Cum să repari un cui în anvelopă?

Statistic vorbind, toți șoferii vor ajunge mai devreme sau mai târziu să se confrunte cu o pană de cauciuc cauzată de un cui cules de pe asfalt, iar câteva sfaturi simple vor putea rezolva cel puțin provizoriu această situație până când veți ajunge la o vulcanizare unde să puteți primi un ajutor profesionist din partea unui tehnician abilitat și cu unelte potrivite pentru a putea face o lucrare de calitate.

De cele mai multe ori atunci când o anvelopă este perforată de un cui sau șurub, cauciucul din care este construit pneul se va strânge în jurul acelui obiect ascuțit și va limita sau chiar bloca pierderea de aer. În cazul în care nu veți sesiza imediat această problemă, situația se va putea agrava pe parcurs. Dacă, în schimb, autovehiculul dumneavoastră este dotat cu un martor luminos care să semnalizeze o pană, veți putea să identificați rapid că aveți o problemă. Ulterior, trebuie să inspectați fiecare roată în parte și să vedeți care dintre acestea pierde presiune. După ce ați identificat-o, fie înlocuiți roata cu cea de rezervă (în caz că aveți) fie încercați repararea pe loc.Cum să repari un cui în anvelopă? 3

Penetrarea carcasei anvelopei de către un cui poate fi făcută de pe laterală, pe talon, sau pe calea de rulare a pneului. Primul caz este mai rar întâlnit și singura soluție corectă este de înlocuire a anvelopei. În cel de-al doilea caz însă, există mari șanse să puteți remedia pe loc acea problemă dacă aveți sculele necesare și știți ce aveți de făcut. Desigur, există și varianta de a chema o asistență tehnică, doar că în acest caz va fi mai mult de așteptat. 

Remedierea penei provocate de un cui se poate face cu ajutorul unui kit de reparație. Nu se recomandă utilizarea sistemului de spumă și compresor cu care vin dotate cele mai multe autoturisme. Chiar dacă utilizarea acestuia va fi eficientă, ulterior anvelopa respectivă va deveni inutilizabilă fiind aproape imposibil de re-echilibrat. Prin urmare, kitul de reparație de pană care poate fi găsit aproape în orice magazin specializat, online, sau chiar și în multe benzinării vă va fi de mare ajutor. 

 

Pe lângă obiectele din kit, aveți nevoie de un clește (fie cu vârf subțire fie tip patent) și de un cutter sau de un cuțit cu o lamă foarte bine ascuțită. În plus, mai aveți nevoie de o pompă sau un compresor de aer care să se conecteze la instalația de 12 volți a mașinii (la brichetă) și de un manometru pentru a ști cât de mult trebuie să umflați roata. Primul pas este evaluarea daunei respective. Dacă vedeți că acel obiect ascuțit are un diametru mai mare dar nu pierde foarte mult aer, ar fi de preferat să căutați online cea mai apropiată vulcanizare și să încercați să ajungeți acolo. Dar, dacă anvelopa deja s-a dezumflat vizibil, nu mai puteți continua deplasarea și va trebui să încercați fie reparația fie chiar să chemați o platformă. În cazul în care cuiul este înfipt foarte aproape de talon sau chiar pe talonul pneului, nu mai aveți altă soluție decât să chemați un vehicul de asistență.

Dacă acel obiect ascuțit este înfipt în calea de rulare și considerați că cea mai apropiată vulcanizare este mai departe de o oră de condus, ar trebui să vă apucați singuri de reparație. Pentru aceasta, parcați mașina pe un loc plan și stabil. Activați frâna de staționare și, dacă aveți din ce improviza două cale de roți, puneți-le în fața și spatele roții aflată în diagonală față de cea care are pana. Ideal ar fi să scoateți roata de pe mașină pentru a putea lucra mai bine și mai în siguranță. 

Pregătirea uneltelor de lucru. Kitul de reparație a penei este compus în general din patru elemente importante: o unealtă în forma literei T cu o tijă metalică și capăt ascuțit dar care prezintă o gaură transversală spre capăt (scula de reparație), o unealtă asemănătoare dar fără gaură și cu tija metalică striată (tija de fasonare), câteva benzi din cauciuc, și o sticluță cu un lubrifiant special.

 

Pasul 1: pregătiți sculele pentru operațiuni. Introduceți una dintre benzile de cauciuc prin ochiul tijei sculei respective astfel încât să fie cât mai bine centrată față de gaura respectivă. Ungeți cu lubrifiant tija striată a celei de-a doua scule și așezați-le la îndemână pentru a fi accesibile rapid.

Pasul 2: cu ajutorul cleștelui extrageți cuiul. Încercați să-l scoateți fără să-l rotiți ca pe șurub pentru că asta ar putea duce la lărgirea găurii. Imediat după ce l-ați extras, introduceți tija de fasonare (cea cu striații) în gaura din anvelopă efectuând câteva mișcări rapide în sus și-n jos, fără să o extrageți complet. Luați cea de-a doua sculă, cea cu banda de cauciuc deja trecută prin ochiul tijei. 

Pasul 3: Extrageți tija de fasonare complet și imediat inserați tija de reparație până ce mai rămân afară doar aproximativ 1 cm-1,5 cm. Trageți încet de scula de reparație până când iese tot acul afară din anvelopă. Cu ajutorul unui cutter sau a unei lame foarte bine ascuțite, tăiați banda de cauciuc astfel încât să puteți lua scula de reparație. 

Pasul 4: Umflați roata până la valoarea indicată de producătorul vehiculului. Tăiați excesul de material (banda de cauciuc) care rămâne în afara profilului pneului. Dacă rămân prea mult în exterior, există riscul ca acestea să se smulgă ca urmare a frecării cu asfaltul și veți avea o problemă mult mai mare decât aceea a cuiului din anvelopă. 

Montați roata la loc și porniți încet pentru a vă asigura că dopul rezistă. Conduceți cu atenție spre cea mai apropiată vulcanizare. În cazul în care simțiți că mașina începe să aibă abateri de la traiectorie (să tragă de volan), opriți și verificați dacă nu s-a pierdut din aer. În această situație, înseamnă că dopul nu este suficient de eficient. Puteți încerca să mai umflați roata și să vă continuați deplasarea până când va trebui să opriți și să o umflați din nou. Căutați cea mai apropiată vulcanizare sau cea mai apropiată parcare unde puteți staționa până la sosirea unui echipaj de asistență tehnică pentru probleme cauciucuri.

La vulcanizare sau service auto se va putea constata dacă anvelopa mai poate fi salvată sau nu. În cazul în care nu, atunci va trebui să vă achiziționați o alta, de aceeași marcă și model cu cea înlocuită. Totodată trebuie să țineți cont de adâncimea profilului. În cazul în care există o diferență mai mare de 3 mm între pneul nou și cel de pe aceeași punte unde veți monta cauciucul, cel mai bine ar fi să cumpărați două anvelope.

(P) Articol extern