Planul financiar

Această secţiune ar trebui să fie “cireaşa de pe tort”.
Aţi elaborat un concept de afacere valid, aţi demonstrat nevoia reală de pe piaţă, aţi arătat ce veţi întreprinde pentru a vă îndeplini executa planul, aţi demonstrat că echipa dvs. este pregătită să accepte provocarea iar acum veţi arăta câţi bani va face toată lumea din această afacere.

Dacă aveţi un concept slab, dacă nu există o piaţă pentru produsul sau serviciile dvs., dacă echipa dvs. de management  este incompetentă, atunci planurile finaciare sunt sortite din start eşecului. De asemenea, dacă nu aţi convins potenţialii investitori sau ofiţerii de credit de eficienta produsului propus, aceştia nu vor putea fi convinşi de datele financiare.

Este important ca aspectele şi argumentele financiare să fie bine construite.
Dacă nu veţi putea arăta că ideea dvs. poate aduce mulţi bani, investitorii potenţiali  îşi vor pierde rapid intersul.
Ce urmează sa faceti acum?

Mai intai, trebuie să stabiliţi de câţi bani aveţi nevoie ca să porniţi afacerea.

Vestea bună este că pentru a începe şi a dezvolta o afacere pe Internet este nevoie de mult mai puţine fonduri decât în comerţul tradiţional. Cei mai mulţi comercianţi online nu au nevoie de alte finanţări, în afară de fondurile proprii.

Vestea proastă este că ei vor avea mari probleme dacă îşi cheltuiesc fondurile de care dispun fără a avea un plan financiar. Pe parcurs, se vor  lovi de costuri şi cheltuieli neprevăzute şi îşi vor termina rapid resursele financiare de care dispun.

Astfel, foarte mulţi întreprinzători intră în capcana “viitorului luminos”, anticipând cu optimism că vor vinde foarte mult în primele luni şi îşi vor amortiza rapid investiţia. Apoi dau vina pe Internet, în loc să acuze organizarea slabă a afacerii.

Deşi nu aveţi nevoie de mulţi bani pentru a începe o afacere online, trebuie să…

Plănuiţi inteligent cum veţi cheltui fondurile.

Produsul sau serviciul vostru poate fi de un real succes pe piaţă dar, dacă nu cunoaşteţi toate aspectele afacerii, nu veţi putea să obţineţi rezultatele dorite. Bugetul este cel care vă arată cum se derulează afacerea şi vă ajută să obţineţi un profit rezonabil. Tot el vă permite să stabiliţi un obiectiv şi să determinaţi ce trebuie făcut pentru a-l atinge.  Îl puteţi stabili răspunzând la următoarele întrebări:

  • Ce vânzări trebuie făcute pentru a avea profitul dorit?
  • Câte cheluieli sunt necesare pentru a întreţine aceste vânzări?
  • Ce cheltuieli suplimentare pot apare?

Comparaţi periodic bugetul prognozat cu cifrele reale. Puteţi face acest lucru ţinand o evidenţă clară a ceea ce faceţi.Acolo unde apar discrepanţe, le puteţi corecta înainte de a fi prea târziu. Dacă intenţionaţi să ţineţi singuri evidenţa contabilă, ar fi indicat să vă formaţi nişte deprinderi încă de la început. Un contabil ar putea să vă sfătuiască cum să ţineţi evidenţa primară.

Dar, înainte de a vorbi cu acesta, trebuie să învăţaţi singuri cât mai multe lucruri despre folosirea eficientă a resurselor financiare.
Asadar, pentru a avea un plan financiar bine întocmit trebuie să luaţi în calcul:

  1. Fondurile de pornire a afacerii – necesarul de bani pentru începerea acesteia
  2. Fondurile de întreţinere a afacerii – fondurile pentru menţinerea ei
  3. Istoric şi analiză financiară
  4. Fluxul de numerar

Cititi si urmatoarele pagini:

Cum sa solicitati fonduri

Cum/de unde sa obtineti fondurile necesare inceperii unei afaceri

Creati o lista cu potentialii investitori ai afacerii

Pregatiti intalnirea cu investitorii (cum trebuie sa va prezentati la intalnire)

Specificati clar oferta dvs si care este nevoia de capital (ce riscuri si oportunitati sunt)

Cum sa raspundeti la intrebarile pe care vi le pun investitorii

Cateva intrebari utile pe care sa vi le puneti inainte de a incepe o afacere