Afacerea ta nu se mai poate baza doar pe Social Media.
De ce ai nevoie de un website
Rețelele sociale au devenit o parte integrantă a vieții noastre, oferind oportunități nebănuite pentru conectarea cu alți oameni și promovarea afacerilor. Cu toate acestea, există unele limitări ale acestora care trebuie luate în considerare înainte de a lua decizia dacă afacerea ta să se bazeze exclusiv pe aceste platforme pentru promovare sau nu.
Digitalizarea este un subiect de actualitate adus în discuție tot mai des odată cu apariția pandemiei și necesitatea de a fi prezent acolo unde publicul tău țintă își desfășoară activitatea zilnică. Astfel, devenită esențială în lumea afacerilor moderne, digitalizarea permite accesul rapid și ușor la informații și oportunități globale.
Unul dintre pașii importanți în această direcție este reprezentat de crearea unui site web deoarece, cu ajutorul acestuia, oferi o platformă online prin care oamenii pot accesa informațiile despre afacerea ta – despre serviciile și produsele tale. Site-ul web poate fi utilizat pentru a promova afacerea și a ajunge la o audiență mai largă, lucru realizat într-o măsură mai eficientă decât platformele de social media.
Limitările social media
Rețelele sociale au devenit o parte integrantă a vieții noastre, oferind oportunități nebănuite pentru conectarea cu alți oameni și promovarea afacerilor. Cu toate acestea, există unele limitări ale acestora care trebuie luate în considerare înainte de a lua decizia dacă afacerea ta să se bazeze exclusiv pe aceste platforme pentru promovare sau nu.
Prima limitare a rețelelor sociale este că algoritmii acestora sunt în continuă schimbare, ceea ce înseamnă că strategiile de marketing trebuie actualizate constant. Este bine cunoscut faptul că pe rețelele de socializa circulă foarte mult conținut irelevant atunci când privim din punctul de vedere al unui business, dar ceea ce este absolut normal pentru că, la finalul zilei, despre asta este social media – despre comunicarea facilă între persoane. Pentru o afacere însă acest lucru nu este de ajutor deoarece mesajele de promovare se pierd prin multitudinea de conținut existent.
O altă limitare ale rețelelor sociale este că acestea se află sub controlul proprietarilor lor (Meta), ceea ce înseamnă că aceștia pot decide să blocheze accesul la anumite funcții sau să restricționeze vizibilitatea unor postări. Dacă nu sunt respectate anumite reguli precum cele de natură GDPR, poți risca ștergea postărilor sau chiar blocarea paginilor.
Tot pe social media, oricât de multe eforturi ai depune pentru crearea de conținut organic care să-ți crească vizbilitatea, sunt șanse foarte mari ca acesta să fie în zadar iar postarea să nu aibă succes. Reclamele sunt o opțiune dar asta doar în cazul în care dispui de un buget destul de generos.
O abordare integrată care include și alte canale de marketing este mai potrivită pentru afaceri. Riscul unui business de a fi dependent de social media și de a nu-și putea menține succesul pe termen lung este ridicat.
Beneficiile unui site web
Un site web poate aduce numeroase beneficii afacerii tale. În primul rând, prin intermediul acestuia, te poți bucura de o vizibilitate a companiei în online mult mai mare. Fiind disponibil 24/7 pentru clienți, website-ul unei afaceri ajută la creșterea numărului de potențiali clienți și, implicit, la creșterea vânzărilor. În al doilea rând, un site web poate crește credibilitatea afacerii, oferind un canal prin care să prezinți informații despre companie și activitatea acesteia.
Un site web poate oferi noi oportunități de afaceri prin intermediul cărora îți poți extinde rețeaua de clienți și să îți dezvoltați afacerea. Acest lucru este posibil prin intermediul parteneriatelor cu alte companii sau prin intermediul colaborărilor cu alte site-uri relevante din industria în care activezi.
Ceea ce este și mai important decât aspectele menționate mai sus este că, pe site, afacerea poate interacționa cu clienții, poate primi feedback-ul lor și astfel își poate îmbunătăți ofertele – toate acestea în timp real de reacție și cu soluții clare despre ceea ce nu funcționeaz și motivele din spate.
Personalizarea
Personalizarea unui site web pentru a se potrivi cu afacerea și nevoile clienților este recomandată și nu foarte dificil de realizat. Această acțiune poate fi realizată prin selectarea designului, culorilor, fonturilor și structurii care să se potrivească cu brandul și obiectivele de marketing ale afacerii tale.
Adăugarea de funcții personalizate, cum ar fi formulare de contact, chatbot-uri, opțiuni de căutare și opțiuni de plată, pot crește interacțiunea cu clienții și poate îmbunătăți experiența utilizatorului.
Optimizarea SEO
Optimizarea motoarelor de căutare (SEO) este importantă deoarece ajută la creșterea vizibilității și aduce trafic pe site-ul web în mod organic, prin clasarea sa în primele rezultate ale căutărilor, aspect pe care nu-l poți face pe social media.
Acest lucru poate aduce beneficii semnificative pentru afacerea ta precum:
-
creșterea vânzărilor;
-
generarea de lead-uri;
-
atragerea de trafic calificat către site-ul web;
-
îmbunătățirea ratei de conversie a vizitatorilor în clienți sau abonați.
De asemenea, SEO-ul ajută la îmbunătățirea experienței utilizatorilor, prin furnizarea de conținut relevant și de calitate, structurarea informațiilor și asigurarea unei navigări ușoare pe site. Utilizarea de backlink-uri și asocierea site-ului web cu autoritatea și credibilitatea din industrie prin intermediul interacțiunii cu parteneri din același domeniu oferă încredere în informațiile pe care le oferi prin intermediu site-ului și te aduce mai aproape de publicul tău țintă.
Credibilitatea
Un site web poate oferi o imagine mai credibilă și mai profesionistă a afacerii tale, crescând încrederea clienților prin utilizarea unui design atractiv și coerent, precum și prin furnizarea de conținut relevant, de calitate.
Asigurarea securității site-ului web, cum ar fi utilizarea de certificate SSL și implementarea de politici de confidențialitate, poate consolida încrederea clienților și poate proteja datele personale ale utilizatorilor. Furnizarea de informații detaliate despre produse sau servicii, opțiunile de contact și de asistență pentru clienți, precum și recenziile și testimonialele acestora pot îmbunătăți, de asemenea, imaginea de încredere și profesionalism a afacerii.
Contact și suport pentru clienți
Website-ul poate fi utilizat pentru a oferi informații de contact și suport pentru clienți prin includerea de pagini dedicate cu informații de contact, precum:
-
adresa de e-mail;
-
numărul de telefon;
-
adresa fizică a afacerii.
De asemenea, utilizarea unui formular de contact pe site-ul web poate facilita interacțiunea cu clienții și ajută la gestionarea solicitărilor pe care aceștia le au într-un mod mai eficient.
Alte opțiuni prin care să oferi clienților acces mai facil către afacerea ta sunt:
-
integrarea unui chat live pe site-ul web sau a unui sistem de suport online;
-
publicarea de întrebări frecvente (FAQ-uri).
Concluzionăm prin a vă reaminti că un site web aduce numeroase beneficii afacerii tale, printre care creșterea vizibilității online, acces facil la informații cu privire la produsuele/serviciile oferite și accesibilitatea 24/7, fără limitări geografice sau de timp, pentru clienți sau potențiali clienți, iar cel mai bine este să apelați la o agenție de webdesing și marketing pentru realizarea acestuia.
Articol extern