Legile comertului electronic

 

Legile Comertului electronic 1Comertul electronic are cateva legi simple, pe care ar trebui sa le respectati.

1. Legea Zonei Fara Perspective

Prima lege suna cam asa: a instala un website este ca si cum ai construi un magazin pe o strada care se infunda. Daca vrei sa ai clienti, trebuie sa le oferi un motiv pentru a veni.
Ati auzit de multe ori: “Daca faci ceva, clienti vei avea”. Cunoastem ca asa ceva nu merge pe Internet. Dar de ce oare incepatorii construiesc alte si alte website-uri fara sa aiba macar un plan viabil de marketing?

Cel mai frumos site de pe Internet se duce pe Apa Sambetii daca oamenii nu se opresc sa-l admire si sa cumpere. Din acelasi motiv marii mestesugari nu sunt si milionari. Ei au invatat sa faca un lucru bun, dar habar n-au ce-i aia marketing.
Asadar prima intrebare pe care trebuie sa v-o puneti, chiar inainte sa va concepeti site-ul companiei, este: Cum imi voi atrage clientii?

Probabil ca planul dumneavoastra de marketing ar arata cam asa:

  • Bannere pentru primele doua luni pentru a va face cunoscut.
  • Cautarea unei pozitii tari pe Google.
  • Legaturi reciproce cu organizatii si o carte de vizita in ghidul lor, pentru care, evident, platiti.
  • Un concurs pentru cei merituosi in a treia parte, pentru care vom incerca sa atragem toata atentia mass media prin communicate de presa si telefoane la agentii.

Apoi decideti care dintre aceste activitati merita sa le pastrati si de care va puteti debarasa. Adaugati un dolar la fiecare si sustineti aceste activitati in bugetul dumneavoastra de marketing.
Planul dumneavoastra de marketing poate arata mult diferit fata de acesta, dar trebuie sa oferiti clientilor un motiv pentru a va vizita.
Multe dintre site-urile pe care le-am vizitat sunt slabute. Da, ele ofera informatii despre firma si servicii, dar nimic care sa va retina cu adevarat atentia. Ce continut pus cu de-a sila puteti sa puneti pe site-ul dumneavoastra pentru ca cineva sa fie interesat si sa va raspunda? Continutul este fundamental.

Cu un continut perfect, cand cereti o legatura reciproca nu trebuie sa spuneti: “Contactati-ne pentru ca suntem cei mai tari”. Puteti spune: “Contactati-ne pentru ca noi oferim tot ce are nevoie un client sa stie despre selectarea accesoriului dorit”. Cand oferiti un serviciu public, deodata deveniti interesanti. Cotidianele si saptamanalele incep sa va particularizeze, iar publicitatea mare urmeaza. Dati-le clientilor un motiv sa vina, iar ei vor veni.

Legile Comertului electronic 22. Legea Vanzarii si a Cumpararii

Un element important al culturii Web este “chestia gratuita“. Legea Vanzarii si Cumpararii spune: Atrageti-va clientii pe site-ul vostru prin a da ceva gratis si apoi incercati sa vindeti ceva in plus pentru cei care va viziteaza.

Ati vazut acest scenariu in nenumarate magazine de uz casnic: “Gratis primele 50 de oale pentru sarmale pentru cei care ne viziteaza magazinul cu ocazia deschiderii sezonului de iarna – Decembrie! -“
Dati-le ceva gratis, apoi incercati sa le vindeti si altceva.

Iata o strategie simpla:
Atrageti clienti pe site-ul vostru oferind calupuri de informatie gratuita.
Apoi faceti cunoscut clientilor produsele si serviciile oferite. Invatati aceasta metoda de a da ceva moca si sa vindeti apoi ceva. Metoda functioneaza. Dar pentru a vinde, trebuie sa stapaniti a treia lege

3. Legea Increderii

Asumandu-va faptul ca preturile si serviciile au un pret competitiv si sunt de buna calitate, cea mai mare problema ramane increderea. Increderea e elementul esential al comertului pe Internet. Fara incredere, afacerea tinde spre esec.
Anumite companii au parte de laude mari datorita faptului ca si-au facut o campanie publicitara foarte costisitoare. Dar daca sunteti o firma mai mica nu va puteti permite o asemenea campanie costisitoare.

Totusi va puteti construi increderea cu ajutorul Internetului in mai multe feluri.

