Optimizarea operațiunilor în curtea depozitului:
sfaturi și bune practici
Organizarea operațiunilor în curtea depozitului reprezintă o condiție cheie pentru a asigura eficiența și siguranța activităților din lanțul de aprovizionare. Iată câteva sfaturi și bune practici pentru un yard management profesionist, adaptat la specificul firmei voastre:
Organizați spațiul din curtea depozitului și planificați activitățile logistice
Delimitați zonele funcționale, prin stabilirea locuri dedicate pentru parcare, clar marcate și accesibile. Organizați zonele de încărcare/descărcare, prin crearea unor docuri de încărcare/descărcare suficient de mari și bine poziționate pentru a facilita accesul rapid al camioanelor. Amenajați zone de așteptare pentru vehiculele care urmează să fie încărcate sau descărcate, evitând astfel blocajele.
Pentru gestionarea activităților din curtea depozitului, planificați rute clare și bine semnalizate, ca să evitați aglomerarea căilor de acces și să permiteți vehiculelor să se deplaseze rapid între diferite puncte. Dacă este posibil, implementați un sistem de circulație cu sens unic, pentru a reduce riscul de accidente și a optimiza traficul.
Când vorbim despre camioanele care vin să ridice sau să aducă respectivele mărfuri/containere, întâlnim alte provocări cum ar fi: aglomerarea curții cu camioane în așteptare, localizarea acestor camioane, coordonarea activităților cu depozitul și de ce nu cu transporturile. Organizarea spațiului din curtea depozitului devine astfel esențială și totul începe de la planificarea camioanelor la docurile de încărcare sau descărcare mărfuri/containere.
Implementați tehnologii de monitorizare a operațiunilor din curtea depozitului
Pentru planificarea operațiunilor trebuie cunoscute zonele de încărcare sau descărcare, timpul estimat pentru aceste operațiuni, timpul estimat de ajungere al camioanelor la depozit ș.a. Analizați procesele curente, pentru a identifica zonele care necesită îmbunătățiri, cum ar fi timpii de așteptare, utilizarea spațiului sau coordonarea vehiculelor. Stabiliți obiective clare pentru implementarea tehnologiilor de monitorizare, cum ar fi reducerea timpilor de așteptare, creșterea siguranței sau optimizarea utilizării resurselor.
Instalați camere de supraveghere în puncte strategice, camere care pot fi folosite și pentru identificarea automată a camioanelor în incintă a locației în care se află și măsurarea timpilor de deplasare de la un punct la altul în interiorul curții, pentru a monitoriza activitățile și a asigura securitatea în curtea depozitului. Folosiți sisteme GPS sau mai bine sisteme de tip RTLS (Real Time Location System) pentru urmărirea vehiculelor și senzori pentru monitorizarea mișcărilor și a statusului echipamentelor. Implementați un sistem YMS (Yard Management System) pentru a coordona și optimiza mișcările autovehiculelor și remorcilor în curte, oferind vizibilitate în timp real asupra operațiunilor.
Asigurați-vă că noile tehnologii sunt integrate cu alte sisteme existente, cum ar fi sistemele de gestionare a depozitului (WMS) și sistemele de transport (TMS), pentru a permite un flux continuu de informații. Colaborați cu furnizori precum Axes Software, specializați în soluții software și hardware pentru asigurarea unui management eficient al lanțului de aprovizionare (Supply Chain Management).
Investiți în instruirea și siguranța personalului
Angajații trebuie să fie instruiți corespunzător, pentru a utiliza noile tehnologii. Organizați sesiuni de training, pentru a le arăta cum să interpreteze datele și cum să folosească sistemele de monitorizare. Stabiliți proceduri și protocoale pentru utilizarea echipamentelor și sistemelor, asigurați-vă că toți angajații au acces la echipamente de protecție adecvate și că le folosesc corect. Folosiți tehnologiile de realitate virtuală și augmentată pentru a oferi simulări practice în condiții controlate și sigure.
O aplicație de administrare a curții unui depozit nu se referă la gestionarea mărfurilor ci la managementul mijloacelor care transportă aceste mărfuri și care sosesc la depozit pentru operațiunie de încărcare sau descărcare marfă. Confuzia care poată să apară este cea referitoare la containerele care conțin marfa și care sunt depozitate în curte, pentru a fi încărcate în camioane, trenuri sau vapoare. Gestionarea acestor containere poate fi asimilată foarte ușor cu funcționalitățile unui WMS unde un container, indiferent de conținut poate fi asimilat cu un palet care este unic identificat și localizat într-un depozit.
Maximizați beneficiile oferite de soluțiile YMS (Yard Management System)
Pentru optimizarea operațiunilor din curtea depozitului, trebuie să folosiți la maxim beneficiile soluției YMS pe care vreți s-o implementați. Studiați modulele și funcționalitățile aplicației xTrack YMS de la Axes Software: planificare, dirijarea traficului, gestionarea activităților de încărcare/descărcare, comunicarea task-urilor, interfațare.
Această soluție pentru gestionarea activităților din curtea depozitului urmărește camioanele în interiorul incintei și confirmă automat sau manual anumite evenimente. Sincronizarea activităților YMS cu alte aplicații cum ar fi WMS (Warehouse Management System) sau TMS (Transport Management System) este esențială pentru o fluidizare a traficului și a activităților în cadrul depozitului.
O aplicație de administrare a curții unui depozit nu se referă la gestionarea mărfurilor ci la managementul mijloacelor care transportă aceste mărfuri și care sosesc la depozit pentru operațiunile de încărcare sau descărcare marfă. Confuzia care poată să apară este cea referitoare la containerele care conțin marfa și care sunt depozitate în curte, pentru a fi încărcate în camioane, trenuri sau vapoare. Gestionarea acestor containere poate fi asimilată foarte ușor cu funcționalitățile unui WMS unde un container, indiferent de conținut poate fi asimilat cu un palet care este unic identificat și localizat într-un depozit.
Prin configurarea corectă a implementării soluției YMS, veți beneficia de fluidizarea traficului în curtea depozitului, reducerea timpilor de staționare, creșterea productivității muncii și reducerea erorilor umane. De asemenea, veți reuși să evitați suprapunerea programărilor la rampe și să coordonați eficient trasabilitatea operațiunilor. Vă veți bucura de eficientizarea spațiilor de parcare, veți comunica mai bine și mai rapid cu transportatorii.
Articol extern