Exemplu de Plan de afaceri
(cand sa-l faci; cine trebuie sa-l faca; diferente)

Exemplu de Plan de afaceri 7– Cel mai obisnuit plan de afaceri este planul de inceput, care defineste pasii pentru o noua afacere. Acopera subiecte standard incluzand compania, produse sau servicii, piata, previziuni, strategie, termene de implementare, echipa manageriala si analiza financiara.

Planurile interne nu sunt menite pentru investitorii din exterior, banci sau terte persoane. Este posibil sa nu includa nici descrierea detaliata a companiei sau echipa manageriala. Pot sa includa sau nu proiectele financiare care pot deveni previziuni si bugete.

– Un plan de operatiuni este in mod normal un plan intern si ar putea sa fie numit plan intern sau plan anual. In mod normal ar fi mai detaliat cu privire la termenele de implementare, date, termene limita, si responsabilitatile echipei manageriale.

– Un plan strategic este de obicei si un plan intern, dar se axeaza mai mult pe optiuni de nivel mai inalt si stabileste prioritatile principale, decat sa se ocupe cu cu date mai detaliate si cu responsabilitati specifice. Ca marea majoritate a planurilor interne, nu va include descrieri ale companiei sau ale echipei manageriale.

– Un plan de crestere sau de expansiune sau un plan de produs nou se va axa pe o anumita arie a afacerii, sau pe un subset al afacerii. Aceste planuri pot fi interne sau nu, depinzand de legatura pe care o au cu aplicatiile pentru imprumuturi sau cu noi investitii. De exemplu, un plan de expansiune care cere o noua investitie va include o descriere completa a companiei si istoricul echipei manageriale, la fel ca si un plan de inceput pentru investitori.

– Un plan de fezabilitate este un foarte simplu plan de inceput care include un sumar, o declaratie asupra misiunii, cai catre succes, o analiza de piata simpla si analiza preliminara a costurilor, preturilor si probabil a cheltuielilor. Acest tip de plan este bun pentru a decide daca sa faceti un pas bun sau nu, pentru a va da seama daca aceasta este o afacere care merita infiintata.

Descarca Ebook Gratuit “Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas”  

 

 

Cand sa faci un plan de afaceri?

 

    1. In caz clasic in care este nevoie de scrierea unui plan de afaceri, este atunci cand o noua propunere de afaceri trebuie impartasita si cu altii.

     

    • In al doilea rand, un plan de afaceri trebuie gandit impreuna cu un proces strategic de planificare. De exemplu, atunci cand o companie decide sa creeze o companie separata, sa reconstruiasca compania existenta, sau sa lanseze compania intr-o noua directie, atunci este absolut necesar un nou plan de afaceri

 

    • In al treilea rand un plan de afaceri este necesar cand cel dinaintea lui nu mai este valabil. De exemplu, daca planul original a fost facut pentru urmatorii 5 ani, si afacerea si-a sarbatorit al 4-lea an, atunci este timpul pentru un nou plan.

 

 
Descarca Ebook Gratuit “Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas”

 

Cine ar trebui să-şi facă un plan de afaceri?

 

Exemplu de Plan de afaceri 8Răspunsul este simplu:

Tu, proprietarul afacerii, ar trebui sa scrii planul!

Nu conteaza daca folosesti planul  pentru a atrage noi resurse financiare, pentru a evalua viitoarea expansiune a companiei, pentru a defini o noua tinta sau pentru a furniza indrumare pentru conducerea afacerii tale, tu esti cel care stie cele mai multe despre afacere.

Exemple de planuri de afaceri:

  • cand începem o nouă afacere
  • ne extindem afacerea pe care o avem deja
  • creem un produs nou sau oferim un nou tip de serviciu
  • pătrundem într-o nouă zonă a pieţei
  • ne aliem cu alte companii sau ne facem alţi parteneri

Nu uita ca planul de afaceri se dovedeste util doar daca il folosesti.
Un procent de 90% din afacerile noi esueaza in primii doi ani. Esecul este de multe ori asociat lipsei planificarii. Pentru a-ti mari succesul, foloseste un plan de afaceri.

Din păcate, toţi micii întreprinzători sunt nerăbdători să înceapă o afacere. Din această cauză, ei nu prea dau importanţă planificarii.

