Cum să scriem o metadescriere care sa genereze clickuri din partea cititorilor

Dacă dorești să îți sporești în mod organic optimizarea  SEO, metadescrierile sunt esențiale. Asta, în cazul în care sunt și scrise corespunzător! O meta descriere excelentă ar trebui să îi oblige pe utilizatori să facă clic pe pagina ta în rezultatele căutării pentru a afla mai multe. De asemenea, ar trebui să conțină cuvinte cheie pentru a stimula SEO-ul.

În continuare, voi explica cele mai bune practici pentru crearea meta descrierilor pentru a te ajuta să domini rezultatele căutării pe Google.

Ce reprezintă o meta descriere?

Meta descrierile sunt fragmente de 160 de caractere utilizate pentru a reda pe scurt conținutul unei pagini web. Motoarele de căutare afișează aceste fragmente în rezultatele căutării pentru a informa vizitatorii despre conținutul unei pagini înainte de a da clic pe ea.

Meta descrierile îi ajută pe utilizatori să decidă dacă doresc să îți viziteze site-ul web și sunt, de asemenea, un factor important în locul pe care se clasează site-ul în rezultatele căutării.

Mai jos, poți vedea un exemplu de meta descriere de pe site-ul afaceri.net.

meta descriere

Meta descrierea paginii este:

“Afla totul despre afaceri pe internet: gasesti o idee, faci un plan de afaceri, dezvolti un produs, realizezi un site web, atragi clientii, automatizare.”

 

De ce sunt meta descrierile importante?

Meta descrierile sunt importante deoarece meta etichetele (inclusiv meta descrierile) sunt utilizate de algoritmul Google, care ajută la determinarea paginilor care ar trebui să se claseze bine pentru anumite cuvinte cheie.

Dacă utilizezi corect meta descrierile, ai ocazia să adaugi o meta etichetă care nu se află în conținutul tău. Aceasta ar putea fi diferența dintre clasarea pe pagina patru pentru „cei mai buni pantofi” sau pe pagina întâi.

Meta descrierile ajută la:

  • creșterea ratei de clic, ceea ce duce la sporirea conversiilor și a vânzărilor.

 

  • îmbunătățirea indexării, astfel încât să fii poziționat mai sus pe paginile cu rezultate ale motorului de căutare (SERP).

 

  • îmbunătățirea experienței pentru vizitatori, care pot găsi conținutul dorit fără a scana titlurile paginilor sau meta etichetele.

Paginile cu meta descrieri obțin în medie cu 5,8% mai multe clicuri decât paginile care nu folosesc meta descrieri. Chiar și marele Google recomandă să scrii meta descrieri pentru site-ul tău. În ceea ce privește experiența utilizatorului, meta descrierile arată căutătorilor despre ce anume este vorba pe site-ul tău web și la ce informații se pot aștepta să găsească dacă dau clic. Meta descrierile pot apărea, de asemenea, pe site-urile de socializare atunci când este partajat un link.

Dacă o meta descriere nu este prezentă sau dacă ai scris-o fără să ții cont de cele mai bune practici, un motor de căutare te poate ajuta să creezi una. Problema este că s-ar putea să nu fie la fel de precisă sau convingătoare ca cea pe care o scrii singur. De aceea este important să îți scrii propriile meta descrieri.

5 Sfaturi pentru a scrie o meta descriere convingătoare

Meta descrierile sunt o modalitate excelentă de a atrage utilizatorii și de a îți îmbunătăți traficul în mod organic. Cum scrii meta descrieri care generează clicuri și îți îmbunătățesc clasarea pe Google? Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să creezi meta descrieri convingătoare.

  1. Include un buton de chemare la acțiune (CTA) în meta descriere

Folosirea de îndemnuri la acțiune (CTA) în meta descrieri este o modalitate excelentă de a-i convinge pe oameni să facă clic pe site-ul tău. Poți folosi expresii precum „Aflați mai multe” sau „Faceți clic aici” sau „Cumpărați acum”.

