“O felie de placinta”- ce si cum sa dati

 

"O felie de placinta” – ce, cand si cum sa dati 1Ce trebuie să daţi unei persoane, unei companii sau unui investitor care vă pune la dispoziţie serviciile ori resursele sale materiale în schimbul unui anumit procent din potenţialele profituri ale firmei dumneavoastră?

Răspunsul la această întrebare depinde de numeroşi factori, dar în general trebuie să ţineţi seama de câteva reguli de bază:

1.Nu oferiţi dobânzi pe termen lung în schimbul unor avantaje pe termen scurt

Dacă cineva vă face un serviciu de mică valoare, încercaţi să stabiliţi termeni de plată ceva mai liberali, dacă este posibil pentru întreaga sumă datorată, plus dobânda convenită. Dacă sunteţi convins că nu aveţi de ales, solicitaţi totuşi de la această persoană cât de mult puteţi.

2.Nu faceţi promisiuni pe care nu le puteţi respecta

Răspundere şi garanţie economică – iată două cuvinte cu acoperire legală, răsunătoare, utilizate din ce în ce mai frecvent, pe măsură ce fabricanţii şi furnizorii de servicii par a-şi pierde tot mai mult simţul responsabilităţii sociale. În consecinţă, chiar dacă sunteţi tentat să vă afişaţi entuziasmul în prezentarea conceptului dumneavoastră, nu promiteţi niciodată marea cu sarea. Lăsaţi-i pe ceilalţi să desprindă singuri concluziile şi nu încercaţi să-i atrageţi făgăduindu-le profituri exagerat de mari. Reţineţi, pe primul loc trebuie să puneţi comuniunea de interese.

3.Insistaţi asupra unei flexibilităţi maxime

Dacă vi s-a spus să alcătuiţi un plan de activitate şi apoi să-l respectaţi cu stricteţe, înseamnă că aţi fost greşit sfătuit. Exerciţiile din această carte vor constitui planul dumneavoastră de marketing, el modificându-se ori de câte ori este nevoie pentru a satisface cerinţele procesului de producţie şi apoi de comercializare. Aidoma planului, partenerii dumneavoastră trebuie să dea dovadă de flexibilitate. Afirmaţi clar şi răspicat în faţa lor că afacerea comportă anumite riscuri şi că s-ar putea să nu ofere nici un profit timp de câteva luni, sau ani, sau chiar niciodată. Dacă aveţi de-a face cu vreun personaj rigid şi prea pretenţios, comunicaţi-i în scris regulile dumneavoastră de lucru sau renunţaţi la el. Graba şi nerăbdarea pot distruge multe idei bune.

4.Clauza de non-acţionare în justiţie

Cel mai important document pe care trebuie să-1 semneze partenerii dumneavoastră este un acord mutual prin care fiecare parte se angajează să nu acţioneze în justiţie nici o persoană implicată în afacere, indiferent de motivul disputei. Dacă vor apărea anumite divergenţe, acestea vor fi aplanate de un arbitru stabilit de comun acord.

5.Convenţia prealabilă de reziliere

E obligatoriu ca partenerii să cunoască şi să accepte de la bun început termenii în care, dacă va fi necesar, se va desface asocierea.

6.Convenţia privind performanţele realizate

Dividendele şi celelalte avantaje materiale promise vor fi achitate în funcţie de rezultatele obţinute şi de eforturile depuse. Atâta vreme cât prestaţia este satisfăcătoare, convenţia rămâne valabilă şi toate drepturile vor fi plătite ca atare.

7.Factorul de incompetenţă

În situaţia în care un partener sau un furnizor şi-a supraestimat aptitudinile, fapt ce a condus la acţiuni contrare angajamentului luat, orice contract (convenţie) cu respectiva persoană devine în mod automat nul şi neavenit.

8.Stop la 51

"O felie de placinta” – ce, cand si cum sa dati 2Cu excepţia cazului în care vi se oferă (dumneavoastră şi asociaţilor – acţionari, investitori, parteneri) în avans o sumă considerabilă de bani lichizi, păstraţi în posesie peste 51 % din acţiunile companiei şi nu renunţaţi la dreptul personal de veto. Chiar dacă majoritatea va avea, la un moment dat, alte opinii, decizia finală trebuie să vă aparţină dumneavoastră.

9.Net, nu brut

Compania dumneavoastră poate realiza încasări mari (profitul brut), dar există posibilitatea ca, după efectuarea tuturor cheltuielilor aferente, sumele lichide rămase (profitul net) să fie extrem de mici sau chiar zero. De aceea oferiţi dividende din profitul net realizat, nu din cel brut.

10.Porniţi de la 5%

Pentru început, oferiţi partenerilor care vor rămâne alături de dumneavoastră pe termen lung un procent de 5% din profitul net, începând cu data de la care compania devine cu adevărat profitabilă. De asemenea, acordaţi anumitor persoane implicate în afacere dreptul la un procent mai mare din profitul obţinut, dacă rezultatele activităţii lor se concretizează în creşterea vânzărilor.

11.Nu fiţi prea generos

Succesul întreprinderii dumneavoastră depinde în mare parte de echipa cu care lucraţi; de aceea, este indicat să vă testaţi colaboratorii de la bun început. Asiguraţi-vă că dispuneţi de cei mai competenţi oameni şi că toţi „funcţionează” la întreaga lor capacitate.

Comunicaţi potenţialilor colaboratori că prezenţa dumneavoastră activă alături de ei, în toate stadiile procesului de producţie şi de distribuţie, le va fi benefică sub multiple aspecte. De asemenea, le puteţi sugera să vă plătească serviciile sub forma unei modeste taxe lunare de consultanţă, plus un procent din profitul brut. Această propunere se va dovedi foarte atrăgătoare pentru o companie care a crezut că va fi nevoită să vă plătească de la bun început o avere. Soluţia este avantajoasă pentru ambele părţi.

Orice întreprindere poate fi considerată o afacere bună numai atunci când de pe urma ei beneficiază toţi cei implicaţi. Sunt cazuri şi cazuri: poate că, dintre dumneavoastră, unii au nevoie doar de serviciile unui distribuitor important, nu şi de ale vreunui fabricant – după cum se poate întâmpla şi invers.