Cum sa convingeti clientii sa cumpere bunurile/serviciile voastre
Descoperiţi acele stimulente care vor da o valoare maximă listei voastre – şi convingeţi posibilii clienţi să cumpere!
Aşa cum am mai spus, pentru ca oamenii să vă dea adresele lor de email trebuie să le oferiţi ceva în schimb.
Este logic ca ei să se întrebe: “dar ce câştig eu din asta?”.
Deoarece oamenii primesc în general foarte multe email-uri, trebuie să le oferiţi unele stimulente captivante pentru a-i convinge să se înscrie pe lista voastră.
Oferirea înscrierii gratuite la propriul newsletter este una dintre cele mai eficiente metode de a vă construi o listă de adrese. Aceasta vă oferă un statut de expert faţă de clienţi şi cumpărători şi le aminteşte regulat de prezenţa voastră online.
Dar, înainte de a seta un newsletter, gândiţi-vă cât de multe informaţii interesante şi relevante puteţi să oferiţi audienţei şi cât timp aveţi ca să pregătiţi aceste ştiri, pentru a putea fi transmise după un orar bine stabilit.
O regulă binecunoscută a marketingului spune că trebuie întotdeauna să “oferi ceva înainte de a cere.” Dacă înscrierea la un ziar electronic nu vi se pare potrivită pentru afacerea voastră, nu vă alarmaţi – există şi alte căi de a aduna adrese de email, care necesită mai puţin timp şi efort.
Adunati adrese de email prin:
1. Oferiţi un curs gratuit
Dacă aţi acumulat o serie de cunoştinţe în domeniul vostru de activitate, puteţi să vă folosiţi de acest statut de “expert” pentru a dezvolta un curs structurat pe mai multe lecţii, despre un subiect de mare interes.
Pentru început, întrebaţi-vă ce fel de informaţii îi interesează pe cititorii voştri – ce puteţi să-i învăţaţi?
Ce doresc ei să afle de la voi sau ce fel de informaţii caută?
Apoi, începeţi să le livraţi acele informaţii pe care ei le-au cerut în mod special.
Lecţiile oferite pot să conţină text, sunete, grafică, sau chiar scurte clipuri – orice se potriveşte cu produsul pe care doriţi să îl promovaţi.
2. Oferiţi o carte în format electronic, gratuită
Poate fi un stimulent foarte bun, în funcţie de tipul serviciilor sau al produselor pe care le oferiţi. Bineînţeles că trebuie să petreceţi ceva timp ca să o scrieţi si sa o compilati. Dar, o carte în format electronic nu trebuie să aibă sute de pagini pentru a fi utilă. Poate să aibă numai 8-10 pagini. De asemenea, puteţi să faceţi această carte “virală” – nu vă speriaţi, nu înseamnă că trebuie să imbolnăviţi pe cineva!
“Comerţul viral” este de fapt o strategie de marketing prin care vă încurajaţi clienţii să transmită mesajul mai departe, şi, practic, să se alăture campaniei voastre de promovare online. La fel ca un virus, mesajul vostru se poate răspândi printre comunităţile de utilizatori. Vestea despre afacerea voastră se va răspândi cu rapiditate.
De exemplu, să presupunem că reuşiţi să convingeţi 10 persoane să transmită cartea electronică prietenilor lor. Dacă este de calitate, aceştia, la randul lor, o vor transmite mai departe prietenilor şi cunoscuţilor.
În acest mod, numărul presoanelor interesate va creşte destul de repede – şi toţi aceştia se pot transforma în potenţiali clienţi!
La adresa: http://www.terapii-naturiste.com/gratis/carti.htm am oferit peste 100 de cărţi electronice gratuite.
Cum am procedat? Mai intai am compilat cartile, in format PDF, cu ajutorul NitroPdf.
Apoi, am folosit www.issuu.com. Am uploadat cartile pe serverul lor si am realizat o biblioteca virtuala. Orice persoana interesata poate citi cartile online, le poate downloada
3. Oferiţi articole ce se pot descărca direct din pagina voastră
Puteţi cere vizitatorilor să se înscrie dacă vor să descarce articolul respectiv.
Atâta timp cât le oferiţi informaţii interesante şi folositoare, vă puteţi aştepta la rezultate bune folosind această strategie.
Chiar dacă nu sunteţi un bun scriitor, nu trebuie să vă descurajaţi! Există şi alte metode prin care nu trebuie să scrieţi nimic personal – este nevoie doar de puţină imaginaţie! De exemplu, puteţi oferi articole scrise de alte persoane, luate de pe Internet.
