30 de principii pentru un design mai bun al paginii de acces

In articolul urmator gasesti 30 de principii pentru un design web cat mai eficient:

1. Cunoaşte-ţi vizitatorii: Înţelegerea vizitatorilor: motivaţiile, dorinţele, temerile şi preocupările acestora este esenţială pentru a realiza o pagină care să-i poată facă să convertească.

2. Află locul de provenienţă al vizitatorilor: Crează un chestionar scurt, cu puţine întrebări, pentru a afla părerea lor despre site şi detaliile ce i-au determinat să ajungă pe pagina ta de acces.

3. Imaginile: Alege cu grijă grafice ce îmbunătăţesc designul paginii tale. Ar trebui să foloseşti culori înrudite pentru a nu crea confuzie în rândul vizitatorilor şi pentru a-i determina pe aceştia să părăsească pagina.

4. Sloganul: Sloganele sunt de cele mai mult ori o propoziţie întâlnită o singură dată în conţinutul site-ului. Însă companiile de succes reuşesc să includă sloganul atât în conţinut, cât şi în celelalte elemente, în designul paginii de acces.

5. Oferă vizitatorilor ceea ce căuta: Trebuie să te asiguri că oferi exact aceleaşi informaţii pe care clienţii le aşteaptă. De aceea este important ca vizitatorii să fie redirecţionaţi către paginile de acces dorite şi nu spre prima pagină.

6. Mesaje consistente: O pagină de acces trebuie să corespundă cu mesajul reclamei de pe care vizitatorul a dat click.

7. Îndepărtează orice fel de distragere: Nu-ţi aglomera paginile. Chiar şi o bară de navigare „întortocheată” poate reprezenta sfârşitul vizitei unei persoane.

8. Nu cere prea mult de la vizitatorii tăi: Scopul este să faci conversia cât mai uşoară pentru client. Cel mai bine ar fi să acorzi ocazia clienţilor să achiziţioneze produse ca şi simplii vizitatori pe site-ul tău, fără a se mai înregistra. Evită să ceri informaţii ce nu sunt esenţiale pentru procesarea comenzii. Cu cât petrec mai puţin timp achiziţionând ceva, cu atât au mai puţin timp pentru a se răzgândi.

9. Nu te lăsa dus de val: Rezistă tentaţiei de a folosi cât mai multe grafice, păstrează totul cât mai simplu. Vizitatorii trebuie să se concentreze asupra produselor şi nu a designului. Utilizarea tehnologiei în mod exagerat poate conduce la pierderea mesajului pe care vrei să îl transmiţi.

10. Câştigă-le încrederea: Întotdeauna este riscant să realizezi o tranzacţie online cu cineva pe care nu-l cunoşti. Oamenii se feresc să ofere informaţii personale şi sume de bani celor pe care nu-i cunosc. Cum le poţi câştiga încrederea fără să-i cunoşti? Prin intermediul credibilităţii.

30 de principii pentru un design mai bun al paginii de acces 111. Intimitatea: Trebuie să îi asiguri pe clienţi că intimitatea lor se află în siguranţă, plasând informaţii despre acest lucru şi link-uri în secţiunea „Securitate” a site-ului. Chiar şi un simplu slogan de tipul: „Intimitatea voastră e foarte importantă pentru noi” poate face minuni.

12. Mărturii: Niciodată nu subestima puterea unor mărturii puternice, credibile, însă trebuie să te asiguri că sunt concise şi direct la subiect. Când posibilii clienţi citesc mărturii de la foşti clienţi simt o uşurare în a începe să interacţioneze cu tine. Mărturiile video sunt cele mai bune atunci când vine vorba de convertirea vizitatorilor în clienţi.

13. Garanţia: Oferă clienţilor tăi garanţii pentru produsele cumpărate, consultaţii gratuite asupra unor tipuri de produse şi servicii. Acestea îi va încuraja pe clienţi să convertească şi să înţeleagă ceea ce oferi, fără a cheltui bani.

