Excursia de vis

 

Excursia de vis 1Visarea aceea cu ochii deschişi şi schimbarea peisajului reprezentau cele două elemente care declanşau instinctul creator: locuri noi = idei noi. Pentru dumneavoastră, exerciţiul este mult mai simplu: trebuie doar să aveţi mereu la dispoziţie, oriunde v-aţi afla, un carneţel şi un creion. Imediat ce vă vine o idee, un gând fugar, sau aveţi o oarecare nedumerire, notaţi repede totul.

notite, notite…

Atunci când, ocazional, veţi reveni asupra răspunsurilor din prima parte a acestui exerciţiu (unele completate şi adăugite, probabil, o dată cu trecerea timpului), notaţi-vă toate ideile ce vă vor veni relativ la ele.

Ce aţi putea face? Ce serviciu nou aţi putea oferi? Amintiţi-vă că banii nu constituie încă punctul central. Mai întâi ne vom asigura că aţi identificat cea mai bună idee şi apoi, în cuprinsul capitolelor următoare, vom discuta şi celelalte probleme, în afara banilor – pe care cu toţii ni-i dorim în cantităţi cât mai mari – ce altceva v-aţi dori, ce v-ar face plăcere să realizaţi, obţinând, desigur, şi un profit? Scrieţi imediat orice idee în acest sens.

Ce parte anume din activitatea dumneavoastră vă satisface şi aţi vrea să-i puteţi dedica mai mult timp? Ce talente aveţi sau ce aptitudini credeţi că aţi putea dobândi pentru a vă duce visul la îndeplinire? V-ar plăcea ca hobby-ul dumneavoastră să se dezvolte, devenind o adevărată profesie?

Excursia de vis 2Am avut ocazia să vedem câteva astfel de carneţele aparţinând unor persoane care, iniţial, nu credeau că ar fi în stare să umple nici măcar o singură pagină. Mai mult decât atât, noi doi am ridicat o adevărată movilă din propriile noastre notesuri – sute de pagini de idei şi, în special, de fragmente de gânduri. Aceste fragmente – piese dintr-un uriaş domino – sunt, de altfel, cele mai valoroase.

Rezervaţi-vă câteva zile, săptămâni sau chiar luni pentru strângerea „notiţelor” (ar putea fi unele dintre cele mai importante decizii din viaţa dumneavoastră, deci merită să le acordaţi tot timpul necesar). Nerăbdătorii se grăbesc către eşec, pe când entuziaştii păşesc încet dar sigur spre succes.

verificari

Şi încercaţi, testaţi, verificaţi. Testele decid adesea între reuşită şi eşec, asigurând viabilitatea visului dumneavoastră. De aceea găsiţi modalităţi de a vă verifica ideile chiar de la bun început, de la primii paşi, aşa cum procedam noi în excursiile de vis cu bicicleta, explorând noi idei, noi identităţi.

Repetăm: încercarea de a afla ce eşti şi ce nu eşti poate părea înspăimântătoare, dar trebuie să ne amintim că scopul capitolului de faţă este acela de a construi o platformă de lansare, o trambulină către acolo „unde dorim să ajungem”.

O dată cu naşterea ideilor, vă veţi crea o nouă identitate, veţi dobândi un nou succes sau chiar prima dumneavoastră reuşită. Pe măsură ce veţi parcurge acest proces, veţi descoperi că, indiferent de succesul sau insuccesul înregistrat, aţi învăţat ceva nou în fiecare zi. Poate că nu ştiţi încă să aplicaţi înpractică toate lucrurile noi deprinse, dar acesta este rolul capitolului de faţă.

Vă doriţi o viaţă mai bună? Noi nu vă putem spune cum să v-o asiguraţi; nici o reclamă TV nu are soluţia nimerită, nici o carte sau revistă, nici o rudă sau prieten nu vă pot da o indicaţie exactă. Veţi obţine astfel doar piese disparate ale dominoului: păreri şi opinii. Dumneavoastră sunteţi cel care trebuie să ia decizia finală, hotărând ce anume vi s-ar potrivi şi v-ar satisface într-o măsură cât mai mare. Pe parcursul acestui proces, pot surveni momente când veţi resimţi lipsa unor resurse, dar veţi experimenta permanent o abundenţă de idei pe care va trebui ori să le validaţi, ori să le eliminaţi.

Asta să fie oare totul? Îmi voi putea găsi şi eu un locşor pe piaţă? Care este totuşi potenţialul meu ?

Hotărârea urmată de acţiune este cea care poate schimba complet situaţia în afacerea dumneavoastră.

Ce puteţi învăţa de aici?

□ A veţi încredere în dumneavoastră.

□ Acţionaţi pe baza rezultatelor obţinute la exerciţii; este singura modalitate prin care puteţi depăşi actuala etapă din viaţă.

□ Acceptaţi modificările survenite în aceste rezultate pe măsură ce veţi realiza activităţile descrise anterior.