CTA-urile îi ajută pe cititori să înțeleagă ce oferă pagina și la ce se pot aștepta dacă dau clic. De asemenea, pot oferi utilizatorilor un stimulent pentru a face clic pe site și pentru a interacționa cu acesta. Ele pot fi folosite pentru a vinde un produs, pentru înregistrare prin email sau pentru a direcționa cititorii către paginile de socializare.

  1. Concentrează-te pe valoarea meta descrierii

Adăugarea de cuvinte care descriu valoarea pe care o oferiți este o modalitate excelentă de a atrage oamenii să dea clic. Când cineva citește o meta descriere, ar trebui să poată înțelege ce se oferă și dacă merită timpul lor.

Include cuvinte precum „învățați”, „vedeți” sau „urmăriți” atunci când este cazul pentru a interacționa cu conținutul site-ului. Alte cuvinte, cum ar fi „cel mai bun”, „afacere”, „nou” sau „popular”, pot face, de asemenea, meta descrierile mai convingătoare.

  1. Testează meta descrierile 

Meta descrierile îți permit să experimentezi cu diferite cuvinte cheie, fraze sau CTA-uri. Acest lucru te va ajuta să înțelegi ce determină mai multă implicare din partea căutătorilor fără a schimba ceva  permanent sau drastic în designul site-ului.

Poți testa cu metoda A / B meta descrierile făcând două descrieri pentru fiecare pagină. O meta descriere ar putea utiliza o variantă a unui cuvânt cheie, a unei expresii sau a unui CTA, iar a doua ar putea fi descrierea ta curentă sau una care se concentreză pe o altă ofertă sau termen.

Rulează fiecare meta descriere timp de câteva săptămâni, apoi verifică Google Analytics pentru a vedea ce versiune obține mai multe clicuri. Apoi, utilizează aceste informații atunci când creezi meta descrieri. Dacă numărul clic-urilor este similar, ia în considerare alte valori, cum ar fi rata de respingere, timpul pe pagină sau conversiile. Traficul nu este singurul lucru care poate avea impact asupra meta-descrierilor!

  1. Experimentează cu numărul caracterelor

Meta descrierile sunt limitate la 150 de caractere. Dacă depășești această lungime, meta descrierea ta va fi trunchiată în rezultatele căutării, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu vor vedea întregul conținut.

Chiar dacă nu poți depăși limita, poți totuși experimenta cu descrierea pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru fiecare pagină. De exemplu, ghidurile detaliate ar putea obține mai multe clicuri cu rezultatele trunchiate, deoarece utilizatorii vor fi dornici să afle mai multe.

Este posibil să ajungi la concluzia că descrierile meta mai scurte funcționează cel mai bine în cazul paginii tale de pornire, în timp ce blogurile funcționează mai bine cu un număr mai mare de cuvinte. Sau, poate descoperi că meta descrierile cu un număr mai mare de cuvinte funcționează mai bine pentru pagina produselor recomandate.

Încearcă să nu depășești lungimea recomandată a caracterelor, deoarece aceasta îți poate afecta negativ clasarea pe motorul de căutare.

  1. Nu copia meta descrierile

Meta descrierile sunt esențiale pentru clasarea pe primele pagini, deci asigură-te că scrii descrieri unice pentru fiecare pagină. Meta descrierile unice cresc probabilitatea ca motoarele de căutare și alte browsere să înțeleagă ce conținut este disponibil pe o pagină și cum se compară cu alte pagini asemănătoare.

Dacă un utilizator vede descrieri meta duplicate pe fiecare pagină a site-ului tău, nu va ști ce tip de conținut este pe fiecare pagină în parte. Acest lucru este deosebit de important pentru site-urile de comerț electronic, care pot avea mai multe pagini cu conținut similar. Chiar dacă produsele sunt similare, meta descrierea ar trebui să fie unică.

Cum să scrii meta descrieri convingătoare: concluzii

Meta descrierile sunt o parte importantă a SEO-ului. Ar trebui să fie convingătoare, descriptive și unice pentru fiecare pagină. Deși scurte, te pot ajuta enorm să te clasezi mai sus în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare. Nu uita să incluzi meta descrieri pentru fiecare pagină a site-ului tău, inclusiv pentru postările pe blog și pentru paginile de produse!

 

Alte articole de pe Blog: