Strategii de marketing viral

marketing viralAcceptati acest lucru. Unele strategii de marketing viral functioneaza mai bine decat altele iar cateva functioneaza la fel de simplu ca strategia Hotmail.com. Dar mai jos sunt 6 elemente de baza pe care pe care sperati sa le includeti in strategia dumneavoastra.

O strategie de marketing viral are nevoie sa contina TOATE aceste elemente, dar cu cat cuprinde mai multe elemente, cu atat mai puternic devin rezultatele.

Componentele unei strategii de marketing viral

O strategie eficace de marketing viral are urmatoarele componente:

* Oferiti produse si servicii
* Furnizeaza fara efort transfer catre ceilalti
* Urca usor pe o scala de la mic la mare
* Exploateaza motivatii si comportamente comune
* Foloseste networkuri de comunicatie active
* Profita de resursele celorlalti.

Sa examinam pe scurt fiecare din elemente.

1. OFERA PRODUSE SI SERVICII PRETIOASE

“Gratuit” e cel mai puternic, de efect cuvant din vocabularul vanzatorului. Majoritatea programelor de marketing viral ofera produse si servicii pretioase pentru a atrage atentia. Servicii gratuite de e-mail, informatie gratuita, programe gratuite de software care produc functiuni puternice, dar nu la fel de mari ca cele din versiunea “Pro”, “Ieftin” sau “nu prea scump” pot crea un val de interes, dar “gratuit” va crea valul mult mai repede.

Poate ca oamenii nu vor profita acum, sau maine, dar stiind ce interes poate genera ceva gratuit, ei stiu ca vor profita “curand si pentru tot restul vietii lor”. Rabdare, prieteni. Gratuitatea atrage privirile. Privirile vor vedea apoi celelalte lucruri pe care le vindeti. Si gata! Castigati bani. Privirile aduc adrese pretioase de e-mail, venituri din publicitate si oportunitati de vanzare prin comertul electronic. Oferiti ceva gratuit, vindeti ceva.

2. FURNIZEAZA FARA EFORT TRANSFER CATRE CEILALTI.

Asistentele medicale ofera sfaturi folositoare in sezonul de gripa. Stati departe de cei ce tusesc, spalati-va des pe maini, nu va atingeti ochii, nasul sau gura. Virusii se raspandesc doar cand sunt usor transmisibili. Mediul in care e transmis mesajul dumneavoastra de marketing trebuie sa fie usor de transferat si de replicat: e-mail, website, grafica, software descarcat.

Marketingul viral functioneaza atat de bine pe Internet datorita comunicarii instantanee care a devenit accesibila si ieftina. Formatul digital face copierea sa fie simpla. Din punctul de vedere al marketingului, trebuie sa simplificati mesajul dumneavoastra de marketing, astfel incat sa fie usor de transmis si fara degradare. Scurt e mai bine.

Metoda clasica e: “Luati un e-mail confidential si gratuit de la http://www.hotmail.com“.
Mesajul e competitiv, comprimat si copiat in partea de jos a fiecarui mesaj e-mail gratuit.

3. URCA USOR PE O SCALA DE LA MIC LA MARE

marketing viralPentru a se extinde ca un incendiu, metoda de transmitere trebuie sa fie rapid scalata de la mic la mare. Partea slaba a modelului Hotmail e ca un serviciu e-mail gratuit are nevoie servere proprii. Daca strategia e de succes, mail servere-le trebuie sa fie adaptate foarte rapid, astfel cresterea rapida ii va inmlastina si vor muri.

Daca virusul se multiplica doar pentru a ucide gazda inainte de a se extinde, nimic nu se realizeaza. Atata timp cat v-ati planificat dinainte cum puteti adapta rapid mail serverele, totul e in regula. Trebuie sa construiti o scala pentru modelul viral al dumneavoastra.

4. EXPLOATEAZA MOTIVATII SI COMPORTAMENTE COMUNE.

Planurile inteligente de marketing viral profita de motivatiile comune ale oamenilor. Lacomia conduce oamenii. La fel si setea de a fi popular, iubit si inteles. Indemnul rezultat produce milioane de pagini de Internet si miliarde de mesaje e-mail. Creati o strategie de marketing care sa se sprijine pe motivatiile si comportamentele comune pentru transmiterea sa si veti castiga

5. FOLOSESTE NETWORKURI DE COMUNICATIE ACTIVE

Majoritatea oamenilor sunt sociabili. Studentii tocilari sunt exceptia. Oamenii de stiinta spun ca fiecare persoana are o retea de 8 pana la 12 oameni, in cercul lor de prieteni, familie si asociati. O retea largita a unei persoane poate sa contina zeci, sute sau mii de oameni ce depind de pozitia persoanei in societate. O ospataratia, de exemplu, poate comunica regulat cu sute de clienti intr-o saptamana.

Marketerii de retea au inteles de mult puterea acestor retele umane, atat partea puternica, apropiata a reteleor cat si partea mai slaba a relatiilor retelelor. Pe Internet oamenii dezvolta si retele relationale. Ei colectioneaza adrese de e-mail si paginile URL favorite. Programele afiliate exploateaza asemenea retele, dupa cum permit listele de e-mail. Invatati sa amplasati mesajul dumneavoastra in comunicarile active dintre oameni si va veti multiplica rapid dispersia.

6. PROFITA DE RESURSELE CELORLALTI.

Cel mai creativ plan de marketing viral foloseste resursele celorlalti pentru a-si spune cuvantul. Programele afiliate, de exemplu, pun legaturile textuale sau grafice pe paginile de Internet ale celorlalti. Autorii care ofera articole gratuite, cauta sa-si puna articolele pe paginile de Internet ale celorlalti. O noua realizare poate fi preluata de sute de periodice si pot forma baza unui articol citit de sute de mii de cititori. Acum pagina de Internet a altcuiva retransmite mesajul tau de marketing. Acum sunt citite si resursele altora.