Cine ar trebui să-şi facă un plan de afaceri?

 

Răspunsul este simplu:

Tu, proprietarul afacerii, ar trebui sa scrii planul!

Nu conteaza daca folosesti planul  pentru a atrage noi resurse financiare, pentru a evalua viitoarea expansiune a companiei, pentru a defini o noua tinta sau pentru a furniza indrumare pentru conducerea afacerii tale, tu esti cel care stie cele mai multe despre afacere.

De fapt, ar trebui să ne facem un plan dacă …

  • începem o nouă afacere
  • ne extindem afacerea pe care o avem deja
  • creem un produs nou sau oferim un nou tip de serviciu
  • pătrundem într-o nouă zonă a pieţei
  • ne aliem cu alte companii sau ne facem alţi parteneri

Nu uita ca planul de afaceri se dovedeste util doar daca il folosesti.
Un procent de 90% din afacerile noi esueaza in primii doi ani. Esecul este de multe ori asociat lipsei planificarii. Pentru a-ti mari succesul, foloseste un plan de afaceri.

Din păcate, toţi micii întreprinzători sunt nerăbdători să înceapă o afacere. Din această cauză, ei nu prea dau importanţă planificarii. Pur şi simplu, îşi ţin toate planurile în minte şi neglijează să-şi întocmească un plan scris.
Vă spun, din proprie experienţă, că lipsa unui plan scris afectează negativ afacerea.

 

 Cum diferă un plan pentru afaceri online (plan de e-afaceri) de orice alt plan de afaceri?

În primul rând, trebuie spus că există mult mai multe asemănări decât diferenţe.
O afacere este o afacere, iar un plan este un plan, aşa că structura planului de afaceri va fi aceeaşi în ambele cazuri.
Dincolo de adăugarea unui e la titlu, care sunt diferenţele dintre a scrie un plan de e-afaceri şi a scrie un plan de afaceri obişnuit?
Pai, haideti sa vedem:

Internetul nu se aseamănă cu niciun canal de vânzări. El oferă companiilor posibilitatea de a distribui informaţii cu viteza  luminii, la costuri aproape de zero, cu o acoperire globală şi o gamă cât mai variată de produse.

De asemenea, internetul a introdus modele inovatoare de afaceri, a redus costurile şi a generat  economii.  Internetul este global. Fiind pe Web, afacerea dvs. va fi vizibilă pentru o audienţă planetară. Acest lucru duce implicit la cresterea numărului şi complexităţii opţiunilor de plată (de exemplu: preţurile afişate în EUR, USD sau LEI), canale de distribuţie diferite, plăţi online, prin transfer bancar, prin SMS, ramburs etc.

Magazinele online nu se închid niciodată. Ele sunt deschise practic 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Un plan de e-afaceri trebuie să ţină cont de această diferenţă între programele magazinelor. Serviciul de relaţii cu clienţii este mult mai important.

Se poate spune că E-commerce este conectat la Internetul de mare viteză.

Avantajele competitive pot fi pierdute dacă firmele nu sunt în măsură să evolueze o dată cu cerintele clientilor. Când scrieţi un plan de e-afaceri,  trebuie să luaţi în calcul acest lucru. Noţiunea de bază trebuie să fie: „Apropie-te de client !”

Concentraţi-vă toate eforturile pentru satisfacerea cerintelor clientului !

Un plan usor de inteles si bine construit, poate sa previna falimentul unei afaceri.


Descarca Ebook Gratuit Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas