Ritmul circadian și importanța lui

 

Ritmul circadian te ajută să îți controlezi programul zilnic de somn și veghe. Acest ritm este legat de ceasul biologic al corpului de 24 de ore. Ritmul tău circadian este influențat de lucruri exterioare precum lumina și întunericul, precum și de alți factori. Creierul tău primește semnale bazate pe mediul înconjurător și activează anumiți hormoni, îți modifică temperatura corpului și îți reglează metabolismul pentru a te menține atent sau pentru a te trimite la somn.

Unii oameni pot prezenta perturbări ale ritmului lor circadian din cauza factorilor externi sau a tulburărilor de somn. Un stil de viață echilibrat, cu mese regulate și activitate fizică suficientă te poate ajuta să te adaptezi mai bine la acest ritm natural al corpului. Dacă vremurile pe care le trăim te-au pus în dificultate și nu mai reușești să-ți găsești echilibrul interior, cei de la Wellnessist te pot ajuta.

Cum funcționează ritmul circadian?

Ritmul circadian este unul dintre cele patru ritmuri biologice din corpul tău și este influențat de mai mulți factori:Ritmul circadian și importanța lui 3

Celulele din corpul tău

În primul rând, celulele din creier răspund la lumină și întuneric. Ochii tăi surprind astfel de schimbări în mediul înconjurător și apoi trimit semnale către diferite celule despre momentul în care este bine să te duci la somn sau să te trezești.

Acele celule trimit apoi mai multe semnale către alte părți ale creierului care activează funcții care te fac să fii mai obosit sau mai alert.

Hormonii joacă un rol important

Hormonii precum melatonina și cortizolul cresc și scad în funcție de momentul zilei și de ritmul tău circadian. Melatonina este un hormon care te face să îți fie somn, iar corpul tău eliberează o cantitate importantă  din acest hormon noaptea și îl suprimă în timpul zilei. Cortizolul în schimb te face mai alert, iar corpul tău îl produce mai mult dimineața.

Alți factori

Temperatura corpului și metabolismul fac, de asemenea, parte din ritmul tău circadian. Temperatura scade când dormi și crește în timpul orelor de veghe. În plus, metabolismul  funcționează diferit și el în funcție de momentul zilei.

Orele de lucru,activitatea fizică și obiceiurile alimentare pot interfera și ele cu ritmul circadian.

Ritmul circadian la adulți

Adulții ar trebui să aibă un ritm circadian destul de echilibrat dacă practică obiceiuri sănătoase. Orele lor de somn  și de veghe ar trebui să rămână stabile dacă respectă un program regulat și dorm între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Este posibil ca adulții să aibă un somn mai calitativ înainte de miezul nopții, deoarece se eliberează melatonina  în aceea perioadă, în cantitate mare.

Odată cu vârsta, adulții își pot observa modificările ritmului circadian și încep să se culce mai devreme decât obișnuiau și să fie mai matinali.

Desincronizarea

Uneori nu este posibil să îți urmezi ritmul circadian, iar stilul tău de viață are nevoie de ajustări. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze precum:

  • Turele de lucru peste noapte sau în afara orelor de program, care se opun luminozității naturale și orelor întunecate ale zilei.
  • Munca în schimburi cu ore neregulate.
  • Călătorii care se întind pe unul sau mai multe fusuri orare diferite.
  • Un stil de viață care încurajează  culcarea târziu în noapte sau trezirea timpurie.
  • Unele medicamente
  • Stres.

Mesaj de luat acasă!

Ritmul circadian  este foarte important pentru o viață sănătoasă. Cu un program regulat și fără prea multe excese vei reuși să te adaptezi acestuia, iar activitățile tale de zi cu zi vor intra în armonie cu nevoile corpului tău.

„Să fim cu adevărat ceea ce suntem este singura modalitate de a ne simți bine în pielea noastră.” – Lise Bourbeau

Articol extern