14. Mai multe elemente pentru a câştiga încrederea: Include în conţinutul site-ului tău certificate de funcţionare, certificate de securitate şi alte lucruri caracteristice unei companii de încredere.

15. Fereşte-te de „fold”: „Fold” este punctul în care trebuie să foloseşti mouse-ul foarte mult pentru a citi în continuare conţinutul unui articol sau pentru a săvârşi o anumită acţiune. Dacă se cere prea mult efort până a ajunge la pagina de cumpărare propriu – zisă, atunci clienţii pot renunţa foarte uşor.

16. Deasupra lui „fold”: Realizează designul paginilor folosind o rezoluţie de 950 x 700, aceasta fiind cea mai comună. Dacă este prea mare atunci vizitatorii vor trebui să utilizeze mouse-ul mai mult până la informaţia dorită, iar dacă este prea mică, atunci vor exista prea puţini vizitatori care pot vizualiza pagina ta (aproximativ 1 % din utilizatorii de PC). În ambele cazuri poate rezulta un abandon.

17. Sub „fold”: Există însă cazuri în care informaţiile trebuie cu necesitate plasate sub acel punct „fold”. Împingând vizitatorii să folosească mouse-ul sau să aştepte pentru schimbarea paginii.

18. Chemarea la acţiune: Paginile de acces pot lua multe forme, iar de cele mai multe ori companiile folosesc pagina „acasă” pentru a plasa însemnele „Cumpără acum”, „Trimite e-mail unui prieten” sau „Înregistrează-te aici”.

19. Unde să plasezi „chemările la acţiune”: Depinzând de lungimea paginii tale ar putea fi necesar le plasezi în mai mult de un loc. Aceasta înseamnă la un interval de 400 – 500 de linii verticale de rezoluţie.

20. Acordă atenţie elementelor ce captează atenţia vizitatorilor: Păstrează imaginile, textul, graficele în vizorul vizitatorilor. Foloseşte cuvinte îngroşate, colorate, mărite şi imagini pentru părţile importante ale site-ului tău. Vizitatorii tăi au tendinţa să citească o pagină din partea stângă – sus către dreapta – jos. Ai grijă că designul paginii tale să urmeze această traiectorie.

21. Limbajul: Ai grijă ca pagina ta de acces să fie uşor de citit. Încearcă să expui informaţiile sub forma unei scheme pentru a părea mai simple şi ai grijă să nu foloseşti elemente de jargon aparţinând afacerilor şi corporaţiilor pentru că cei mai mulţi dintre vizitatori nu le înţeleg.

22. Nu-ţi pierde vizitatorii: Pentru a converti, trebuie să le oferi vizitatorilor un mediu propice. Paginile de acces ar trebui să fie uşor de navigat, cu link-uri clare şi elemente aranjate într-o anumită ordine. Foloseşte cât mai multe link-uri pentru a-i redirecţiona pe vizitatorii „pierduţi”.

30 de principii pentru un design mai bun al paginii de acces 223. „Repară” erorile tehnice: Tehnologia are şi ea dezavantajele sale şi lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum plănuieşti. Încearcă să eviţi erorile de tip tehnic verificând cât mai des posibil link-urile şi butoanele. În acelaşi timp poţi evita problemele de compatibilitate asigurându-te că pagina ta de acces se deschide cu toate paginile de căutare (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape Navigator) şi cu toate sistemele operaţionale (Windows Vista, Windows XP, Mac OS etc).

24. Opţiunile conversiunii: Chiar dacă totul merge aşa cum ai plănuit, vizitatorii se pot răzgândi totuşi dacă, conversiunea nu merge aşa de uşor şi repede aşa cum şi-au imaginat. Pentru o conversie extrem de uşoară include cât mai multe opţiuni posibile: telefon, chat, fax, e-mail.

25. Titlul perfect: Titlul paginii de acces îl poate face pe vizitator să renunţe sau să fie doritor să citească în continuare. Acesta trebuie să fie extrem de intrigant pentru a capta atenţia vizitatorilor şi pentru a-i face pe aceştia interesaţi.

