Care sunt elementele care nu trebuie să lipsească
din recepția unei clinici dentare?

 

Felul în care interiorul ne afectează modul în care simțim este intuit de mulți dintre noi, deși ne-ar fi probabil destul de dificil de articulat ce anume ne face să ne simțim într-un anume fel. Din acest motiv, din ce în ce mai multe clinici stomatologice apelează la servicii design interior, la profesioniști veritabili: tocmai pentru a aduce un suflu proaspăt și bogat în clinică. Pentru medici este important sa știe că pacienții lor se simt în siguranță și sunt primiți într-un mediu ospitalier și cald, care să îi calmeze și să îi ajute să înțeleagă importanța sănătății orale.

“Unele dintre primele puncte de contact fizic cu clinică stomatologică o reprezintă recepția și sala de așteptare, acestea fiind spațiile în care putem să ne lăsămCare sunt elementele care nu trebuie să lipsească din recepția unei clinici dentare? 3 creativitatea liberă. Folosirea culorilor vibrante, care să dea viață spațiului, alegerea pieselor de mobilier potrivite și organizarea eficientă sunt câteva dintre criteriile de care trebuie să ținem cont în amenajarea recepției unei clinici stomatologice.”, ne povestește Raluca Pavel, arhitect și co-fondator al studioului de design interior Four Design.

 

Prima impresie contează

Știți zicala conform căreia prima impresie contează? Așa se întâmplă și în cazul clinicilor stomatologice. Recepția este centrul de control al clinicii, liniștește și impresionează, fiind adeseori similară unei cărți de vizită.

 

Ce vezi, ce auzi, ce miros simți – primul contact, cu alte cuvinte, este decisiv. Ce vede pacientul – un spațiu cald, primitor, modern și familiar sau un spațiu închis și conservator, care îi trezește neliniște?

 

Cum reușesc arhitecții să obțină acest efect? În primul rând, profită la maximum de conceptul de organizare a spațiului, astfel încât să pară aerisit, peste care suprapun creativitatea tipică.

 

“E important să construiești un spațiu viu, cald, primitor, cu poveste, în care accentele de culoare și materialele au ascunse în undele lor mesaje liniștitoare și haina de familiaritate spațiului. Astfel, pacientul simte intuitiv că este în siguranță și că teamă nu își are locul.” – continuă Raluca.

 

Sala de așteptare

Au trecut vremurile când sala de așteptare era un hol ușor teneros, unde puteai să auzi freza și evetualele țipete de teamă.

Astăzi, sala de așteptare e un prilej de a-i spune pacientului mai multe despre tine, despre clinică, despre serviciile pe care le oferi; un prilej de a descoperi o carte interesantă sau de a se bucura de câteva clipe de liniște, admirând un acvariu cu peștișori aurii.  – completează Raluca.

Amenajarea sălii de așteptare se face în extensia recepției, respectând aceleași stil și identitatea vizuală. Compartimentarea este importantă pentru că recepția îi găzduiește pe pacienți poate chiar și până la o jumătate de ora, așa că ei trebuie să se simtă confortabil.

Aspectele de care să ții cont în amenajarea sălii de așteptare:

  • Elementul de familiaritate nu trebuie să lipsească. O oglindă aduce un sentiment de pace și de liniște pentru că accentuează senzația de spațiu mai mare (plus că se poate admira la final de tratament, nu?), cuierul amintește de holul de acasă, măsuța cu materiale de citit schimbă focusul de la tratament la a afla ceva interesant.
  • Cărți de colorat, cuburi, jocuri – pacienții juniori merită colțul lor pentru a le fi mult mai ușor să se împrietenească atât cu spațiul, cât și cu ideea de a merge recurent la dentist.
  • Iluminarea este un atribut vital în amenajare cabinet stomatologic, la fel de important că gama cromatică. În ce privește sala de așteptare, iluminatul trebuie suficient de puternic încât să alunge sentimentul de claustrofobie și spațiu sufocant, dar nu atât de puternic încât să obosească sau să supere ochiul.
  • În alegerea mobilierului, trebuie să avem în vedere suficient de spațios pentru a evita depozitarea la vedere a diferitelor elemente inestetice, iar canapele sau fotoliile suficient de confortabile pentru a face timpul de așteptare plăcut.
  • Să nu lipsească decorațiunile si accesoriile care dau viață spațiului si crează o interacțiune mai personalaă între pacient și acesta. De semenea, atunci când ne referim la un ceas, vizualuri cu serviciile oferite de clinică, suport pentru reviste, etc, toate aceste elemente au și un rol major din punct de vedere funcțional si nu doar estetic.

 

Articol sponsorizat