Autumn makeover: Mituri în design interior
pe care nu trebuie să le mai crezi

 

Toamna e momentul ideal pentru o schimbare – și poate și spațiul tău are nevoie de asta. Te gândești să îți schimbi mobilierul, așa că vei opta pentru un set asortat – așa se procedează, nu? Ei bine, acesta este doar unul dintre miturile din design interior pe care le auzim de ani de zile – ne bucurăm că trăim în era informației.

 

Cu un singur click, ai milioane de articole, podcasturi, și dicționare la dispoziție. Însă prea multă informație ne poate induce și în eroare: exact asta fac și miturile; industria designului interior nu a scăpat de ele. Când vine vorba despre amenajari interioare case, birouri, cafenele sau magazine, cădem adesea în plasa unor informații nefondate, sfârșind cu o amenajare care nu ne e pe plac.

 

Pentru că simțim că ceva nu e în regulă – și e suficient să simțim. Iată care sunt cele mai întâlnite (și grave, am spune noi) mituri în design interior pe care, acum, că le cunoști, nu mai ești nevoit să le crezi.

 

Mitul #1 – Dacă încăperea e mică, pot alege doar culori deschise

 

Mituri în design interior 1

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/b87_egH5mos

Nu știm cine a venit inițial cu ideea care spune că atunci când ai un spațiu de mici dimensiuni la dispoziție, poți vopsi totul doar în culori neutre, deschise. Eventual integral alb. Acesta este un mit – într-adevăr, culorile deschise pot adăuga spațialitate unei încăperi, însă nu este un adevăr general valabil.

 

Din contra, un accent închis de culoare (chiar un perete într-o nuanță mai închisă, sau un element masiv, precum canapeaua) oferă iluzia de profunzime, creând ideea de „perete împins înapoi”, făcând camera să pară mai mare decât este.

 

Mitul #2 – Cine are nevoie de un designer de interior?

 

Un alt mit din acest domeniu este legat de colaborarea cu un studio de design – „doar pot să fac și singur”. Ceea ce, nu contrazicem, e adevărat, poți. Dar nu poți la fel de bine, ieftin și calitativ. Da, ai înțeles bine – sfârșești prin a cheltui mai puțin atunci când colaborezi cu un designer de interior.

 

Când vine vorba de preturi design interior, un specialist își alege furnizorii în funcție de bugetul pe care îl ai, obținând alte prețuri față de tine. Mai mult de atât, când lucrezi cu un designer de interior, nu ai grija că vei da greș și va trebui să modifici de zeci de ori.

 

Mitul #3 – Într-o cameră trebuie să avem doar mobilier la set

 

Deși mobilierul „la set”, asortat, este o soluție mai accesibilă, în realitate, această amenajare va face întreaga încăpere să arate ca un showroom de mobilier, ușor „tacky” și nu neapărat rafinat.

 

De aceea seturile de mobilier nu sunt soluția optimă într-o amenajare elegantă – piesele tale nu trebuie să fie asortate, pentru că amenajare pare extrem de forțată când facem asta. Pentru un aspect firesc, elegant, care „curge” frumos în întreaga încăpere, este ideal să avem piese de mobilier diferite, care să se complementeze și să se evidențieze una pe cealaltă.

 

Mitul #4 – Tavanul trebuie să fie alb

 

Acest mit a fost demontat destul de recent – în ultimii ani a apărut un trend prin care tavanul este tratat ca un „al cincilea perete” și poate fi văruit în orice nuanță ne dorim. Aspectul final este unul elegant și chic, în care efortul se vede – tavanul nu (mai) trebuie să fie alb, ci ne putem permite să fim creativi și să ne jucăm nu doar prin culoare, ci și cu ajutorul pattern-urilor.

 

Mitul #5 – Nu poți combina imprimeuri și metale

 

De câte ori nu ai auzit pe cineva spunând „dacă am dungi în cameră, nu pot avea și buline”? Nouă ne e destul de cunoscută replica asta, indiferent de imprimeul despre care vorbim. În realitate, combinarea imprimeurilor este nu doar permisă, ci și încurajată pentru un aspect extravagant, îndrăzneț și atipic. Același lucru este valabil și în cazul metalelor – poți combina accentele aurii cu cele argintii fără nicio problemă.

 

Când îți (re)amenajezi spațiul, ține cont de miturile despre care ți-am povestit mai sus, dar fii și deschis să descoperi altele noi; din nefericire, Internetul este plin de informații false, așa că alege să folosești din plin filtrul personal atunci când dai crezare (sau nu) unor mituri precum cele de mai sus.

 

Articol sponsorizat