26. Foloseşte imaginea potrivită: O imagine reprezentativă şi bine plasată reprezintă un element cheie al design-ului paginii de acces. Atunci când vizualizează o pagină, vizitatorii au tendinţa să privească mai întâi imaginea şi apoi să citească textul. Cel mai important criteriu al alegerii unei imagini este relevantă acesteia.

27. Imaginile de suport: În completarea imaginii principale există şi alte elemente grafice ce ajută la transmiterea mesajului. De exemplu pentru informaţiile tehnice se pot folosi grafice şi tabele. Ai grijă însă ca aceste elemente secundare să nu atragă atenţia mai mult decât imaginea principală.

28. Concentrează-te asupra unui lucru: Nu face greşeala de a oferi mai multe produse pe aceeaşi pagina de acces.

29. Simplifică-ţi formularele: Atunci când vizitatorii doresc să achiziţioneze un produs sau să se înregistreze pentru un serviciu, informaţiile personale ale acestora sunt introduse într-un formular. Încearcă să realizezi acest formular cât mai simplu cu putinţă, cerând doar informaţiile esenţiale pentru realizarea tranzacţiei.

30. Învaţă când să foloseşti un text lung şi când să foloseşti unul scurt: Au existat foarte mult dezbateri privind lungimea textului între deţinătorii de afaceri pe internet. În cele din urmă s-a stabilit ca un text scurt este cel mai bine folosit atunci când vine vorba de diverse oferte, iar textul lung atunci când vine vorba de produse greu de utilizat.

31. Trebuie să ştii ce să testezi pe o pagină de acces: Există multe elemente ce pot fi testate pe această pagină. Însă aici este o listă cu acelea ce au cel mai mare impact asupra ratei de conversie:

  • Locaţia iconiţelor de securitate
  • Poziţia imagini principale în cadrul paginii
  • Lista avantajelor unui produs
  • Titlurile
  • Preţurile
  • Dimensiunea paginii
  • Design-ul paginii

Există foarte multe variaţii de testare pentru elementele de mai sus. Tot ceea ce îţi rămâne de făcut este să testezi şi să speri că vor avea un efect benefic asupra vizitatorilor.

Atunci când încerci să vinzi produse pe internet cel mai bine este ca şi tu să foloseşti acel produs pentru a da informaţii clare şi specifice pentru acel tip de produs, fără a te baza pe diverse prospecte şi cărţi tehnice.

Scopul cel mai important al unei paginii de acces este acela de a transforma vizitatorul fie în cumpărător, fie în abonat.

Traficul de pe site trebuie concentrat în totalitate către pagina de acces. De acolo există numeroase opţiuni depinzând de tipul de afacere on-line pe care îl deţii. Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi această pagini ar trebui să conţină o ofertă, care li se va dezvălui de îndată ce se vor înregistra sau abona la site-ul tău. Având abonaţi la website poţi trimite e-mail-uri acestora cu produse nou apărute, diverse discounturi, reclame, poţi chiar insera link-uri directe către pagina ta.

Înainte de a începe să concepi pagina ta de acces trebuie să iei în considerare următoarele două lucruri:

a) trebuie să ai o ofertă consistentă

b) trebuie să facilitezi crearea paginii tale

Înainte de orice trebuie să te asiguri că dispui de un răspunzător la e-mail-uri automat. Acesta este cheia contactului tău permanent cu clienţii. Alt lucru pe care trebuie să îl deţii cu necesitate este un mod de plată cum ar fi: Paypal, Google Check Out sau MoneyBookers. Aceste servicii vor permite o tranzacţie rapidă.

Alt element esenţial îl reprezintă grafica. Dacă eşti de părere că nu ai aptitudinile tehnice necesare pentru a crea singur poţi oricând angaja un profesionist.

Există mai multe tipuri de generare a traficului pe care le poţi lua în considerare: folosind motoarele de căutare sau programe pay – per – click, precum Adwords.

Cunoscând toate aceste informaţii, nu mai există nici un impediment pentru a realiza o pagină de acces cu un design inedit, ce va generă un număr imens de trafic.