În acest caz, va trebui să cereţi acordul autorului articolului respectiv şi să faceţi o menţiune la sfarşitul paginii în care să specificaţi că:
»Dreptul de autor pentru articol aparţine în întregime autorului. »
4. Oferiţi alte lucruri ce pot fi descărcate online
Articolele nu sunt singurele lucruri pe care puteţi să le oferiţi gratuit pe situl vostru – puteţi oferi felicitări electronice, programe pentru protecţia ecranului (screen savers), imagini pentru fundalul ecranului (desktop wallpapers), sau anumite teme/şabloane.
Vizitatorii voştri se vor bucura să le primească.
Sau, puteţi oferi o înscriere gratuită pentru accesarea unei secţiuni speciale. Aceasta va fi accesibilă doar celor care s-au înregistrat deja (members-only). În această secţiune, ei pot găsi informaţii utile, din domeniul lor de interes.
5. Oferiţi concursuri, jocuri sau puzzle-uri
Iată câteva exemple:
**Un concurs prin care vor putea câştiga unul din produsele voastre.
Dar atenţie! – nu oferiţi produsul principal pe care îl aveţi în ofertă. Puneţi la dispoziţie un produs mai puţin important. Oamenii vor intra în concurs sperând că vor câştiga premiul cel mare. Ei vor părăsi pagina web fară a mai căuta alte informaţii !
**Un puzzle saptamânal sau un test cu întrebări despre produsul pe care-l aveţi în ofert. Alte variante pe care le aveţi la dispoziţie ar fi: cuvinte încrucişate care au legătură cu afacerea voastră; întrebări legate de produsul oferit cu mai multe variante de răspuns; anagrame sau chiar jocul “Spânzurătoarea”.
6. Oferiţi asistenţă sau consultatii online
Asistenţa tehnică este o metodă foarte bună pentru generarea acestor liste şi, în plus, oferiţi un serviciu valoros celor care vor să participe.
La adresa http://www.terapii-naturiste.com/calivita/consultatii-online.htm am oferit posibilitatea acordarii unor consultatii online.
Pastrarea clientilor implica:
♦ oferirea către clienţi a serviciilor şi produselor de calitate care să le satisfacă nevoile acestora;
♦ construirea fidelităţii clientului de-a lungul timpului;
♦ maximizarea duratei şi a valorii relaţiei cu clienţii;
♦ comunicarea periodică cu clienţii şi la momentul oportun (momentul potrivit din punctul lor de vedere!);
♦ consolidarea relaţiei cu clienţii prin încurajarea acestora să achiziţioneze, să actualizeze şi să-şi reînnoiască diferite tipuri de produse;
♦ monitorizarea profitului.
Valoarea clientilor de-a lungul timpului
În cazul în care datele despre tranzacţiile clienţilor sunt acumulate pentru o perioadă de timp îndelungată, puteţi calcula valoarea viitoare a clientului. Această valoare poate fi folosită pentru mai multe scopuri, ca de exemplu:
♦ luarea deciziilor campaniei, care generează profit şi creşte valoarea viitoare a clientului. Cumpărătorii recenţi sunt aproape întotdeauna printre persoanele care răspund cel mai frecvent ofertelor adiţionale;
♦ stabilirea nivelurilor investiţiei în creşterea portofoliului de clienţi şi în reactivarea clienţilor;
♦ monitorizarea viitorilor clienţi potenţiali ai firmei. O listă a clienţilor din ce în ce mai valoroasă indică o firmă în plină dezvoltare, în timp ce o listă a cărei valoare este deteriorată indică o firmă cu un viitor problematic;
♦ cunoaşterea celor mai buni dintre clienţi – care client are valoarea viitoare cea mai mare, sursa de dobândire a acestora (prin ce mod au intrat aceştia în portofoliul de clienţi – prin anunţurile publicitare expediate prin poştă, prin contactarea telefonică cu o ofertă specială etc.), astfel încât puteţi creşte portofoliul de clienţi cu persoane care au aceste caracteristici.
Prin combinarea caracteristicilor acestora (unde locuiesc, vârsta, venitul etc.) cu acelea ale restului populaţiei, puteţi avea ca ţintă alţi clienţi care au caracteristici similare. Aceasta este o creşterea inteligentă a portofoliului de clienţi.
Alte articole utile:
10 sfaturi care te ajuta sa depasesti asteptarile clientilor