Cat de importanta este suspensia unei biciclete

Astazi poti cumpara o gama de biciclete cu suspensie simpla sau dubla (hardtail si full-suspension). Totusi, inainte de a intra in detaliile modelelor hardtail si full-suspension, trebuie sa intelegem ce inseamna suspensia.

Suspensia unei biciclete are rostul de a absorbi impactul unui teren accidentat supra rotilor.

Suspensia absoarbe impactul rotilor si iti permite sa ai o experienta mai placuta, adica sa nu fii “zdruncinat”. Suspensia consta de obicei in mecanismul cu arcuri ce absoarbe impactul si sare inapoi pentru a stabiliza bicicleta. Foloseste ori presiunea aerului ori arcuri.

Astfel, o bicicleta, cu cat este mai scumpa, cu atat are mai sofisticata tehnologia de suspensie. suspensie bicicleta

  • Suspensia simpla (hardtail) – este o bicicleta de munte obisnuita. Se caracterizeaza printr-un cadru rigid si furca cu suspensie.
  • Suspensia completa (full-suspension) – dispune de doua amortizoare, care atenueaza semnificativ loviturile de la aterizari.

De ce ai nevoie de o suspensie dubla

Functionarea unei biciclete cu doua suspensii este obisnuita in sporturile extreme. Un astfel de transport nu se teme de murdarie, zgomote, gropi. Acest tip de bicicileta este obisnuit cu coborari abrupte si urcari dificile. Protectia si siguranta maxima este asigurata pentru biciclist si vehicul. Prin urmare, sportivii aleg biciclete Cube de munte cu doua suspensii.

Avantaje si dezavantaje ale unei biciclete Scott cu suspensie completa

Care bicicleta este mai buna – cu suspensie completa sau cu suspensie simpla? Nici un singur expert nu iti raspunde. Trebuie sa te concentrezi pe nevoile si oportunitatile tale, inclusiv pe cele financiare. Dar, ca orice mod de transport, full-suspension are avantaje si dezavantaje. 

Avantajele includ:

  • Stabilitate, comparativ cu o singura suspensie hardtail;
  • Confort pe piste dificile;
  • Aspect brutal, putere;
  • Economie de forte, nu este necesar sa te ridici din sa la fluctuatii.

Dezavantajele bicicletelor cu doua suspensii presupun:

  • Greutate mare in comparatie cu alte biciclete similare;
  • Necesitatea de a depune eforturi pentru a amortiza vibratiile;
  • Pretul.

Ce suspensie sa alegi

Stilurile de condus sportiv sunt diverse. Fiecare dintre ele corespunde unui anumit model de bicicleta. Daca ai nevoie de o bicicleta pentru a testa si a invata elementele de baza ale calariei, nu are rost sa „vanezi” un model profesionist. Expertii experimentati in ciclism stiu despre versiuni individuale care au avut succes in ciuda preturilor bugetare. Cert este ca sportul inseamna patinaj agresiv, ceea ce inseamna o constructie fiabila, robusta, cu echipamente de inalta calitate. Daca nu apreciezi astfel de stiluri de calarie, atunci exista intotdeauna posibilitatea de a trece la un hardtail obisnuit cu o singura suspensie.

 

Articol extern