Un site securizat nu mai este un moft al mariilor companii

Securitatea site-urilor este un subiect de importanță maximă pentru fiecare proprietar de site web. Google pune pe lista neagră peste 10.000 de site-uri în fiecare zi pentru motive legate de malware și peste 40.000 săptămânal, pentru phishing. Dacă ești serios în privința site-ului tău, atunci trebuie să acorzi atenție celor mai bune practici de securitate web. În acest ghid, vom trece în revistă cele mai bune sfaturi pentru securitatea site-urilor în general, și în special, a site-urilor WordPress, pentru a te ajuta să îți protejezi site-ul împotriva hackerilor și a programelor de tip malware.

Securitatea site-urilor nu este doar despre eliminarea riscurilor, ci și despre reducerea acestora. În calitate de proprietar al unui site web, poți face multe pentru a-ți îmbunătăți securitatea, chiar dacă nu ești foarte tehnic!

Avem o serie de pași pe care îi poți urma pentru a-ți proteja site-ul împotriva vulnerabilităților de securitate.

De ce este importantă securitatea siteurilor WordPress?

Un site WordPress piratat poate provoca daune grave veniturilor și reputației afacerii tale. Hackerii pot fura informații despre utilizatori, parole, pot instala software rău intenționat și pot chiar distribui malware utilizatorilor tăi. Cel mai rău, s-ar putea să te trezești că îi plătești pe hackeri pentru a recâștiga accesul la site.

Dacă site-ul tău este și afacerea ta, atunci trebuie să acorzi o atenție sporită securității sale. La fel cum este responsabilitatea proprietarilor de afaceri să protejeze clădirea magazinului fizic, în calitate de proprietar de afaceri online, este responsabilitatea ta să protejezi site-ul web al firmei.

Menține WordPress actualizat

WordPress este un software de tip open-source care te ajuta la realizarea unui site wordpress

El este întreținut și actualizat in mod regulat. În mod implicit, WordPress instalează automat actualizări minore. Pentru versiunile majore, trebuie să inițiezi manual actualizarea.

WordPress vine, de asemenea, cu mii de plugin-uri și teme pe care le poți instala pe site-ul tău web. Aceste plugin-uri și teme sunt întreținute de dezvoltatori terți, care lansează în mod regulat actualizări necesare pentru securitatea și stabilitatea site-urilor. Trebuie să te asiguri că atât softul de bază, cât și pluginurile și tema ta WordPress sunt actualizate la zi.

Parole puternice și permisiuni de utilizator

Cele mai frecvente încercări de spargere folosesc parole furate. Poți face acest lucru dificil de realizat utilizând parole mai puternice, care sunt unice pentru site-ul tău. Nu doar pentru zona de administrare WordPress, ci și pentru conturile FTP, baza de date, contul de găzduire WordPress și adresele de e-mail personalizate care folosesc numele de domeniu al site-ului tău. Multor începători nu le place să folosească parole puternice, deoarece sunt greu de reținut. Poți utiliza, în acest caz, un manager de parole pentru a-ți ușura misiunea. 

O altă modalitate de a reduce riscul este să nu oferi acces la contul tău de administrator WordPress decât dacă trebuie neapărat. În cazul în care ai o echipă mare sau autori invitați, atunci asigură-te că înțelegi rolurile și capacitățile utilizatorilor în WordPress înainte de a adăuga noi conturi de utilizatori pe site.

Rolul găzduirii web

Serviciul de găzduire joacă cel mai important rol în securitatea siteurilor WordPress. Un furnizor bun de hosting ia măsuri suplimentare pentru a-și proteja serverele împotriva amenințărilor. Iată cum procedează o companie bună de găzduire web pentru a proteja site-urile și datele acestora:

  • Monitorizează continuu rețeaua pentru activități suspecte.
  • Menține software-ul serverului și versiunile PHP și actualizate la zi
  • Implementează planuri de recuperare în caz de dezastre sau accidente 
  • Oferă backup automat, actualizări automate WordPress și configurații de securitate avansate 

Instalarea unei soluții de backup 

Backup-urile sunt prima ta apărare împotriva oricărui atac. Reține că nimic nu este 100% sigur. Dacă site-urile guvernamentale pot fi piratate, atunci și al tău este în pericol. Backup-urile permit restaurarea rapidă a site-ul WordPress în cazul în care se întâmpla ceva nedorit.

Există multe pluginuri de backup WordPress, atât gratuite, cât și plătite, pe care le poți folosi. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi când vine vorba de copii de siguranță este că trebuie să salvezi în mod regulat copiile site-ului într-o locație separată de contul de găzduire. În funcție de frecvența de actualizare a site-ului tău web, setarea ideală poate fi o dată pe zi, de mai multe ori pe zi, sau chiar în timp real.

Mulți utilizatori WordPress nu realizează importanța backup-urilor și a securității site-ului web până când acesta este piratat.

Există numeroase moduri prin care poți spori securitatea site-urilor tale: folosirea parolelor inteligente, menținerea actualizată a plugin-urilor și alegerea unui furnizor de hosting sigur sunt doar câteva dintre elementele care îți vor menține site-ul WordPress funcțional și securizat. 

 

Articol extern