continut mesaje multipleNu există o soluţie unică sau universal valabilă în setarea şi completarea unui astfel de autoresponder.

O posibila structură a unui mesaj multiplu este prezentată în continuare:

1.Primul mesaj – Principalele beneficii ale ofertei

Acest mesaj are un rol informaţiv. Căutaţi să prezentaţi pe scurt oferta, scoţand în evidenţă principalele beneficii şi avantajele ale acesteia. Acestea ar putea fi:
– reducerea timpului necesar documentării online
– creşterea numarul de clienţi
– creşterea veniturilor, etc.
Mesajul trebuie realizat astfel încat să atragă atentia şi trebuie să fie trimis imediat abonaţilor care au solicitat acest lucru.

2.Al doilea mesaj – Stabiliţi o nevoie (necesitate)

Explicaţi de ce produsul/serviciul oferit este necesar. Incercaţi să faceti o prezentare de ansamblu a situaţiei care a dus la nevoia acestui produs. Apoi, arătaţi modalitaţile prin care produsul oferit îndeplineşte necesitatea respectivă.
Este bine ca acest mesaj să fie trimis a doua zi.

3.Al treilea mesaj – Descrierea produsului

Acest mesaj trebuie sa fie mai complex şi să contina toate detaliile ofertei.
Aproape 70% dintre vizitatori vor să citeasca TOATE detaliile înainte de a cumpăra. De aceea, prezentaţi trasăturile caracteristice ale produsului/serviciului oferit şi suportul pe care-l asiguraţi. Faceti o comparaţie intre caracteristicile produsului oferit şi cele ale produselor oferite de concurenta. Dacă nu există produse similare, calculaţi cat ar costa sau cat timp s-ar pierde cu gasirea unui astfel de produs.

4.Mesajul al IV-lea: Abordare diferită a ofertei. Oferirea unui produs complementar.

Ar fi indicat ca acest mesaj să ajunga cateva zile mai tarziu. Puteţi incepe mesajul cu următoarea frază “Oamenii de succes sunt in general foarte ocupaţi. Stiu ca probabil aţi vazut mesajele mele anterioare, le-aţi luat in considerare dar probabil nu aţi avut timp să raspundeti la ele.”
Apoi prezentaţi oferta dintr-un alt unghi. Arataţi alte posibile utilizări ale produsului/serviciului oferit.
Atentie! NU trebuie să semene cu mesajele pe care le-au citit cu cateva zile in urma.
De asemenea, puteţi prezenta un produs complementar pe care-l oferiţi.

Continut mesaje multiple 15.Mesajul al V-lea: Întrebări, comentarii, observaţii. Opţiuni suplimentare.

Începeţi mesajul intreband abonaţii dacă au de pus întrebări sau au observaţii/comentarii. Oferiţi şi alte metode prin care puteţi fi contactat: fax, telefon, email, nr. ICQ, etc.
Oferiţi o legătura catre o pagina web tip FAQ (cele mai frecvente întrebări) sau cautaţi să raspundeti la unele întrebări frecvente. Prezentaţi adresa fizica a firmei unde lucraţi şi eventual trimiteti o invitaţie pentru a vă face o vizită.
Oferiţi alte opţiuni suplimentare: acceptaţi plata trimestrial sau semestrial sau furnizaţi metode de plată suplimentare; indicaţi modalitaţile de transport alternative, etc.

6.Al saselea mesaj – Gratuităţi şi recomandări

Oferiţi ceva gratuit. Oricare abonat se va bucura dacă primeşte ceva gratuit. Este uşor de gasit şi de oferit lucruri gratuite. Acestea pot fi: cărţi electronice (ebooks), articole, referate, tutoriale, tips&tricks, etc. Produsele oferite gratuit trebuie să aiba o valoare apropiată cu produsele din oferta. Alegeţi cateva dintre cele mai bune recomandări şi oferiţi-le in acest mesaj sau inseraţi o legătura catre o pagina de recomandări pe care aţi realizat-o in prealabil. Toate recomandarile trebuie să fie reale, iar autorii lor trebuie să furnizeze adresele de email sau adresele web (dacă exista). Despre eficienţa recomandărilor am discutat deja într-un capitol precedent.

7.Al saptelea mesaj – Abordare directă

În acest mesaj, puteţi întreba direct abonatul de ce nu a transmis încă o comandă sau de ce nu a răspuns la mesajele primite. Chestionaţi-l care ar putea fi motivele:
– consideră preţul prea mare
– produsul nu are culoarea/dimensiunile căutate
– caută un alt produs cu caracteristici similare
Căutaţi să obţineţi un răspuns. Orice feedback va fi util in elaborarea unei strategii de vanzare optime.
Exemplu:

“Sunt putin surprins ca nu am primit nici un mesaj de la tine :- ((
Cand te-ai inscris la cursul “Planificarea paginilor web”, am crezut sincer ca esti interesat sa primesti informatii care sa te ajute sa realizezi SINGUR propriul sit web.
Nu mi-ai spus care este parerea ta! Ai observatii/comentarii de facut?
Te-au ajutat lectiile oferite?
Ai inceput sa schitezi prima pagina web? “

Continut mesaje multiple 28.Ultimul mesaj – Ultima sansă

Mesajul are rolul de a aminti pentru ultima data avantajele produsului oferit. Reiteraţi trăsăturile sau caracteristicile cele mai atractive.
Oferiţi alte recomandări sau eventual, un studiu de caz. Căutaţi să creaţi sensul unei URGENŢE in mintea cititorului.
Faceti o OFERTĂ SPECIALĂ, dandu-i un motiv evident de a comanda imediat in loc de a aştepta un timp mai indelungat.
De exemplu, o ofertă specială poate să conţină mesajul:

“Incercaţi produsul nostru, înainte să cumpăraţi…” sau
“Dacă nu veţi fi multumit de produsul oferit, il puteţi returna intr-o perioada de 30 de zile”
“Comandand acum, puteţi obţine al doilea produs la jumătate de preţ…..”

Sau oferiţi un preţ cu discount pe o perioada limitată de timp, sau o ofertă limitată pentru primii 20 de cumpărători. Sau un discount pentru plata în avans.
Aşa cum vedeţi, sunt foarte multe posibilităţi.