Ziar electronic (e-zine)

ziar electronicNimic nu este mai important in initierea unei afaceri online decat dezvoltarea propriei comunitati Internet.

Oricine îşi poate dezvolta o astfel de comunitate online folosind o metodă ieftină şi uşor de realizat. Astfel, puteţi redacta propriul ziar electronic (electronic magazine e-zine) în care să vă exprimaţi opiniile, părerile sau să publicaţi articole interesante.

In prezent, există cateva mii de ziare electronice, fiecare avand un numar cuprins între cateva sute şi cateva sute de mii de cititori.Domeniile acoperite sunt foarte largi, de la cele de interes general pana la cele extrem de specializate.

Este un instrument de marketing online care vă asigură o publicitate gratuită şi cu timpul veţi reuşi  chiar realizarea unui profit prin vanzarea de spatiu pentru reclama. De asemenea vă permite să contactaţi potenţialii clienţi de cate ori doriţi şi să dezvoltaţi o relaţie de incredere pe o perioadă lungă de timp.
Spre deosebire de ziarele tradiţionale, nu există costuri cu tipărirea sau expedierea acestora. Deoarece costul de productie este zero, puteţi să oferiţi subscriere gratuită aceasta asigurandu-va un mare numar de potentiali clienţi.

Etapele necesare editării unui ziar electronic

  1. Incercati sa gasiti o audienţă specializată care să fie interesată de produsele sau serviciile pe care le oferiţi. Asiguraţi-vă că aceste persoane folosesc in mod uzual Internetul şi corespondează prin email.
  2. Căutaţi pe Internet articole folositoare sau mici trucuri interesante, pe care le veţi folosi în ziarul electronic. Cereţi autorilor permisiunea de a folosi articolele lor. Majoritatea vor fi bucuroşi să vă ajute dacă promiteţi că veţi include o mică reclamă (în mod obişnuit, va conţine  informaţii prin care aceştia pot fi contactaţi) la sfarsitul articolului.
  3. Încercaţi să scrieţi propriile articole, în care să vă expuneţi ideile, să faceţi comentarii pertinente sau să împărtăşiţi din experienţa proprie referitoare la anumite subiecte de interes general . Articolul trebuie sa fie clar si concis (o pagină, maxim două). Căutaţi să folosiţi propoziţii scurte şi o adresare directă. Este recomandat să folosiţi maxim 65 de caractere pe linie iar conţinutul trebuie să aibă aceeaşi tematică cu cea existentă în situl web.
  4. Încercaţi dezvoltarea listei de subscriere prin anuntarea ziarului electronic in directoare, care vă pot trimite sute de noi subscrieri.
  5. Oferiţi informaţii actualizate şi folositoare celor care au subscris referitoare la produse, servicii sau noi oportunităţi de afaceri.

 

Avantajele unui ziar electronic

Ziar electronic 1Realizarea unui e-zine are mai multe avantaje notabile, dintre care se pot enumera:

  • măreşte credibilitatea şi încrederea de care beneficiaţi
  • veti fi recunoscut ca un expert in domeniul dvs. de activitate
  • va mentine in contact permanent cu potentialii clienti
  • produsele sau serviciile pe care le oferiti devin mai cunoscute, pe o piaţă din ce în ce mai competitivă
  • puteţi să faceţi schimb de reclame cu alţi redactori de ziare electronice
  • daca aveti o audienta mare, puteţi să vindeţi spaţiu publicitar

De obicei, un ziar electronic se livrează săptămanal sau bisăptămanal. Dacă nu aveţi timp să-l scrieţi şi să-l verificaţi în timp util, se poate trimite la abonaţi şi în varianta lunară sau bilunară.

 

Cum se promovează un ziar electronic

Majoritatea subscrierilor provin din situl propriu. De aceea, este recomandat să inseraţi un formular de subscriere pe fiecare pagină. Însă, pentru a avea un impact maxim, este obligatoriu să fie trecut pe prima pagină, într-un loc cat mai vizibil.
O idee bună este să oferiţi un cadou gratuit în schimbul subscrierii la ziarul electronic.  Acesta poate să fie:un raport, o carte electronică, o ocazie de a castiga un premiu, etc. Incercaţi să găsiţi un motiv care să atragă atenţia vizitatorilor şi să-i determine să subscrie.