Tipuri de planuri de afaceri

– Cel mai obisnuit plan de afaceri este planul de inceput, care defineste pasii pentru o noua afacere. Acopera subiecte standard incluzand compania, produse sau servicii, piata, previziuni, strategie, termene de implementare, echipa manageriala si analiza financiara.

Planurile interne nu sunt menite pentru investitorii din exterior, banci sau terte persoane. Este posibil sa nu includa nici descrierea detaliata a companiei sau echipa manageriala. Pot sa includa sau nu proiectele financiare care pot deveni previziuni si bugete.

– Un plan de operatiuni este in mod normal un plan intern si ar putea sa fie numit plan intern sau plan anual. In mod normal ar fi mai detaliat cu privire la termenele de implementare, date, termene limita, si responsabilitatile echipei manageriale.

– Un plan strategic este de obicei si un plan intern, dar se axeaza mai mult pe optiuni de nivel mai inalt si stabileste prioritatile principale, decat sa se ocupe cu cu date mai detaliate si cu responsabilitati specifice. Ca marea majoritate a planurilor interne, nu va include descrieri ale companiei sau ale echipei manageriale.

– Un plan de crestere sau de expansiune sau un plan de produs nou se va axa pe o anumita arie a afacerii, sau pe un subset al afacerii. Aceste planuri pot fi interne sau nu, depinzand de legatura pe care o au cu aplicatiile pentru imprumuturi sau cu noi investitii. De exemplu, un plan de expansiune care cere o noua investitie va include o descriere completa a companiei si istoricul echipei manageriale, la fel ca si un plan de inceput pentru investitori.

– Un plan de fezabilitate este un foarte simplu plan de inceput care include un sumar, o declaratie asupra misiunii, cai catre succes, o analiza de piata simpla si analiza preliminara a costurilor, preturilor si probabil a cheltuielilor. Acest tip de plan este bun pentru a decide daca sa faceti un pas bun sau nu, pentru a va da seama daca aceasta este o afacere care merita infiintata.

Cand sa faci un plan de afaceri?

  1. Un caz clasic in care este nevoie de scrierea unui plan de afaceri, este atunci cand o noua propunere de afaceri trebuie impartasita si cu altii.
  2. In al doilea rand, un plan de afaceri trebuie gandit impreuna cu un proces strategic de planificare.
    De exemplu, atunci cand o companie decide sa creeze o companie separata, sa reconstruiasca compania existenta, sau sa lanseze compania intr-o noua directie, atunci este absolut necesar un nou plan de afaceri
  3. In al treilea rand un plan de afaceri este necesar cand cel dinaintea lui nu mai este valabil. De exemplu, daca planul original a fost facut pentru urmatorii 5 ani, si afacerea si-a sarbatorit al 4-lea an, atunci este timpul pentru un nou plan.