Pur şi simplu, îşi ţin toate planurile în minte şi neglijează să-şi întocmească un plan scris.
Vă spun, din proprie experienţă, că lipsa unui plan scris afectează negativ afacerea.

 

 Cum diferă un plan pentru afaceri online (plan de e-afaceri) de orice alt plan de afaceri?

Exemplu de Plan de afaceri 9În primul rând, trebuie spus că există mult mai multe asemănări decât diferenţe.
O afacere este o afacere, iar un plan este un plan, aşa că structura planului de afaceri va fi aceeaşi în ambele cazuri.
Dincolo de adăugarea unui e la titlu, care sunt diferenţele dintre a scrie un plan de e-afaceri şi a scrie un plan de afaceri obişnuit?
Pai, haideti sa vedem:

Internetul nu se aseamănă cu niciun canal de vânzări. El oferă companiilor posibilitatea de a distribui informaţii cu viteza  luminii, la costuri aproape de zero, cu o acoperire globală şi o gamă cât mai variată de produse.

De asemenea, internetul a introdus modele inovatoare de afaceri, a redus costurile şi a generat  economii.  Internetul este global. Fiind pe Web, afacerea dvs. va fi vizibilă pentru o audienţă planetară. Acest lucru duce implicit la cresterea numărului şi complexităţii opţiunilor de plată (de exemplu: preţurile afişate în EUR, USD sau LEI), canale de distribuţie diferite, plăţi online, prin transfer bancar, prin SMS, ramburs etc.

Magazinele online nu se închid niciodată. Ele sunt deschise practic 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Un plan de e-afaceri trebuie să ţină cont de această diferenţă între programele magazinelor. Serviciul de relaţii cu clienţii este mult mai important.

Se poate spune că E-commerce este conectat la Internetul de mare viteză.

Avantajele competitive pot fi pierdute dacă firmele nu sunt în măsură să evolueze o dată cu cerintele clientilor. Când scrieţi un plan de e-afaceri,  trebuie să luaţi în calcul acest lucru. Noţiunea de bază trebuie să fie: “Apropie-te de client !”

Concentraţi-vă toate eforturile pentru satisfacerea cerintelor clientului !

Un plan usor de inteles si bine construit, poate sa previna falimentul unei afaceri.

 

Dar asta e secret!

Dar asta e secret! Care să fie oare adevărul: teama poate ucide sau, dimpotrivă, teama apără şi conservă o idee? Ce trebuie să faceţi pentru a proteja o idee şi pentru a-i asigura succesul? Dacă vorbiţi despre ea cu prietenii dumneavoastră, există vreun risc să vi-o...

Imaginati-va o activitate mai satisfacatoare si mai profitabila

Imaginati-va o activitate mai satisfacatoare si mai profitabila Pentru a continua să daţi formă ideii dumneavoastră, puneţi-vă o dorinţă parcurgând trei stadii. Dorinţele reale se adeveresc de obicei, dar pentru aceasta este necesar să ştiţi cum anume să vă doriţi...

Fortele intrinseci

Fortele intrinseci   Forţele intrinseci sunt cele mai importante în determinarea modului în care clientii percep lucrurile. Acestea cuprind: ♦ nevoile. Acestea pot fi funcţionale, de exemplu, nevoia de a înlocui un spălător de vase defect sau un autoturism uzat....

Estimarea calificărilor disponibile şi identificarea nevoilor de dezvoltare

Această sub-secţiune a planului de afaceri cuprinde verifi­carea calificării şi analiza decalajelor de calificare; ea ridică patru întrebări cheie. 1. Ce calificări sunt necesare ca să obţineţi o funcţionare eficientă şi profitabilă a noii afaceri? Acestea pot fi...

Planul de acţiune pentru autodezvoltare

Alături de faptul că ele reprezintă o parte esenţială pentru dovedirea NVQ, există un motiv foarte solid pentru pregătirea acestor planuri de acţiune deoarece, indiferent de cât de bune sunt intenţiile, obiectivele personale pot scăpa uşor sau pot fi date la spate....

Focus grup in afaceri

Focus grup   Acum că aveţi o mostră reală a produsului, este timpul să auziţi ce au oamenii de spus în legătură cu ideea voastră. Aflaţi acest lucru organizând o petrecere neprotocolară pentru un focus grup. În funcţie de produs, aţi putea dori să alegeţi să...