vom conveni sa numim de acum incolo listingul de rezultate: SERPS – Search Engine Results Pages).

Cum este conceput PageRank d.p.d.v. semantic?

Prezentarea in detaliu a PageRank 1Calculul PageRank tine cont de mai multe aspecte. Teoria din documentul Google de care s-a amintit anterior spune ca daca o Pagina A ofera o legatura (link) catre o Pagina B, inseamna ca Pagina A „spune” despre Pagina B ca este o pagina importanta. Acesta este unul dintre aspecte. La evaluarea PageRank pentru Pagina B se va tine cont totodata de importanta Paginii A (PageRank al Paginii A). Daca Pagina A se bucura de linkuri importante (provenind de la site-uri importante – adica avand PageRank mare), atunci automat si linkurile din Pagina A catre alte pagini devin importante. Astfel, Pagina B inclusiv devine importanta.

Cand se va aseza sageata mouselui peste bara Google Toolbar, in dreptul graficului PageRank va aparea instantaneu un cadru continand textual valoarea numerica sintetica a indicativului pentru pagina curenta (pe o scara de la 1 la 10).

Cat de riguros este estimat indicativul PageRank in bara Google?

 Bara GoogleToolbar nu este foarte exacta in priviinta rezultatelor afisate in mod curent ca valoare a indicativului PageRank. Exista o limitare importanta a barei Google Toolbar in ceea ce priveste PageRank-ul: in timp ce in toolbar PageRank se afisaza ca functie liniara, in realitate PageRank se comporta ca o functie logaritmica. Ceea ce inseamna ca o trecere de la valoarea din toolbar 3 la valoarea 4 este mai usor de obtinut sub aspectul numarului de linkuri necesare decat o crestere de la valoare 4 la valoarea 5.

 

 

Daca valoare calculata a PageRank e intre:

 

 

Valoarea din Toolbar este:

0,000000001 si 5 1
6 si 25 2
26 si 125 3
126 si 625 4
626 si 3.125 5
3.126 si 15.625 6
15.626 si 78.125 7
78.126 si 390.625 8
390.626 si 1.953.125 9
1.953.126 si infinit 10

Cat de semnificativ este indicativul PageRank?

Prezentarea in detaliu a PageRank 2 Importanta fiecarui element din algoritmii Google depinde de calitatea informatiei pe care o furnizeaza. Importanta unui anumit element este cunoscuta sub denumirea generica de „greutate”.

Doi factori au contribuit de-a lungul timpului si contribuie si in prezent la evaluarea „greutatii” diverselor elemente de algoritm:

  1. Usurinta cu care proiectantii de pagini web pot manipula elementul respectiv.
  2. Nivelul de relevanta al respectivului element pentru tema generala, subiectul central si calitatea paginii web.

 

Aceste doua lucruri constituie factori individuali de apreciere. Combinarea lor determina „greutatea” unui element (parametru) algoritmic, intr-un cuvant cat de mult putem sa ne incredem in informatia furnizata de acel element cu privire la calitatea paginii analizate, deci cat de mult are voie acest element de algoritm sa influenteze clasamentele SERPs.

Indicativul PageRank este de departe pentru un webmaster, cel mai greu element de manipulat. Pe de alta parte insa, este foarte posibil sa se genereze automat linkuri de la un site catre altul, intr-un mod simplu, prin apelarea la serviciile de acest gen ale unor site-uri specializate, cunoscute in lumea marketingului pe Internet sub denumirea generica de „Link Farms” sau „Ferme de Linkuri”. Google lupta in prezent cu toate mijloacele impotriva acestui tip de abuzuri, astfel incat multe site-uri care au incercat utilizarea acestui mijloc de promovare online au fost blocate de la orice afisare posibila, prin manipularea de catre Google a factorului PageRank.

Totusi, abuzurile in priviinta legaturilor dintre site-uri sunt numeroase si, intr-adevar, pot influenta valoarea acestui indicativ si deci, implicit, clasamentele. Asadar, desi PageRank este un indicativ cu „greutate”, este bine sa nu se supra-aprecieze functionalitatea sau greutatea acestuia. Clasamentul final in Google, este, dupa cum s-a aratat anterior, un mixaj de factori dintre care PageRank este doar unul.