  • Mai intai ancorati-va afacerea in timp si spatiu oferind adresa completa si numarul de telefon. Daca aveti un magazin de prezentare, aratati o fotografie. Mai mult, oferiti fotografii despre dumneavoastra si personal. Acum clientii dumneavoastra va vad cu adevarat cine sunteti decat ca pe niste date fara imagine, cine stie de unde.
  • Va construiti increderea prin vanzarea unor produse cunoscute pe piata, prin expunerea unei maufacturi clare si oferirea de polite de returnare aliniindu-va organizatiilor nationale respectate si prin oferirea de garantii.
  • Va castigati increderea partenerilor printr-un site profesional, si nicidecum printr-un site de amatori.
    Odata obtinuta increderea, vanzarea urmeaza. De asemenea va cosntruti increderea prin contacte repetate cu clientii. Voi descrie aceasta relatie in cea de-a patra lege.

4. Legea Atrage si Ofera

A patra lege flexibila a Internetului este: Atrageti clientii pe site-ul vostru printr-un continut atractiv, apoi dati-le informatie de calitate prin e-mail in mod regulat.
Site-urile de pe Internet, prin natura lor sunt creaturi pasive, precum catelusii bunicii. Ei stau intinsi si dau din codita, gudurandu-se pana cand cineva intra pe usa. (Atunci ei devin cei mai buni caini website si va conduc catre destinatia dorita, catre actiune).
Mesajele pe e-mail, pe de alta parte sunt niste animale active ca St. Bernardzii, mereu pregatiti pentru a merge acolo unde ii trimiteti sa aduca o informatie noua si o invitatie de a se intoarce pe site-ul dumneavoastra pentru a vedea cele mai noi lucruri pe care le oferiti.

Un site incearca sa va atraga, oferindu-va promisiunea continutului, in timp ce e-mail-ul va ofera mesajele in casutele postale ale vizitatorilor, deja clienti. Cele mai multe afaceri nu supravietuiesc printr-o singura reclama. Costul stabilizarii clientului e mai mare decat cel pentru o singura reclama. Ei au nevoie sa aduca clientul multumit inapoi la fiecare noua prezentare.
Legea Atrage si Ofera realizeaza aceasta sarcina vitala.

Invitatia de a trimite un e-mail vizitatorilor tai e cheia acestei strategii.
Includeti un formular care sa colecteze adresele lor de e-mail Pentru a va convinge vizitatorii sa va dea adresa lor de e-mail oricum, trebuie sa le promiteti doua lucruri:

1. Ca ii veti trimite ceva de valoare si
2. Ca nu veti face cunoscuta adresa lui altor persoane, firme. Deci, oferiti o politica de siguranta. Dar odata ce vizitatorul, clientul v-a acordat permisiunea de a-i trimite informatii suplimentare, aveti deja o parghie buna de afaceri.

Cum il folositi? Daca cineva din firma dumneavoastra are o experienta, puteti sa dezvoltati o scrisoare de informare lunara. Atentie! E nevoie de o reala angajare si auto-disciplina pentru a trimite cu regularitate scrisoarea. Trimiteti scrisoarea in fiecare luna, iar recunoasterea oficiala va creste. Daca nu se pricepe nimeni din firma sa intocmeasca aceasta scrisoare, puteti sa apelati la specialisti de pe alte site-uri. Orice ati face, faceti sa fie perfect. Daca faceti altfel, va va afecta munca si veti pierde increderea abia castigata.

Legea, si ea, are propriul ritm. Atrageti clientul pe site-ul dumneavoastra, printr-o oferta puternica, apoi oferi-le un continut bun, care va determina clientul sa revina.

5.Legea Nisei

Legea Nisei e ultima dar nu cea din urma. Mari companii precum Amazon.com si Wal-Mart au banii si dau lovitura prin “improprietarirea” cu intregi segmente de piata. Micile afaceri au succes prin gasirea niselor goale sau partial umplute, completandu-le impecabil.

De exemplu JustBalls.com a descoperit o nisa necompletata in domeniul echipamentului sportiv. In loc sa incerce sa muste mai mult decat ar fi putut mesteca, vizand intreaga gama de echipament sportiv, s-a orientat pe o singura felie – mingile- si au format “Cel mai mare magazin de Mingi de pe Internet”.

Ei vand mingi pentru sport , mingi pentru fitness, mingi de jucarie, si accesorii. Cand va ganditi la “mingi” ei doresc sa va amintiti de ei prin “JustBalls.com” (DoarMingi.com). Viziati-le site-ul. Ei au in proprietate: Justbaseball, Justfootball, Justbasketball – 27 sporturi diferite in cazul in care vor sa extinda piata pe fiecare sector in parte.