Colectarea selectivă a deșeurilor în mediul casnic

Și tu obișnuiești să colectezi gunoiul selectiv sau apelezi deseori la centrele și platformele de reciclare? Nu putem decât să te felicităm pentru inițiativa ta și să-ți urăm mult succes pe viitor. Dacă nu ai început să faci acest lucru, niciodată nu e prea târziu. În plus, alegând să gestionezi orice tip de gunoi selectiv, vei putea contribui la o bună colectare a acestora, precum și să facilitezi procesul de reciclare.

De ce este important să colectăm gunoiul selectiv?

Colectarea selectivă a gunoiului face posibila reciclarea ulterioara a acestuia. Astfel, putem:

  • reduce masele de deșeuri ce sunt, în prezent, depozitate în locuri necorespunzătoare,
  • diminua cantitățile de deșeuri care apar zilnic,
  • încuraja industria să se axeze toto mai mult pe reciclare.

Și, nu în cele din urmă, colectarea selectivă a gunoiului permite o bună desfășurare a acestui proces care ne ajuta să ne bucurăm de un mediu mai sănătos, bogat în resurse naturale și un aspect estetic care privilegiază frumusețea peisajelor naturale din fiecare colț al lumii.

Colectarea selectivă a deșeurilor în mediul casnic 3

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1604187351574-c75ca79f5807?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=2070&q=80

5 sfaturi privind colectarea selectivă a deșeurilor

Dacă nu știi cum să realizezi colectarea selectivă a deșeurilor în mod corespunzător, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi utile.

Colectează deșeurile pe categorii de uz

Primul pas, și cel mai important dintre toate, e să colectezi deșeurile pe categorii de folosință. De exemplu, adună reziduurile alimentare precum cojile de la legume și fructe, într-o singură pungă, fără a le combina cu alte deșeuri precum hârtie, pet-uri de plastic, aluminiu. Poți folosi aceste deșeuri din sfera organică pe post de compost pentru fructele tale, la fel cum, din alte deșeuri, precum sticlele de plastic și conservele de aluminiu, le poți transforma în ghivece de flori sau diferite alte proiecte. În cazul în care nu ai timp de astfel de proiecte, asigură-te că recipientele din sticlă, aluminiu, cauciucurile etc. sunt curățate și depozitate împreună.

Igienizează obiectele ce pot fi reciclate

Știai că folia de aluminiu care a luat deja contact cu o serie de alimente, nu poate fi reciclată? În schimb, poți recicla cu succes conservele, piesele electrice, electronicele etc. Dacă vorbim de acele lucruri pe care le folosești des în bucătărie și pe care dorești să le înlocuiești cu altele noi, asigură-te că le golești și le igienizezi cu apă curată (fără detergenți și solvenți chimici), înainte de a le trimite la reciclat.

Urmărește zonele dedicate colectării deșeurilor sau reciclează prin EcoTree

În supermarketuri vei găsi numeroase centre de colectare selectivă a deșeurilor. Ba mai mult, pentru a sprijini această inițiativă, unele magazine îți oferă în schimb vouchere de cumpărături sau produse. Poți, la fel de simplu, să apelezi și la centrele dedicate de colectare și reciclare a deșeurilor, precum și la EcoTree. Dacă dorești să beneficiezi pe deplin de avantajele tehnologiei și să fii responsabil în același timp, platforma EcoTree susține această inițiativă benefică și simplifică întregul proces.

Poți găsi mult mai ușor un centru de colectare a deșeurilor prin EcoTree, dar, în același timp, te poți bucura și de un mediu mai curat mulțumită inițiativei tale.

Articol sponsorizat