Campaniile de marketing viral prin intermediul cartilor electronice

campanii de marketingMarketingul viral imita procesul de virusare, cu diferenta ca in locul virusului apare un mesaj de marketing initiat de compania care lanseaza o campanie de marketing viral, iar oamenii sunt cei care transmit, cu buna stiinta, acest mesaj mai departe.

Desi aceasta legatura cu procesul de virusare are o conotatie negativa, totusi marketingul viral reprezinta o modalitate de a atrage foarte multi clienti cu niste costuri foarte reduse, si acest lucru transforma marketingul viral in ceva pozitiv pentru orice afacere.

Conform Asociatiei Americane de Marketing, marketingul viral reprezinta un fenomen care inlesneste si incurajeaza oamenii sa transmita mai departe un mesaj de marketing. A fost denumit viral datorita numarului mare de persoane expuse unui mesaj care imita perfect procesul transmiterii unui virus de la o persoana la cealalta.

Marketingul viral se bazeaza pe o rata cat mai ridicata a celor care trimit mesajul mai departe, fie ca este vorba de marketingul traditional, marketingul prin internet sau chiar mai recent marketingul viral prin telefonul mobil.

marketing cu ajutorul cartilor electronice

Cu ajutorul cartilor electronice (eBooks) aveti un nou mijloc de a profita printr-o strategie puternica de noi categorii de clienti sau vizitatori ai siteului dumneavoastra. Aceasta strategie implica cum am spus si mai sus schimbul de informatii intre vizitatorii siteului si cunostintele acestora.

Cu ajutorul cartilor electronice informatiile despre afacerea dumneavoastra se pot imprastia foarte repede. Spre exemplu, sa zicem ca ati convins zece oameni sa transmita informatii despre cartea dumneavoastra prietenilor lor. La randul lor acestea transmit la alti zece prieteni, prin urmare intr-un timp foarte scurt veti avea sute de oameni dornici sa achzitioneze cartea. Cea mai grozava parte este acea ca de aceasta strategie profita tot oamenii interesati.

Este destul de usor sa realizezi o carte electronica “virala”.

Sunt cativa pasi de care trebuie sa tineti cont:

  • realizati o scurta descriere (10-30 pagini) care trateaza o anumita problema sau ofera informatii despre un subiect pentru o anumita categorie de oameni
  • transformati aceasta descriere intr-o carte electronica;
  • realizati o comanda speciala pentru cartea dumneavoastra, astfel incat fiecare cititor sa o poata impartasi cu prietenii sai
  • oferiti aceasta carte gratis si invitati-va cititorii sa o dea mai departe, astfel incat si altii sa aiba acces la ea; priviti cum mii de oameni impartasesc cartea dumneavoastra.

O sa va intrebati de cum se transforma aceste carti gratuite in mai multe vanzari?

Ebooks-MV 1Aceasta este o intrebare buna. Pentru ca aceasta carte sa aiba succes trebuie sa o dati gratis si sa fie bogata in informatie pentru a-i incuraja pe oameni sa o descarce, sa o citeasca si sa o transmita si altora. Secretul este sa nu incercati sa vindeti prin intermediul ei.

Nu-i fortati nici pe cititori sa va viziteze siteul. Cel mai bine este sa le castigati increderea si respectul prin bogatia de informatii. La cateva zile dupa ce au citit cartea le puteti trimite un mesaj cu o oferta a produselor dumneavoastra.

Cheia unei astfel de campanii este sa strangeti cat mai multe contacte ale celor care va citesc cartea. Asta inseamna ca fiecare persoana care vrea sa aiba acces la cartea dumneavoastra trebuie sa se inregistreze pe site, oferindu-si adresa de email si cateva detalii personale.

Aveti mare grija in alegerea programului prin care veti distribui cartea. Pentru a avea mii de vizitatori pe site, interesati fie de carte, fie de produse trebuie sa folositi programele cele mai bune. Pentru a avea succes, programul pe care il folositi trebuie sa le permita cititorilor sa transmita cartea printr-un singur click. Pentru a transmite cartea cititorii trebuie sa fac asta tot printr-un singur click din meniul principal al siteului dumneavoastra.

Strangeti toate informatiile despre cei care va citesc cartea. Cei care doresc sa o descarce trebuie neaparat sa isi ofere cateva date de contact. Aceasta este o conditie importanta, daca o refuzati veti pierde multe contacte.

Folositi o lista de contacte si o statistica in timp real pentru a tine pasul cu cititorii. Trebuie sa stiti exact cati oameni s-au inregistrat si au descarcar cartea. Numai asa veti putea sti cat de repede se transmite cartea si cat de mult succes ati avut cu ea.

Un alt punct important este sa aveti o pagina bine securizata, pentru a pastra informatiile in siguranta. Aveti grija la programele pe care le folositi. Pentru a preveni “hotii” care va cumpara cartea, o descarca si apoi cer anularea comenzii, bineinteles si a platii, programul dumneavoastra trebuie sa va permita sa anulati intreaga comanda. Toate aceste programe va vor permite sa nu fiti inselati si sa nu pierdeti din profit.

concluzii

Dupa cum ati vazut, cartile electronice sunt un mod excelent de promovare a prodselor, dar si de atragere a unei parti din trafic pe pagina dumneavoastra. Inainte de a incheia, tineti minte ca aceste carti electronice au evoluat destul de bine si ofera nu doar un text, ci si varianta audio sau video intr-un format atractiv si usor de manevrat. Daca le folositi intr-o campanie de marketing cum am aratat mai sus, le puteti realiza urmarind pasii unei reclame.

In concluzie, fiti generos in informatiile pe care le oferiti pentru a castiga respectul si increderea cititorilor si pentru a influenta sa le transmita mai departe.

Apoi cu informatiile stranse intr-o baza de date va puteti continua campania publicitara.